Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κοφινάκος (StormHarbour): Εάν εφαρμοστεί το σχέδιο της ΤτΕ για τα NPEs, το ενδιαφέρον στα mezzanine bond

tags :
Κοφινάκος (StormHarbour): Εάν εφαρμοστεί το σχέδιο της ΤτΕ για τα NPEs, το ενδιαφέρον στα mezzanine bond
Πιθανή αναβάθμιση των senior σε επενδυτικό βαθμό, αλλά και οι κρατικές εγγυήσεις, θα μπορούσαν να καταστήσουν τους τίτλους ελκυστικούς, εκτιμά ο Κοφινάκος
Το σχέδιο της Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, σχολιάζει ο Γεώργιος Κοφινάκος της StormHarbour, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι εάν το σχέδιο πετύχει, τότε η μεγαλύτερη ζήτηση θα είναι ή θα πρέπει να είναι για τους mezzanine τίτλους, λόγω του είδους και του μεγέθους των δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι το προτεινόμενο από την ΤτΕ σχήμα προβλέπει τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των NPEs μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που είναι εγγεγραμμένο στους ισολογισμούς τους σε μία Εταιρία Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle).
Τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στην αξία ισολογισμού (μετά από προβλέψεις).
Το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταβιβασθεί θα αντιστοιχεί σε κάλυψη πρόσθετων ζημιών, ώστε οι αποτιμήσεις των εν λόγω δανείων να προσεγγίσουν τιμές αγοράς.
Για την κάλυψη του τιμήματος της μεταβίβασης, η Εταιρία Ειδικού Σκοπού θα προχωρήσει σε έκδοση τιτλοποίησης (securitization) όπου (ενδεικτικά) θα εκδοθούν τρεις τάξεις τίτλων (senior, mezzanine, junior/equity).
H κατώτερη τάξη τίτλων (equity) θα καλυφθεί από τις τράπεζες (με συμμετοχή έκαστης που δεν θα υπερβαίνει το 20%) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Εκτιμάται ότι επενδυτές θα απορροφήσουν μέρος της ανώτερης τάξης τίτλων (senior) και σημαντικό ποσοστό της ενδιάμεσης τάξης (mezzanine).
Σύμφωνα με τον Κοφινάκο, η μεγάλη μεταφορά κωδικών DTC μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη τιμολόγηση για τους ανώτερους (senior) τίτλους, ενώ οι κατώτεροι (Junior) θα μπορούσαν να διατηρηθούν και να τοποθετηθούν ως repo.
Πιθανή αναβάθμιση των senior σε επενδυτικό βαθμό, αλλά και οι κρατικές εγγυήσεις, θα μπορούσαν να καταστήσουν τους τίτλους ελκυστικούς, ενώ δεν θα θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση.
Ωστόσο, αυτό δεν θα ίσχυε για τα junior και mezzanine, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην έχουν ποτέ βαθμολογία επενδυτικού βαθμού, πρόσθεσε ο Κοφινάκος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τα DTC ισοδυναμούν με την εκ των προτέρων φορολογική ελάφρυνση που χορηγήθηκε από το ελληνικό κράτος στις τράπεζες μετά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις από το 2010.
Ωστόσο, θεωρούνται χαμηλής ποιότητας σε σύγκριση με τα μετατρέψιμα ίδια κεφάλαια.
Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η μετατροπή αυτών των πιστώσεων σε μετοχές, αλλά το δραστικό dilution των μετοχών και η απόκτηση ενός συντριπτικού μετοχικού μεριδίου από το κράτος θα ήταν ανεπιθύμητο.
Όπως ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος κάτι τέτοιο δεν θα είχε αξία για το ελληνικό κράτος, καθώς οι περαιτέρω απώλειες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω γύρους ανακεφαλαιοποιήσεων.
Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο SPV αναμένεται να δημιουργήσει ζημίες λόγω της διαφοράς προσφοράς / ζήτησης - μεταξύ της τρέχουσας λογιστικής αξίας των δανείων και της τρέχουσας εμπορικής τους αξίας - αλλά το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταφερθεί θα χρησιμοποιηθεί για καλυφθούν αυτές οι απώλειες.
Επιπλέον, συμμετέχοντας στην κατώτερη κατηγορία τίτλων, το ελληνικό κράτος και οι τράπεζες θα δικαιούνται οποιουδήποτε κέρδους.
Η μεταφορά, ωστόσο, αναμένεται να είναι δύσκολη.
Ο κ. Κοφινάκος εξηγεί: "Οι αποτιμήσεις των NPL θα αποδειχθούν δύσκολες επειδή οι περισσότερες εξασφαλίσεις είναι ακίνητα.
Το ζήτημα είναι ότι, εκτός από δύο ή τρεις πόλεις, τα κτηματολογικά γραφεία δεν είναι τόσο διαδεδομένα.
Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό του ιδιοκτήτη και της αξίας του περιουσιακού στοιχείου.
Επιπλέον, η εμπορική αξία και η φορολογική αξία στην Ελλάδα είναι διαφορετικές σε σύγκριση μεταξύ τους.
Επίσης, εκκρεμεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη συμβατότητα του σχεδίου με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης