Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra: Το κραχ παραμονεύει τις αγορές – Οι αιτίες που θα το προκαλέσουν

Alhambra: Το κραχ παραμονεύει τις αγορές – Οι αιτίες που θα το προκαλέσουν
Η μείωση της ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι για αγορές και οικονομίες
Τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι οι συνθήκες στις αγορές είναι πιο δύσκολες ακόμη και από αυτές που επικρατούσαν την περίοδο 2015 – 16 καταγράφει η επενδυτική εταιρεία Alhambra Investment σε ανάλυσή της.
Ένα ακόμη κραχ καταγράφηκε στις τιμές του μαύρου χρυσού, με το αμερικανικό αργό να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Την ίδια ώρα η κινεζική οικονομία συνεχίζει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα και το πράττει από τις αρχές του 2018.
Ο Οκτώβριος 2018 ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες για τις αγορές και σε αυτό συνέβαλε και η Κίνα, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (PBOC) να προχωρά σε όλο και πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Η PBOC αναγκάζεται να ακολουθήσει μία πολιτική η οποία ασκεί πιέσεις στο γουάν, αλλά είναι υποχρεωμένη να το πράξει προκειμένου να χρηματοδοτήσει κυρίως την κρατική μηχανή.

Όλα υποδεικνύουν ότι στην Κίνα υπάρχει σαφής έλλειψη δολαρίων, με την PBOC να μην διαθέτει μεγάλη ευχέρεια στη νομισματική της πολιτική, με δεδομένη και την περιορισμένη κλίμακα διακύμανσης της ισοτιμίας του γουάν με το δολάριο.

Η κατάσταση που επικρατεί, σύμφωνα με την Alhambra είναι αρκούντως δύσκολη και αυτό αποτυπώνεται και στη μεγάλη μείωση που σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2018 στα αποθεματικά των κινεζικών τραπεζών σε γουάν, καθώς σημείωσαν πτώση 7,9% σε ετήσια βάση.


Όμως ο περιορισμός της ρευστότητας δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά αποκλειστικά την Κίνα, απλά στη δική της αγορά καθίσταται πιο εμφανής, παρά τις προσπάθειες των αρχών να κρύψουν το πρόβλημα.



Το πρόβλημα της μειωμένης ρευστότητας στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι σαφές και φυσικά αυτό θα πλήξει με τη σειρά του και τις αγορές αλλά ακολούθως και την παγκόσμια οικονομία.  


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης