Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η Επαγγελματική Ασφάλιση λύση για το Συνταξιοδοτικό

tags :
Η Επαγγελματική Ασφάλιση λύση για το Συνταξιοδοτικό
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., παρουσιάστηκε η πορεία του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα και προτάθηκαν λύσεις για τη βελτίωση του ισχύοντος καθεστώτος.
Στις 29 Νοεμβρίου η νεοσύστατη Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης (2ου πυλώνα ασφάλισης) ως βιώσιμη λύση του Συνταξιοδοτικού προβλήματος».
Στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ένωσης δρ Χρήστος Νούνης, αφού παρουσίασε το όραμα και τους σκοπούς της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη διείσδυση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) διεθνώς (με συνολικά κεφάλαια 43,4 τρισ. δολάρια το 2017) και στην Ευρώπη (συνολικά 155.441 Επαγγελματικά Ταμεία με κεφάλαια 3,8 τρισ. ευρώ το 2016), καθώς και στον ενισχυτικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη των οικονομιών των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελβετία, με τα σωρευμένα κεφάλαια του Ενεργητικού τους τα οποία, εκφρασμένα σε ποσοστά ΑΕΠ, προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν ακόμα και κατά 100% το ΑΕΠ των χωρών αυτών.
Εν συνεχεία, παρουσίασε την πορεία του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια, ήτοι από το 2002 που εισήχθη η σχετική νομοθεσία μέχρι σήμερα και έθιξε τα προβλήματα που κράτησαν τη διείσδυση των ΤΕΑ σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 1,4 δισ. ευρώ στις 30.6.2018. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην αρχική νομοθεσία του 2002 που παρουσίαζε πολλά κενά, στη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου το 2013 που ισχύει μέχρι σήμερα και προβλέπει αφορολόγητες εισφορές και εφάπαξ παροχές και στις θεσμικές βελτιώσεις το 2014 και 2015 που άπτονταν τόσο της λειτουργίας των ΤΕΑ όσο και του καθορισμού ενός αυστηρού επενδυτικού πλαισίου λειτουργίας.
Τέλος, αναφερόμενος στα θέματα που ακόμη και σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ΤΕΑ, παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις βελτίωσης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που η Ένωση έχει υποβάλει τόσο στις αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και στους αρμόδιους επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.
Ειδικότερα, η Ένωση προτείνει:

Α. Διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν.3029/2002 για τα ΤΕΑ
Β. Ενιαία Εποπτεία για ταχύτερη αδειοδότηση νέων ΤΕΑ αλλά και αναγκαίες μεταβολές προς την κατεύθυνση απλοποίησης των καταστατικών των υφιστάμενων ΤΕΑ
Γ. Η διαχείριση των ΤΕΑ να γίνεται από «οχήματα» που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
Δ. Νομοθετική Ρύθμιση για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταφοράς αποθεμάτων από ομοειδείς δραστηριότητες
Ε. Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 100 ατόμων, καθώς αυτό περιορίζει την ίδρυση ΤΕΑ από μικρές επιχειρήσεις
ΣΤ. Δυνατότητα δημιουργίας «Ανοικτών Ταμείων» για ένταξη μεγάλου αριθμού μεμονωμένων μελών για μείωση του κόστους λειτουργίας
Ζ. Εκλογίκευση εξόδων εποπτείας, που σήμερα κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά για φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως είναι τα ΤΕΑ.

Κλείνοντας την παρουσίασή του ο κ. Νούνης χαρακτήρισε ως νομοτελειακή ανάγκη και μονόδρομο στην αναζήτηση μιας αποτελεσματικής, διεθνώς δοκιμασμένης και βιώσιμης λύσης στο ασφυκτικό πρόβλημα της συνταξιοδοτικής αναπλήρωσης, την ταχεία ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα μας με την ενεργοποίηση πολιτικών και πολιτών, εργοδοτών και εργαζομένων.
Στη συνέχεια ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τους εκπροσώπους του Τύπου, η οποία οδήγησε στην αποσαφήνιση και ανάλυση πληθώρας θεμάτων σχετικών με την επαγγελματική ασφάλιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης