Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κερδοσκοπικές κινήσεις σε τράπεζες +5% και FTSE 25 έως +8% ώθησαν το ΧΑ +1,95% στις 630 μον. - Απορροφήθηκε η πίεση των 190 εκατ εκροών MSCI

tags :
Κερδοσκοπικές κινήσεις σε τράπεζες +5% και FTSE 25 έως +8% ώθησαν το ΧΑ +1,95% στις 630 μον. - Απορροφήθηκε η πίεση των 190 εκατ εκροών MSCI
Ο τζίρος της αγοράς έφθασε στα 255 εκατ και ο όγκος 262 εκατ τεμάχια εκ των οποίων 80% ήταν λόγω MSCI
upd18) Ακραίες κερδοσκοπικές κινήσεις σημειώθηκαν στην χρηματιστηριακή αγορά απορροφώντας την μεγάλη εκροή λόγω MSCI που σημειώθηκε και έφθασε σήμερα 30/11 στο κλείσιμο της συνεδρίασης στα 190 εκατ ευρώ σε σύνολο τζίρου 255 εκατ ευρώ.
Στην χρηματιστηριακή αγορά συνέβησαν ακραίες κινήσεις - καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα - με την Alpha bank να κλείνει με κέρδη +5%, ωστόσο ο πρωταγωνιστής ήταν η Eurobank που διακίνησε 157 εκατ μετοχές όπως αναμενόταν.
Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι απορροφήθηκε όλη η πίεση των μετοχών εξέλιξη που σίγουρα ήταν η είδηση της συνεδρίασης.
Στα 40 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο εννεάμηνο 2018, ενώ στο γ' τρίμηνο του 2018 έφθασαν στα 94 εκατ. ευρώ, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ελληνικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της MIG, τα ενοποιημένα αποτελέσματα EBITDA του Ομίλου το 9μηνο 2018 παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 9μηνο 2017 και διαμορφώθηκαν σε 100,9 εκατ. ευρώ. 

Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν η ΔΕΗ +8,11%, ο Μυτιληναίος +5,93%, τα ΕΛΠΕ +5,13%,  ΟΤΕ +3,16%, ΟΠΑΠ +3,11%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάστηκε στην  ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI που προκάλεσε  σοβαρές στρεβλώσεις στην χρηματιστηριακή αγορά.
Στο επίκεντρο για μια ακόμη συνεδρίαση οι τράπεζες καθώς σήμερα ολοκληρώθηκαν οι εκροές από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI Greece όπου Εθνική, Πειραιώς και Eurobank αποχωρούν από το δείκτη και θα προστεθούν στον δείκτη MSCI Small Cap από τον οποίο θα αφαιρεθεί η Ελλάκτωρ
Λογικά μετά την ολοκλήρωση των εκροών από το rebalancing του MSCI Greece θα πρέπει να εκτονωθεί η όλη προβληματική κατάσταση ενώ όσο οι short θέσεις  παραμένουν επιμένοντας για τις 570 -550 μονάδες γεγονός που λειτουργεί αρνητικά για την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.
Όσο αφορά την συλλογική λύση για τις τράπεζες, τραπεζικές πηγές δε δίνουν πιθανότητα στην λύση της ΤτΕ, αντιθέτως θεωρούν ότι η πρόταση του Ιταλικού μοντέλου επειδή έχει ήδη εφαρμοστεί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 86 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι παράγουν κάθε χρόνο – 2018 – περίπου 2,9 με 3 δισεκ. νέες προβλέψεις
Ο SSM δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση για την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs καθώς η πολυπλοκότητα της, η εμπλοκή πολλών νομικών θεμάτων και λόγω αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης θα απαιτήσουν πολύ χρόνο και μελέτη ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί στην πράξη να εφαρμοστεί.
Επίσης στη σημερινή του ανάλυση ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει τους κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, εάν δεν υπάρξει δυναμική και προβλέψιμη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών ενώ δήλωσε ότι δεν φέρει γνώμη για τα νέα σχέδια που διατυπώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ, μέχρι να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο.
Επίσης επισήμανε ότι οι πολιτικές προκλήσεις για την Ελλάδα δείχνουν να αυξάνονται, όπως δείχνει και η δομή του προϋπολογισμού της χώρας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630 μονάδες με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 600 μονάδων ενώ αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 620- 630 μονάδων
Ωστόσο βασικός στόχος των short παραμένουν οι 550 με 570 μονάδες όπου εκεί αναμένεται να κλείσει ένα μεγάλο μέρος των short θέσεων
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων στην Ιταλία με το 10ετές κινείται στο 3,19% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το 10ετές ελληνικό στο 4,27%, διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 108 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,26% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο +0,01%
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης και με τις πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα της Εθνικής στο -3,89% o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,26% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο -1,20%
Λίγο μετά τις 16:30, εμφανίστηκαν ισχυρές αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και σε μη τραπεζικές μετοχές οι οποίες κορυφώθηκαν στις δημοπρασίες όπου ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,48% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο +1,95%
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +1,95% στις 630 μονάδες έχοντας υψηλό στις 630,23 μονάδες και χαμηλό στις 610,74 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών πολύ αυξημένος λόγω MSCI και επικεντρώθηκε στο Τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 255 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 34,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 262 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 246 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 34,9 εκατ. ευρώ και όγκου συναλλαγών 43,6 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 34,6 εκατ. τεμάχια αξίας 19,53 εκατ.ευρώ, η Alpha Bank 250 χιλ. τεμάχια αξίας 302 χιλ. ευρώ και η Εθνική 5,6 εκατ. τεμάχια αξίας 5,75 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 96 χιλ. τεμάχια αξίας 970 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 67 χιλ. τεμάχια αξίας 558 χιλ. ευρώ.
Η Grivalia 371 χιλ. τεμάχια αξίας 3,29 εκατ. ευρώ και η Jumbo 150 χιλ. αξίας 1,88 εκατ. ευρώ και οΤιτάν 23 χιλ. τεμάχια αξίας 469 χιλ. ευρώ

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το χρηματιστήριο στο προσεχές διάστημα

Η χθεσινή ισχυρή άνοδος και η σημερινή εξέλιξη της χρηματιστηριακή αγοράς με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, δεν ενδεικτική για την πραγματική εικόνα των ελληνικών τραπεζών και του χρηματιστηρίου.
Ο παράγοντες που θα επηρεάσουν το χρηματιστήριο το προσεχές διάστημα είναι :
1)Μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα του χρόνου όπου συνήθως γίνονται οι τελευταίες ωραιοποιήσεις αλλά μην λησμονούμε ότι τα εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια κλείνουν λογιστικά βιβλία.
2) Σημαντικό βήμα για την αλλαγή του αρνητικού κλίματος θα αποτελέσει το κλείσιμο των short θέσεων
3)Η κινητοποίηση κυβέρνησης και αρχών για την συλλογική επίλυση των προβληματικών δανείων των τραπεζών με εμπροσθοβαρή λύση .
Το deal Eurobank με Grivalia έχει δημιουργήσει μια προσδοκία ότι οι τράπεζες θα αναζητήσουν λύσεις
4)Η πορεία των ελληνικών ομολόγων μπορεί να δείχνει σημάδια σταδιακής εκτόνωσης αλλά ακόμη τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί καθώς η Ιταλική κρίση και η μακρά προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους επενδυτές
Η περίπτωση της Unicredit επιβεβαιώνει γιατί οι ελληνικές τράπεζες είναι αδύνατο να δανειστούν από τις αγορές σε αυτή την συγκυρία καθώς είναι 4 φορές μεγαλύτερη από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών  και  δανείστηκε  με επιτόκιο 7,83%  για να ενισχύσει την ρευστότητα της

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Είναι σαφές ότι η Σύνοδος του G20 στο Μπουένος Άιρες θα αποτελέσει ένα ακόμη καλό βήμα για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Il Messaggero, Conte και Tria που μεταβαίνουν στη Σύνοδο της G20 στην Αργεντινή, έχουν στα χέρια τους τις αναλύσεις των τεχνοκρατών της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό του 2019 οι δύο βασικές εξαγγελίες – μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και για το εισόδημα των πολιτών και αυτές τις αναλύσεις θα συζητήσουν με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, Conte και Tria θα επιχειρήσουν να πείσουν την Κομισιόν ότι το έλλειμμα για το 2019 δεν θα υπερβεί το 2%.
Ποσοστό, το οποίο πέρα από ότι είναι αρκετά μειωμένο από τον αρχικό και διακηρυγμένο στόχο του 2,4%, θεωρείται αποδεκτό από την Κομισιόν προκειμένου να αρχίσουν σοβαρές και επί της ουσίας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε να μην κινηθεί και η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
Κάτι που προφανώς δεν θα αρέσει σε Salvini και Di Maio, ο οποίος ήδη σε πρόσφατες δηλώσεις τους έχουν απορρίψει κατηγορηματικά τόσο τη χρονική μετατόπιση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων όσο και τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων.
Και από την αντίδραση τους θα φανεί πόση δυναμική είχε και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Conte ότι «πρέπει να κρατήσουμε το έλλειμμα σε τάξη για τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών».
Σύντομη αναμένεται η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου 2018, καθώς δεν θα εξεταστεί ο προϋπολογισμός του 2019.
Η πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους Τύπου στις Βρυξέλλες, ωστόσο η συζήτηση δεν θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Επιτροπής στις αρχές του χρόνου, στη βάση της οποίας θα αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) εάν κριθεί ότι η Ελλάδα έχει διατηρήσει τη "μεταρρυθμιστική της διάθεση".
«Αυτό θα αξιολογηθεί τον Φεβρουάριο» σημείωσε ο εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 
Σε μια νέα «ψυχρή» περίοδο έχουν εισέλθει οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, η οποία επισφραγίστηκε από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.
Οι αναλυτές ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη σκοπιμότητα της απόφασης Trump να ακυρώσει τη συνάντηση.
Μολονότι ο Trump επιχειρεί να «πλασάρει» την απόφασή του ως επίδειξη ισχύος, με στόχο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Putin ότι δεν θα γίνει ανεκτή η επιθετικότητας της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, πολλοί μεταφράζουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου ως «αδυναμία» να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον Putin.
Ακόμη και στελέχη του Ρεπουμπικανικού Κόμματος ασκούν κριτική στον Trump, καθώς εκλαμβάνουν την απόφαση, ως ένδειξη αδυναμίας. 
Ενώ σε εγχώρια θέματα των ΗΠΑ αποδίδει και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του Trump να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Vladimir Puti, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Παράλληλα εκτός από την ακύρωση -- μέσω Twitter -- της πολυαναμενόμενης συνάντησης με τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin,  έστειλε εντελώς αντιφατικά μηνύματα πριν από τη διμερή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping για πολλούς κρίσιμη, καθώς ο ολοένα εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ήδη βαραίνει στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση -0,06%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +0,81% στις 2.588,19 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά στο +0,47% στις 26576,50 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές  
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,17%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,09%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο +0,27%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,17% και ο FTSE 100 με πτώση -0,67%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -003%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,21%, ο Nasdaq με άνοδο +0,26% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,59% ( 7,41 δολ. ).

Με κέρδη οι τράπεζες  με αυξημένες συναλλαγές λόγω MSCI – Ξεχώρισε η Alpha Bank +5% 
 
Κέρδη κατέγραψαν οι τράπεζες με αυξημένους όγκους λόγω MSCI.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Alpha Bank και Εθνική και ακολούθησε η Eurobank ενώ με οριακά κέρδη έκλεισε η Πειραιώς
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,0240 ευρώ με άνοδο +3,43% με όγκο 52 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 937 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στο 0,93 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,25 ευρώ με άνοδο +5,04% με όγκο 10,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισεκ. ευρώ..
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στο 1,07 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8750 ευρώ με άνοδο +0,57% με όγκο 26,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 382 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2018 στα 0,8520 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό 0,8410 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5640 ευρώ με άνοδο +1,62% με όγκο 156,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,68 ευρώ με άνοδο +6,06% και κεφαλαιοποίηση 750 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1198 ευρώ με άνοδο +5,09%, με όγκο 116 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,60 ευρώ με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 250 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ +8% και Μυτιληναίο +6%

Κέρδη κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικές μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Grivalia, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή,  Coca Cola και Aegean
H Coca Cola έκλεισε στα 26,35 ευρώ με πτώση -2,19% με την κεφαλαιοποίηση στα  9,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,44 ευρώ με άνοδο +3,16% και αποτίμηση 5,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3190 ευρώ με άνοδο +8,11% και αποτίμηση 306 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,60 ευρώ με άνοδο +2,04% και κεφαλαιοποίηση 371 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,30 ευρώ με άνοδο +3,11% και αποτίμηση 2,65 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,80 με άνοδο +1,64% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,38 ευρώ με άνοδο +5,13% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,25 ευρώ με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,68 ευρώ με άνοδο +5,93% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ
Η Jumbo έκλεισε στα 13,44 ευρώ με άνοδο +2,60% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,92 ευρώ με άνοδο +3,36% και κεφαλαιοποίηση 903 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,45 ευρώ με άνοδο +1,48 και με την κεφαλαιοποίηση στα 230 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0690 ευρώ αμετάβλητη με την κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,27%, με την Ιταλία στο 3,19% με διαφορά spread 108 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,27% και με το Ιταλικό 10ετές να βελτιώνεται στο 3,19% να διατηρεί σε γενικές γραμμές τα κέρδη των τελευταίων ημερών.
Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του 2019 μπορεί να μειωθεί στο 2% από 2,4%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,8% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,43 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,82%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,27 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,12% με απόδοση αγοράς 3,13% και απόδοση πώλησης 3,10%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,16  μονάδες βάσης και απόδοση 3,20%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,09 μονάδες βάσης και απόδοση 3,91% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96,20 μονάδες βάσης και απόδοση 4,26% με απόδοση αγοράς 4,27% και απόδοση πώλησης 4,25%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 90,98 μονάδες βάσης και απόδοση 4,79%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,23 μονάδες βάσης και απόδοση 5,09%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,03 μονάδες βάσης και απόδοση 5,17%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 396 μονάδες βάσης από 400 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέα βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,19%

Νέα βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,19% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,23% υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης στην Ιταλία αλλά ακόμη απαιτείται χρόνος για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/11/2018 στο 0,31% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,91% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,83% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,51% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,19% με υψηλό ημέρας 3,23% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης