Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Δεν σταματάνε να μας εκπλήσσουν οι «αξιολογητές» των μετοχών που φτιάχνουν δείκτες

tags :
Δεν σταματάνε να μας εκπλήσσουν οι «αξιολογητές» των μετοχών που φτιάχνουν δείκτες
Η Ελλάκτωρ στη θέση της ΕΥΔΑΠ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Space Hellas και η Κέκροψ στη θέση των ΕΥΑΘ και ΟΛΘ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση
Έχει επισημανθεί πολλές φορές, αλλά οι εκπλήξεις δεν σταματούν.
Ή εμείς βλέπουμε τα πράγματα λάθος και διαφορετικά ή έχει μεγαλύτερη σημασία ο όγκος των συναλλαγών από τα κέρδη, την αποτίμηση, τον δανεισμό, την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων, την εταιρική αξία και άλλα.
Ο οίκος FTSE λοιπόν μας ενημέρωσε πως βάσει των δικών του κριτηρίων από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) αφαιρείται η μετοχή της ΕΥΔΑΠ και προστίθεται η μετοχή της Ελλάκτωρ.
Φεύγει λοιπόν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση μία εισηγμένη με χρηματιστηριακή αξία 543 εκατ. ευρώ και εισέρχεται μία εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 205 εκατ. ευρώ.
Η αξία του δείκτη επομένως θα μειωθεί μετά την αλλαγή κατά 340 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα μένουν περί τις 8 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση σημαντικά μικρότερη της ΕΥΔΑΠ.
Ο δείκτης επομένως δεν θα έπρεπε να λέγεται υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα έπρεπε να λέγεται αυξημένης εμπορευσιμότητας ή κάπως αλλιώς τέλος πάντων, αφού το κριτήριο της κίνησης στο ταμπλό είναι υψηλότερο από την κεφαλαιοποίηση.
Επιλαχούσες στον δείκτη είναι η Cenergy, η Ικτίνος, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η Κρι-Κρι και η Ιντραλότ.
Φανταστείτε επομένως πως όταν συγχωνευτεί η Eurobank με τη Grivalia τη θέση της Grivalia θα πάρει μία εισηγμένη με μικρότερη χρηματιστηριακή αξία.
Βέβαια η αξία του δείκτη θα μεγαλώσει κατά κάτι λόγω ουσιαστικά εισόδου μίας εισηγμένης αφού η αξία της Grivalia θα συγχωνευτεί με αυτή της Eurobank.
Από την άλλη η ΕΥΔΑΠ δεν εισέρχεται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Μπαίνει η Space Hellas και η Κέκροψ μεταξύ άλλων και διαγράφονται ΕΥΑΘ και ΟΛΘ.
Τι να σχολιάσει κανείς;
Προφανώς για κάποιους τα κέρδη που βγάζουν αυτές οι εταιρείες δεν ενδιαφέρουν και προτιμούν να δίνουν στους επενδυτές επιλογές όπως η Κέκροψ που περιμένει δεκαετίες για να δει αν της ανήκουν ή όχι κάποια ακίνητα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης