Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στη Wall Street μετά το ράλι - Τα «βλέμματα» σε G20 και εμπόριο

tags :
Ήπιες απώλειες στη Wall Street μετά το ράλι - Τα «βλέμματα» σε G20 και εμπόριο
Επιφυλακτικοί οι επενδυτές εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής των G20 και της συνάντησης μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας
Με ήπιες απώλειες άνοιξε σήμερα (29/11/2018) η Wall Street, με τους επενδυτές να κάνουν ένα… διάλειμμα μετά το χθεσινό ράλι, που πυροδότησε η ομιλία Powell, ενώ παραμένουν επιφυλακτικοί εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής των G20 και της συνάντησης μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,2% στις 25.315 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,3% στις 2.734 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% χαμηλότερα, στις 7.261 μονάδες.


Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, δήλωσε χθες ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο «ουδέτερο» επίπεδο.
O Powell δήλωσε συγκεκριμένα ότι το τρέχον επιτόκιο είναι «μόλις» χαμηλότερο από ένα επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί «ουδέτερο» για την αμερικανική οικονομία -σε μια σημαντική αλλαγή στο ύφος του κεντρικού τραπεζίτη, σε σχέση με δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο μήνα.
Τότε, ο Powell είχε δηλώσει πως τα επιτόκια «απέχουν πολύ από το ουδέτερο επίπεδο», κάτι που είχε πυροδοτήσει ανησυχίες για μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, βυθίζοντας τον S&P 500 σε περιοχή διόρθωσης.
Η μετοχή της Amazon υποχωρεί κατά 0,4%, στον απόηχο της έρευνας που ξεκίνησε σήμερα η γερμανική αρχή κατά του μονοπωλίου.
Ειδικότερα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το κατά πόσο η Amazon εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στην αγορά στις σχέσεις της με άλλες εταιρίες λιανικής, που χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα του ως σημείο πώλησης.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε λάβει πολλές καταγγελίες από εμπόρους για τις εμπορικές πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Από την άλλη, η μετοχή της Dollar Tree σημειώνει άλμα άνω του 4%, στον απόηχο των καλύτερων των αναμενόμενων κερδών που ανακοίνωσε η εταιρεία για το τρίτο τρίμηνο.
Οι επενδυτές παραμένουν, εν τω μεταξύ, επιφυλακτικοί εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή, με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και την επικείμενη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες για μια πιθανή επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού επιχειρηματικού περιοδικού «Wirtschaftswoche» ανέφερε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Guenther Oettinger αναμένει τους δασμούς πριν από τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε το δημοσίευμα, αναφέροντας πως ο Oettinger εξέφρασε την ανησυχία της Κομισιόν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σύντομα.
Πάντως, η Ουάσιγκτον απείλησε σήμερα την Κίνα με δασμούς στα αυτοκίνητα, καταγγέλλοντας το Πεκίνο ότι δεν έχει προβεί στις δέουσες μεταρρυθμίσεις στην εμπορική πολιτική του.
«Ως αυτήν την ώρα, η Κίνα δεν έχει έλθει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) με προτάσεις για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις εμπορικές πρακτικές της» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ζητήματα Εμπορίου, Robert Lighthize, ο οποίος κατήγγειλε τους κινεζικούς δασμούς ύψους 40% στα αμερικανικά αυτοκίνητα.
«Κατόπιν εντολής του προέδρου Trump θα εξετάσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να εξισώσουμε τους τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα», υποστήριξε ο Lighthizer.
Από την πλευρά του, ο Trump δήλωσε ότι στα ταμεία των ΗΠΑ εισέρχονται δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των δασμών που επιβάλλονται στην Κίνα, προσθέτοντας ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά.
«Εάν οι εταιρείες δεν θέλουν να καταβάλουν δασμούς, να παράγουν στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σε διαφορετικό κλίμα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping, με τον Trump, θα οδηγήσει σε «θετικά αποτελέσματα» αναφορικά με τις εμπορικές εντάσεις.
Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών κατέγραψαν τον Οκτώβριο του 2018 οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, ενώ ο δείκτης που παρακολουθεί η Federal Reserve (Fed) για τον πληθωρισμό κατέβασε ταχύτητα, καταγράφοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Οκτώβριο, ενώ το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο.
Από την άλλη, ο δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE), εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1%, έναντι αύξησης 0,2% του Σεπτεμβρίου.
Σε ετήσια βάση, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE - ο δείκτης που προτιμά να παρακολουθεί η Fed- διαμορφώθηκε στο 1,8% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο- από 1,9% τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, που ανήλθαν σε υψηλό έξι μηνών την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας ανησυχίες για μια επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 την εβδομάδα έως την 24η Νοεμβρίου 2018, στις 234.000 -το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου.
Αρνητικά παραμένουν τα στοιχεία και για την αμερικανική αγορά κατοικίας, καθώς τα εκκρεμή συμβόλαια για την αγορά κατοικιών κατέγραψαν πτώση για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2018, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό τεσσάρων ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών (NAR) της χώρας, οι εκκρεμείς πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 102,1 μονάδες από 104,8 τον προηγούμενο μήνα.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 6,7%, στον δέκατο συνεχόμενο μήνα ετήσιας πτώσης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης