Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε κυβερνητική παρέμβαση ελπίζει η βιομηχανία για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

tags :
Σε κυβερνητική παρέμβαση ελπίζει η βιομηχανία για τα νέα τιμολόγια ρεύματος
Η πρόταση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον βιομηχανικό κόσμο, οδηγεί σε αυξήσεις της τάξεως του 40%
Στάση αναμονής τηρεί επί του παρόντος η βιομηχανία σε ότι αφορά το επίμαχο ζήτημα της σύναψης συμβάσεων με τη ΔΕΗ για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναμένει την εξέλιξη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που επί του παρόντος πάντως δεν φαίνεται να οδηγούν σε άρση του αδιεξόδου.
Η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας δεν αποδίδει αν και ο ίδιος δεν παραιτείται της προσπάθειας.
Παρά την πρόσφατη αναβάθμιση της ΔΕΗ, η S&P στην έκθεση της σημειώνει ότι η ρευστότητα της επιχείρησης παραμένει εύθραυστη, γεγονός που εξηγεί σε κάποιο βαθμό και την άκαμπτη στάση της στην υπόθεση των τιμολογίων της βιομηχανίας.
Όπως είναι γνωστό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο εδώ και αρκετούς μήνες.
Η ΔΕΗ επικαλείται την αύξηση του κόστους παραγωγής της και ζητεί την κατάργηση όλων των εκπτώσεων (όγκου, συνέπειας), αλλά και αναδιάρθρωση των ίδιων των τιμολογίων που οδηγεί σε αυξήσεις 8 - 10%.
Δηλαδή συνολική αύξηση της τάξης του 40%.
Οι βιομηχανίες από την πλευρά τους απορρίπτουν κατηγορηματικά τις προτάσεις της ΔΕΗ, αρνούνται να υπογράψουν συμβόλαια για το 2018 και ζητούν σταθερό ενεργειακό κόστος έως το 2020.

Αναμένουν επίλυση του ζητήματος με κυβερνητική παρέμβαση

Έτσι το θέμα έχει περιέλθει στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία καλείται να δώσει λύση ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη με κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και μάλιστα σε μια έντονα προεκλογική περίοδο.
Οι πληροφορίες που έλεγαν ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα υπήρχε λύση στο πρόβλημα δεν επιβεβαιώνονται, παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας.
Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη όπως έγινε γνωστό κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ο εισαγγελέας έχει παρέμβει για τα τιμολόγια της ΛΑΡΚΟ, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον επιχειρήματα στη διοίκηση της ΔΕΗ να διατηρεί την άκαμπτη στάση της και να μην προχωρεί στη σύναψη συμβάσεων με τη βιομηχανία.  
Εν αναμονή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, η ΕΒΙΚΕΝ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η κατάργηση των εκπτώσεων και η αναδιάρθρωση των τιμολογίων ρεύματος μαζί με την αύξηση της τιμής του CO2 κατά 20% σε σχέση με το 2017, οδηγεί σε αύξηση του ενεργειακού κόστους της τάξης του 40%.
Ποσοστό που οι ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να «σηκώσουν». Όπως λέγεται χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και η κυβέρνηση πρέπει να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της έναντι του παραγωγικού ιστού της χώρας».

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης