Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδική πορεία για τη Wall Street - Μηνιαία κέρδη 1% για τον S&P 500 τον Νοέμβριο 2018

Ανοδική πορεία για τη Wall Street - Μηνιαία κέρδη 1% για τον S&P 500 τον Νοέμβριο 2018
Κέρδη 0,7% για τον Dow Jones και +1% για τον S&P 500 τον Νοέμβριο 2018
(upd) Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση (30/11) της εβδομάδες  οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή, όπου το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Κέρδη 0,73% για τον Dow Jones στις 25.524 μονάδες, με τον S&P 500 να κινείται 0,74% υψηλότερα στις 2.758 μονάδες και τον Nasdaq να ενισχύεται 0,79% στις 7.330 μονάδες.

Η σύνοδος των G20 στο Μπουένος Άιρες αναμένεται να σημαδευτεί από εντάσεις, ενώ, παρά τις επιδιώξεις των διοργανωτών, η εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, και η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, αναμένεται να μονοπωλήσoυν το ενδιαφέρον.
Πάντως, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες Ουάσιγκτον - Πεκίνου.
O Lighthizer υποστήριξε ότι θα του προξενούσε έκπληξη αν δεν είχε θετική έκβαση η προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στον Trump και τον Xi.
Ωστόσο, η αισιοδοξία αυτή αντισταθμίζεται από τις ανησυχίες που προκαλεί στους επενδυτές η παρουσία στο δείπνο ανάμεσα Trump - Xi του Peter Navarro, συμβούλου του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο, που έχει επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα.
Η μετοχή της Boeing, εταιρείας που θεωρείται «ευαίσθητη» σε θέματα εμπορίου, ενισχύθηκε 0,87%
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Goldman Sachs σημείωσε πτώση 2,1%, καθώς η Bank of America Merrill Lynch την υποβάθμισε σε «neutral», μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια που ήταν «buy», ενώ περιέκοψε την τιμή - στόχο της στα 225 δολ., από 280 δολ. προηγουμένως.
Οι επενδυτές είδαν θετικά την υπογραφή της νέας εμπορικής συμφωνίας που θα αντικαταστήσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), στην οποία προχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο πρόεδρος του Μεξικού, Pena Nieto, και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau.
Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Trump έκανε λόγο για μια «πολύ ιστορική περίσταση», ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μια «συμφωνία μοντέλο που αλλάζει το εμπόριο για πάντα».
Σημειώνεται, πάντως, ότι τη νέα συμφωνία θα πρέπει πρώτα να την εγκρίνει το Κογκρέσο.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η έγκριση της συμφωνίας δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα.
Παράλληλα, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκονται πάντα δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, δήλωσε σήμερα ότι τα επιτόκια δεν πρέπει να αυξάνονται όταν η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ισχυρή και ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.
«Σε αυτό το σημείο, η Fed θα πρέπει να παύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Kashkari, προσθέτοντας ότι μια υπερβολικά ταχεία αύξηση των επιτοκίων χωρίς να είναι απαραίτητη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα επιτόκια βρίσκονται «κοντά στο ουδέτερο» επίπεδο.
Τα πρακτικά της Fed, που δημοσιεύθηκαν χθες, έδειξαν ότι ενώ οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται σίγουροι για μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο -κάτι που έτσι κι αλλιώς αναμένει ευρέως και η αγορά- είναι πιο αβέβαιοι για τις μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής, ενώ ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην οικονομική ανάπτυξη η αβεβαιότητα στο εμπόριο και το εταιρικό χρέος.
Για το σύνολο του Νοεμβρίου 2018, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,7%, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε κατά 1% υψηλότερα.


Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές 

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,17% χαμηλότερα, στις 357,49 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκε ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,9%, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων και των ανησυχιών για μια επικείμενη επιβολή δασμών στις εισαγωγές οχημάτων.
Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 1,9%, της Volkswagen σημείωσε πτώση 0,8% και της BMW κατέγραψε απώλειες 0,9%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,36% κι έκλεισε στις 11.257,24 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,83% στις 6.980,24 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με οριακές απώλειες 0,05% στις 5.003,92 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,15% κι έκλεισε στις 19.188,97 μονάδες, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Η ιταλική κυβέρνηση φέρεται πως προχωρά σε αναδίπλωση από την έως σήμερα στάση της ως προς τον προϋπολογισμό του 2019, καθώς πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria να επεξεργάζονται σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος στο 2%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Messaggero», Conte και Tria που μεταβαίνουν στη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, έχουν στα χέρια τους τις αναλύσεις των τεχνοκρατών της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό του 2019 οι δύο βασικές εξαγγελίες – μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και για το εισόδημα των πολιτών και αυτές τις αναλύσεις θα συζητήσουν με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, Conte και Tria θα επιχειρήσουν να πείσουν την Κομισιόν ότι το έλλειμμα για το 2019 δεν θα υπερβεί το 2%.
Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας 3/12.
Η απόδοση του 10ετούς ανήλθε στο 3,23% από 3,20% στο χθεσινό κλείσιμο, ενώ το spread ενισχύθηκε στις 291 μονάδες βάσης.


Εν τω μεταξύ, υπό πίεση παρέμεινε η μετοχή της Deutsche Bank, καταγράφοντας απώλειες 2,9% (σ.σ. χθες είχε κλείσει στο -3,4%) καθώς συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα σήμερα η επιχείρηση της αστυνομίας στο κεντρικό κτίριο της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη και σε άλλα γραφεία της, αναφορικά με τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος που συνδέονται με τα Panama Papers.


Από τις αρχές του έτους οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει κατά 50%.


Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές εν αναμονή ΗΠΑ και Κίνας

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές στην Ασία, με εξαίρεση την περιοχή της Νότιας Κορέας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έκβαση της συνάντησης των ηγετών ΗΠΑ και Κίνας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε την πέμπτη συνεχόμενη άνοδο, κλείνοντας στο +0,40% και τις 22.351,06 μονάδες, με τις μετοχές των Sysmex και Otsuka να σημειώνουν «άλμα» 6,7% και 4,5% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 26.506,75 μονάδες, με τον ενεργειακό κλάδο να ηγείται της σχετικής ανόδου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, και του Κινέζου ομολόγου του, Xi Jinping, αναμένεται να συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των εμπορικών εντάσεων, με τις δύο πλευρές ωστόσο να έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να επιτύχουν μία συμφωνία.
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 2.588,19 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Shenzhen Composite, και συγκεκριμένα στο +0,93% και τις 1.337,74 μονάδες, παρά τα στοιχεία που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Νοέμβριο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης