Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος 0,8% για τον χρυσό, στον απόηχο Powell - Στα 1.229,80 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Άνοδος 0,8% για τον χρυσό, στον απόηχο Powell - Στα 1.229,80 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,8% ή 9,90 δολ. στα 1.229,80 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (28/11/2018) ο χρυσός, στον απόηχο της δήλωσης του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο «ουδέτερο» επίπεδο.
O Powell δήλωσε συγκεκριμένα ότι το τρέχον επιτόκιο είναι «μόλις» χαμηλότερο από ένα επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί «ουδέτερο» για την αμερικανική οικονομία -σε μια σημαντική αλλαγή στο ύφος του κεντρικού τραπεζίτη, σε σχέση με δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο μήνα.
Τότε, ο Powell είχε δηλώσει πως τα επιτόκια «απέχουν πολύ από το ουδέτερο επίπεδο», κάτι που είχε πυροδοτήσει ανησυχίες για μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, βυθίζοντας τον S&P 500 σε περιοχή διόρθωσης.
Εν τω μεταξύ, τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις της Fed και του Powell, εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Washington Post».
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι «ούτε λίγο ευχαριστημένος» με την επιλογή του Powell, ενώ κατηγόρησε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας ότι έχει αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια και ότι προκαλεί ζημιά στην εγχώρια οικονομία, αναφέροντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα προβλήματα της General Motors.
Η δήλωση του Powell άσκησε πιέσεις στο δολάριο, ωθώντας υψηλότερα τον χρυσό.
Την ίδια ώρα, ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ άσκησαν περαιτέρω πιέσεις στο δολάριο.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ «βούλιαξαν» τον Οκτώβριο 2018 σε χαμηλό άνω των 2,5 ετών, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι τα υψηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια πλήττουν την αγορά real estate.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,9%, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 544.000 κατοικιών -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016- καταγράφοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2017.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,8% ή 9,90 δολ. στα 1.229,80 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,6% στις 96,8 μονάδες.
Το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,9% έναντι του δολαρίου, στο 1,138 δολ., ενώ η στερλίνα ενισχυόταν κατά 0,8% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, στο 1,284 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται τώρα στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τα οποία θα δημοσιευθούν αύριο, αναζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η τράπεζα τους επόμενους μήνες.
Ένας ακόμα καταλύτης για τον χρυσό θα μπορούσε να είναι η πιθανή αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Σύνοδο Κορυφής των G20, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές η πολιτική αβεβαιότητα διατηρεί τις τιμές των εμπορευμάτων σε χαμηλά επίπεδα.
Χθες (27/11) ο Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Larry Kudlow, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος είχε «μεγάλη επικοινωνία με την κινεζική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα», καθώς και ότι ο Trump εκτιμά ότι υπάρχει «καλή δυνατότητα» για τις δύο χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία.
Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας στη Σύνοδο Κορυφής των G20 ως «μία ευκαιρία να γυρίσουμε μία νέα σελίδα», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος «μπορεί να επιταχύνει και να παρουσιάσει μερικές νέες ιδέες για εμάς».
Επίσης, την αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας ενισχύει δημοσίευμα των «New York Times» που, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Trump ανησυχεί για τον αντίκτυπο ενός μακρού εμπορικού πολέμου με την Κίνα στις αγορές και στην οικονομία, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδιώξει έναν συμβιβασμό με το Πεκίνο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης