Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Θύμα» της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της 3ης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα το έξτρα φορτίο LNG τηs ΔΕΠΑ από τη Sonatrach

tags :
«Θύμα» της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της 3ης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα το έξτρα φορτίο LNG τηs ΔΕΠΑ από τη Sonatrach
Η ακύρωση του φορτίου «αγγίζει» και την επάρκεια καυσίμου για το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής
Ακυρώθηκε λόγω των αλλεπάλληλων αναβολών στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της 3ης δεξαμενής του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η έξτρα μεγάλη παραγγελία LNG που είχε συνεννοηθεί η ΔΕΠΑ να παραλάβει η Sonatrach, πέραν των προγραμματισμένων παραδόσεων.
Έτσι, αν και η ΔΕΠΑ είχε «κλείσει» ένα επιπλέον φορτίο 130.000 κυβικών μέτρων από την αλγερινή εταιρεία, το οποίο προοριζόταν σε μεγάλο βαθμό να γεμίσει τη νέα δεξαμενή, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News τελικά ναυάγησε αυτή η προοπτική.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή προήλθε από την εκ νέου μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της δεξαμενής, η οποία σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου.
Επομένως, με βάση πηγές της ΔΕΠΑ, όταν η εταιρεία ζήτησε εκ νέου αλλαγή της ημερομηνίας παραλαβής, για τις 29 Δεκεμβρίου, συνάντησε την άρνηση της Sonatrach.
Είχαν προηγηθεί τρεις αλλαγές της ημερομηνίας από τη ΔΕΠΑ, λόγω ισάριθμων αναβολών στην εμπορική λειτουργία της δεξαμενής, τις οποίες είχε δεχθεί ο αλγερινός προμηθευτή, αν και όχι τόσο πρόθυμα. Πιο συγκεκριμένα, η αρχική ημερομηνία άφιξης των 130.000 κ.μ. LNG είχε ορισθεί στα μέσα Νοεμβρίου, για να μετατεθεί μετά στις 3 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια στις 15 Δεκεμβρίου.
Οι ίδιες πηγές της ΔΕΠΑ σημειώνουν, πάντως, πως στην περίπτωση που η 3η δεξαμενή είναι όντως έτοιμη να υποδεχθεί φορτία στις 22 Δεκεμβρίου, τότε η ΔΕΠΑ θα προσπαθήσει να φέρει την ίδια ποσότητα LNG με μικρότερα τάνκερ LNG (μεταξύ 70.000-130.000 κ.μ.), καλύπτοντας επομένως και τη χωρητικότητα της καινούριας εγκατάστασης.

Κίνδυνος για την επάρκεια καυσίμου ενόψει χειμώνα

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο έξτρα φορτίο στόχευε να εξασφαλίσει μια ικανοποιητική ποσότητα αποθηκευμένου αερίου, ενόψει της εκτιμώμενης αυξημένης ζήτησης του χειμώνα αλλά και μίας πιθανής ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, το θέμα «αγγίζει» και την επάρκεια καυσίμου για το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.
Εξάλλου, λαμβάνοντας ως δεδομένη την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης δεξαμενής, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και η διατήρηση σε αυτό εποχικού αποθέματος από τους ηλεκτροπαραγωγούς αποφασίστηκε να αντικαταστήσει ήδη από τη φετινή χειμερινή περίοδο το προστατευτικό μέτρο της ενοικίασης ενός τάνκερ LNG, που τα προηγούμενα χρόνια παρέμενε αρόδο στο τέρμιναλ κατά το διάστημα αυξημένης ζήτησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ΔΕΠΑ, η λύση του τάνκερ έχει πλέον φύγει από το τραπέζι, καθώς οι τιμές έχουν στο μεταξύ εκτιναχθεί στα ύψη.
Πάντως, οι ίδιες πηγές της επιχείρησης εκτιμούν πως αν ισχύσει η ημερομηνία της 22ης Δεκεμβρίου, τότε έστω και οριακά δεν θα υπάρξουν προβλήματα επάρκειας.

Επισημαίνουν ωστόσο πως αν η δεξαμενή ολοκληρωνόταν σε κάποια από τις προηγούμενες ημερομηνίες για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο ΔΕΣΦΑ και είχε επομένως εξασφαλισθεί η πλήρωσή της με καύσιμο, τότε θα υπήρχε ένα δεκαήμερο χρονικό «παράθυρο» που θα αποσοβούσε τον όποιο κίνδυνο.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης