Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η 29η και 30η Νοεμβρίου δεν είναι ενδεικτικές των πραγματικών δυνατοτήτων των τραπεζικών μετοχών και του χρηματιστήριου

Η 29η και 30η Νοεμβρίου δεν είναι ενδεικτικές των πραγματικών δυνατοτήτων των τραπεζικών μετοχών και του χρηματιστήριου
Δεν είναι μόνη η Ιταλία αλλά και η μακρά προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα που λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους επενδυτές
(upd5)Το ράλι στις 29 Νοεμβρίου και 30 Νοεμβρίου 2018 δεν είναι ενδεικτικά των πραγματικών δυνατοτήτωνς των ελληνικών τραπεζών και του χρηματιστηρίου.
Μόνο σήμερα 30 Νοεμβρίου ο τζίρος έγθασε στα 255 εκατ εκ των οποίων τα 190 εκατ αφορούσαν εκροή που απορροφήθηκε πλήρως.
Λόγω των εκροών στον MSCI Greece επειδή αποχωρούν Εθνική, Πειραιώς και Eurobank έχουν δημιουργηθεί σοβαρές στρεβλώσεις.
Οπότε η 29η και 30η Νοεμβρίου δεν μπορεί να είναι ενδεικτικές συνεδριάσεις.
Να σημειωθεί ότι στις 30 Νοεμβρίου στο κλείσιμο θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI όπερ σημαίνει θα αυξηθεί ο όγκος συναλλαγών ειδικά στις δημοπρασίες.
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που θα επιδράσουν στο χρηματιστήριο το προσεχές διάστημα;

1)Το deal Eurobank με Grivalia έχει δημιουργήσει μια προσδοκία ότι οι τράπεζες θα αναζητήσουν λύσεις ώστε εμπροσθοβαρώς να επιλύσουν τα προβληματικά τους δάνεια και ανοίγματα και να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Η προσδοκία αυτή θα επιτρέψει την σταδιακή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.
Όμως η γρήγορη ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών δεν θα είναι καλός σύμμαχος γιατί οι αποτιμήσεις μπορεί να ακριβύνουν
Ήδη η Eurobank εμφανίζει αποτίμηση πάνω από 2 δισεκ. στο χρηματιστήριο και αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν διπλάσια απόδοση με όρους P/BV.

2)Τα αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών έδειξαν σταθεροποίηση.
Σε κάποιους τομείς οριακά βελτιώθηκαν, σε κάποιους εμφάνισαν σταθεροποίηση και σε ελάχιστους δείκτες επιδεινώθηκαν.
Οπότε το 9μηνο του 2018 των τραπεζών μας δείχνει ότι οι τράπεζες δεν θα επιδεινωθούν άλλο….

3)Όμως οι τράπεζες και το 2018 με βάση την ροή των προβλέψεων θα χρειαστεί να πάρουν προβλέψεις για προβληματικά δάνεια έως 3 δισεκ. που είναι ακόμη πολύ υψηλό νούμερο και σίγουρα αρνητική εξέλιξη.

4)Συνήθως τον Δεκέμβριο γίνονται οι τελευταίες ωραιοποιήσεις αλλά μην λησμονούμε ότι τα περισσότερα χαρτοφυλάκια – ειδικά διεθνώς – κλείνουν λογιστικά βιβλία.

5)Οι short στο ελληνικό χρηματιστήριο μόνο όταν κλείσουν τις θέσεις τους θα δείξουν στην αγορά ότι ο πτωτικός κύκλος έχει τελειώσει.
Ίσως το κλείσιμο short θέσεων να καθυστερήσει περισσότερο του αναμενόμενου.

6)Η Eurobank μπορεί να αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη και να κέρδισε ένα χρόνο έναντι του ανταγωνισμού αλλά η Πειραιώς συνεχίζει να αποτελεί την βασική δοκιμασία της αγοράς.

7)Υπάρχουν ορισμένες μεγάλες μη τραπεζικές μετοχές που θα προβληματίσουν το επόμενο διάστημα, καθώς θα υπάρξουν νέα, ενίοτε όχι και ευχάριστα.

8)Η πορεία των ελληνικών ομολόγων μπορεί να δείχνει σημάδια σταδιακής εκτόνωσης αλλά ακόμη τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί.
Δεν είναι μόνη η Ιταλία αλλά και η μακρά προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα που λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους επενδυτές

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης