Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η συνάντηση Putin - ΜbS στη G 20 μπορεί να επηρεάσει τη στρατηγική του ΟΠΕΚ

tags :
Η συνάντηση Putin - ΜbS στη G 20 μπορεί να επηρεάσει τη στρατηγική του ΟΠΕΚ
Όλα τα βλέμματα της ενεργειακής αγοράς στην συνάντηση Putin και Mohammad bin Salman
Με τις του πετρελαίου να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και τις γεωπολιτικές εντάσεις να αυξάνονται, με πιθανή επιβολή περισσότερων κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία, ο Πρόεδρος V. Putin και ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammad bin Salman σχεδιάζουν να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20 αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Τα βλέμματα του συνόλου της ενεργειακής αγοράς θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, καθώς οι δύο ηγέτες συναντώνται για πρώτη φορά, αφότου οι χώρες τους άρχισαν να αντλούν περισσότερο πετρέλαιο από την περικοπή παραγωγής του ΟΠΕΚ+, το 2016.
Συγκεκριμένα, η αγορά θα παρακολουθεί  οποιαδήποτε ένδειξη για το τι και οι δύο χώρες, οι οποίες έχουν σχηματίσει μια συμμαχία που τους επιτρέπει να ασκούν ασυναγώνιστη επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου (αν και οι παραγωγοί στο πετρέλαιο του Τέξας αγωνίζονται να το αλλάξουν), έχουν προγραμματίσει μια συνάντηση του ΟΠΕΚ+  για την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη.
Όπως είπε ένας ενεργειακός αναλυτής στο CNBC, η συνάντηση του ΟΠΕΚ + θα μπορούσε να μετατραπεί σε τυπική εάν οι δύο ηγέτες αποφασίσουν για μια νέα πορεία για τη σύμπραξή τους και τον ΟΠΕΚ όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου.
«Όλα τα μάτια βρίσκονται τώρα στην επερχόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ, αλλά η συνάντηση θα μπορούσε εύκολα να αποδειχθεί τυπική», δήλωσε ο Tamas Varga, ανώτερος αναλυτής της PVM Oil Associates.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο για τη Ρωσία όσο την Σαουδική Αραβία.
Και οι δύο χώρες αγωνίζονται να υπερασπιστούν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τους παραγωγούς του πετρελαίου του Τέξας.
Εν τω μεταξύ, οι πτωτικές τιμές του πετρελαίου - τα συμβόλαια αργού πετρελαίου Brent για παράδοση τον επόμενο μήνα διαπραγματεύονται κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη - πίεση στους προϋπολογισμούς των δύο χωρών.
Αν και ο Putin έχει επανειλημμένα αποφύγει αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας ότι η Ρωσία «δεν έχει πρόβλημα» με τις τιμές του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, λίγο αργότερα είπε κάτι παρόμοιο με το πετρέλαιο στα 70 δολάρια το βαρέλι.
Το σκάνδαλο Khashoggi και η διεθνής αντίδραση, πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν τις συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης