Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι ευρωεκλογές μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην ΕΕ – Η περίπτωση της Ιταλίας

Πώς οι ευρωεκλογές μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην ΕΕ – Η περίπτωση της Ιταλίας
Η Ιταλία μπορεί να εκμεταλλευθεί άνετα τις επικείμενες ευρωεκλογές και να παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της για τον προϋπολογισμό 2019
Την ώρα που όλοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Ιταλία θα… καταστραφεί, η κορυφαίος επενδυτικός όμιλος Pimco, αποδεικνύει ότι στηρίζει πλήρως την ιταλική οικονομία.
Προχώρησε στην αγορά του συνόλου της έκδοσης 5ετούς ομολόγου που εξέδωσε η ιταλική τράπεζα UniCredit, συνολικού ύψους τριών δισ. δολαρίων, το οποίο, όμως, έχει ένα εντυπωσιακό επιτόκιο της τάξης του 7,83%!
Η εν λόγω επενδυτική εταιρεία στηρίζει απόλυτα την Ιταλία έχοντας αγοράσει τόσο ιταλικά κρατικά ομόλογα, όσο και «πακέτα» μη εξυπηρετούμενων δανείων ιταλικών τραπεζών.
Τα στοιχήματα της Pimco στην Ιταλία ίσως έχουν νόημα.
Η λαϊκιστική κυβέρνηση συνασπισμού εμφανίζεται λιγότερο επιθετική
Η Ευρώπη μπορεί να χαλαρώσει ότι θα αποφευχθεί μια παράλληλη κρίση της Ιταλίας ανάλογη με αυτή του Brexit.
Όμως το πιθανότερο είναι ότι η Ρώμη δεν θα κάνει πίσω, καθώς υπάρχουν οι Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, διαδικασία που θα οδηγήσει σε πλήρη αντικατάσταση των ηγεσιών όλων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.
Οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι για να δουλέψει η οικονομία τους θα πρέπει να υπάρξει δαπάνη κεφαλαίων και η Κομισιόν δεν το δέχεται ούτε θα το δεχθεί.
Όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα κερδίσουν οι Βρυξέλλες και όχι η Ρώμη και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Γερμανία να βρεθεί στην άμυνα.
Το δεύτερο σκέλος της σκέψης του Pimco μπορεί να είναι η συστημική σημασία της Unicredito στην ιταλική τραπεζική και επομένως στην ΕΕ. Μια σοβαρή αποτυχία ιταλικής τράπεζας θα μπορούσε να προκαλέσει όχι μόνο αστάθεια σε ολόκληρη την Ένωση αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει δύσκολες καταστάσεις στις γαλλικές και στις γερμανικές τράπεζες.
Βέβαια οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αφήσουν τις τράπεζές τους να καταρρεύσουν και ως εκ τούτου ούτε οι Ιταλοί θα αφήσουν ποτέ τη UniCredit να καταρρεύσει.
Και η Pimco το γνωρίζει.
Για τις ιταλικές τράπεζες, οι προοπτικές έμοιαζαν ζοφερές.
Είναι οι κυριότεροι κάτοχοι ιταλικού χρέους και τώρα καθαρίζουν μόνο τους ισολογισμούς από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όπως πάντα, υπάρχουν τρόποι να "τελειοποιήσουν" αυτά τα προβλήματα.
Η ΕΕ επιταχύνει τη νομοθεσία ώστε να επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν τα κεφάλαια που διατίθενται για τα NPLs, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές εφευρίσκουν νέες μορφές φθηνού και μη εύφλεκτου κεφαλαίου που θα το κάνουν να φαίνεται ότι οι τράπεζες κεφαλαιοποιούνται καλύτερα.
Η Unicredit έπρεπε να εκδώσει αυτό το ομολογιακό ομόλογο ύψους $ 3 δις για να αποδείξει ότι υπάρχει ακόμη εμπιστοσύνη στις ιταλικές τράπεζες.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/italian%20debt%20buyers.jpg?itok=pdeMfRux
Εν τω μεταξύ, η Pimco στοιχηματίζει επίσης στην Ιταλία.
Από τότε που ξέσπασε η κρίση του ευρωπαϊκού χρέους το 2010, οι αναλυτές προέβλεψαν επανειλημμένα την επικείμενη κατάρρευση της ιταλικής αγοράς χρέους και ότι η Ιταλία θα βυθιστεί στη θάλασσα της υπερχρέωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης