Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο 2018

Κύπρος: Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο 2018
Περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο, τον Νοέμβριο 
Περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2018, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Συγκεκριμένα, το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση 2,6 ποσοστιαίων μονάδων με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να ανεβαίνει στις 115,2 μονάδες από 112,6 μονάδες τον Οκτώβριο.
Όπως τονίζει το ΚΟΕ, αν και μετά τον Μάιο 2018 ο δείκτης κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το πρώτο πεντάμηνο του έτους, η οικονομική εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών, παραμένει ισχυρή, ευνοώντας την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.
Η βελτίωση τον Νοέμβριο οφείλεται σε καλυτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο.
Η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες σχετίζεται με θετικότερες αξιολογήσεις της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Τον Νοέμβριο οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτηση τους το τελευταίο τρίμηνο κατέγραψαν βελτίωση, ενώ οι εκτιμήσεις τους για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο ήταν λιγότερο αισιόδοξες, παραμένοντας όμως αρκετά θετικές.
Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόλησή τους το τελευταίο τρίμηνο ήταν θετικότερες, και παράλληλα οι προσδοκίες τους για τον αριθμό των εργαζομένων το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα πάνω.
Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης στον τομέα των υπηρεσιών αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα πάνω συγκριτικά με τον Οκτώβριο.
Στο λιανικό εμπόριο η άνοδος του κλίματος ήταν αποτέλεσμα ευνοϊκότερων αξιολογήσεων αναφορικά με τα επίπεδα των αποθεμάτων και θετικότερων εκτιμήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις.
Στις κατασκευές οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικότερα τα υπό εξέλιξη έργα τους και αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για την απασχόληση, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση πιο απαισιόδοξου κλίματος στον κλάδο.
Η επιδείνωση του κλίματος στη μεταποίηση οφείλεται στην προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο.
Η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν αποτέλεσμα πιο συγκρατημένων εκτιμήσεων των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης