Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Όλο το ταμπλό του ΧΑ υπό πίεση – Αδιακρίτως πουλάνε μετοχές οι επενδυτές

Όλο το ταμπλό του ΧΑ υπό πίεση – Αδιακρίτως πουλάνε μετοχές οι επενδυτές
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται κύμα ρευστοποιήσεων με τους επενδυτές να μειώνουν θέσεις όπου εντοπίζονται αγοραστές
Δεν είναι μόνο οι τραπεζικές μετοχές ή και κάποιοι τίτλοι που σχετίζονται με τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα υπό πίεση.
Όπου εντοπίζονται αγοραστές, σε όποια τιμή, αποτελεί ευκαιρία για τους πωλητές, οι οποίοι υπερτερούν αυτό το διάστημα και μειώσουν τις θέσεις τους, σχολιάζουν στελέχη της αγοράς.
Αυτό που παρατηρούν είναι ότι υπάρχουν σε πολλές μετοχές στημένες εντολές πώλησης χιλιάδων τεμαχίων, ενώ κατά διαστήματα παρατηρείται αυξημένος όγκος καθώς κάποιοι πουλάνε market ρίχνοντας τη μετοχή κατά ένα σημαντικό ποσοστό.
Αυτή η τάση παρατηρείται στο σύνολο σχεδόν των εισηγμένων και δεν έχει να κάνει με τα θεμελιώδη των εταιρειών.
Δηλαδή αυτό που λένε στελέχη της αγοράς είναι πως οι επενδυτές ψάχνουν ευκαιρία να μειώσουν θέση και το κάνουν ανεξάρτητα από το αν μία μετοχή είναι φθηνή ή ακριβή.
Ακόμα και μετοχές με περιορισμένη διασπορά κάνουν μεγάλο όγκο μόλις βρεθεί ευκαιρία.
Υπάρχουν και οι μετοχές που κατά διαστήματα γίνεται προσπάθεια για ανοδική κίνηση και τότε ο όγκος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Η εκτίμηση των στελεχών της αγοράς είναι πως η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική καθώς η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος πιέζει τις αποτιμήσεις και αν δεν υπάρξει αντιστροφή της τάσης τότε σύντομα θα δούμε χαμηλότερα επίπεδα σε αρκετές μετοχές.
Μετοχές με ζημιές όπως Ελλάκτωρ, ΔΕΗ ή Ιντραλότ πιέζονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες.
Ειδικά χθες (28/11) οι μετοχές των Ιντραλότ και Ιντρακόμ εν μέσω φημών κατέγραψαν μεγάλες απώλειες ενώ και τα ομόλογα της Ιντραλότ δείχνουν εικόνα κατάρρευσης.
Μετοχές που έχουν υποχωρήσει αρκετά από την αρχή του έτους καταγράφουν νέα χαμηλά, όπως Fourlis, ΕΧΑΕ, Lamda κ.α.
Μετοχές με καλά θεμελιώδη όπως Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν φτάσει σε άκρως ελκυστικά επίπεδα χωρίς να ενεργοποιούνται μακροπρόθεσμοι επενδυτές που εκμεταλλεύονται ευκαιρίες.
Στη χθεσινή (28/11) συνεδρίαση η Intercontinental International, η οποί διαπραγματεύεται κάτω από την καθαρή θέση βρέθηκε να χάνει μέχρι και 7,5% με τους πωλητές να φαίνεται ότι επιθυμούσαν άμεσα να φύγουν και πουλούσαν μόλις έβλεπαν αγοραστή.
Κάποιοι επενδυτές όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχουν εντολές αγοράς δε διστάζουν να πουλήσουν στο -10% προκειμένου να ενεργοποιήσουν όσους παρακολουθούν τη μετοχή, ελπίζοντας ότι θα βάλουν καλύτερες εντολές αγοράς για να αποφύγουν κλείσιμο με μεγάλες απώλειες.
Στα ψάρια παρατηρούνται κάποιες τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα και αμέσως ο όγκος εκτοξεύεται σε υψηλά επίπεδα αφού μπαίνουν μεγάλες εντολές πώλησης.
Στην Τεχνική Ολυμπιακή παρά τη μεγάλη υποχώρηση από τα υψηλά, όποτε βγαίνει αγοραστής αμέσως βρίσκει πωλητή.
Στην Κλουκίνας υπάρχει στημένη εντολή χιλιάδων τεμαχίων εδώ και μέρες χωρίς να έχει καταφέρει ο πωλητής να δώσει κάποια κομμάτια.
Η αγορά θέλει καταλύτη σημειώνουν στελέχη της αγοράς.
Ακόμα και οι εξελίξεις στη Eurobank που ήταν θετικές, τελικά η άνοδος της μετοχής την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία αποδείχθηκε πως ήταν μία καλή ευκαιρία για πωλήσεις.
Μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής όπου θα γίνουν και οι πράξεις που συνδέονται με τον MSCI θα φανεί κατά πόσο θα ηρεμήσει η αγορά και αν θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον ή τουλάχιστον να τραβήξει κάποιους επενδυτές που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.
Ωστόσο, πολλά στελέχη της αγοράς δεν είναι και τόσο αισιόδοξα για την βραχυπρόθεσμη πορεία του ΧΑ και εξακολουθούν να συστήνουν προσοχή και επιλεκτικές τοποθετήσεις με κοντινά stop loss.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης