Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σημαντικοί οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, εάν δεν υπάρξει δυναμική και προβλέψιμη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών

tags :
Fitch: Σημαντικοί οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, εάν δεν υπάρξει δυναμική και προβλέψιμη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών
Σοβαρές οι πολιτικές προκλήσεις του προϋπολογισμού της Ελλάδας, σύμφωνα με την Fitch
Χωρίς πιο δυναμική και προβλέψιμη μείωση των NPEs, οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα είναι σημαντικοί για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή του
30/11 ανάλυση ο οίκος αξιολόγησης Fitch, δηλώνοντας ρητά ότι δεν φέρει γνώμη για τα νέα σχέδια που διατυπώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εωσότου υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο.
Επίσης, σύμφωνα με την Fitch, οι πολιτικές προκλήσεις για την Ελλάδα δείχνουν να αυξάνονται, όπως δείχνει και η δομή του προϋπολογισμού της χώρας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο οίκος στην ανάλυση, αν και η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες και μένει εντός των στόχων που έχουν τεθεί, καθυστερεί σημαντικά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
Η πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2019 στην Ελλάδα επαναφέρει ορισμένες μεταρρυθμίσεις αλλά διατηρεί γενικά τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και είναι σύμφωνη με τις υποθέσεις μας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch.
Επίσης, η Fitch σχολιάζει και τα σχέδια για τη μείωση των επισφαλειών των τραπεζών, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα μειώσουν την πιθανότητα μεταφοράς του ρίσκου του τραπεζικού τομέα στον κρατικό ισολογισμό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στις 21 Νοεμβρίου ότι η ελληνική πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2019 "αντιπροσωπεύει μια ισορροπημένη προσέγγιση για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών και οικονομικών στόχων", υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή.
Ο προϋπολογισμός όμως αναστέλλει εν μέρει ορισμένα μέτρα που είχαν προ-νομοθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας που έληξε τον Αύγουστο, ιδίως των περικοπών των συντάξεων του 2019 και των υψηλότερων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους αυτοαπασχολούμενους.
Μειώνει επίσης τους φόρους ακίνητης περιουσίας και εταιρειών.
Οι προσαρμογές έρχονται μετά την δημοσιονομική υπεραπόδοση (το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2017 ήταν 4% του ΑΕΠ) και τη συγκράτηση των δαπανών.
Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για το έλλειμμα είναι πλησίον των εκτιμήσεων της Fitch κατά την αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Αυγούστου.
Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την άποψή της ότι ορισμένες πολιτικές ανατροπές είναι δυνατές στο πλαίσιο του διαλόγου με τους επίσημους πιστωτές.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch δεν πιστεύει ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική.
Ο προϋπολογισμός στοχεύει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.
Την ίδια ώρα, η μείωση του δημόσιου χρέους και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως, βελτιώνουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, όπως αντικατοπτρίζεται στην αναβάθμισή της σε BB-τον Αύγουστο.
Ωστόσο, ο προϋπολογισμός υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν οι πολιτικές προκλήσεις, καθώς η Ελλάδα στοχεύει σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
Οι προσαρμογές πολιτικής αντικατοπτρίζουν εν μέρει τις πτυχές της κοινωνικής πρόνοιας: η ανάλυση της Επιτροπής υποδηλώνει ότι οι προ-νομοθετικές περικοπές των συντάξεων θα αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των συνταξιούχων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια.
Επίσης, υπάρχουν και πολιτικά θέματα, δεδομένου ότι ως τον Οκτώβριο του 2019 αναμένονται κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις ελληνικές τράπεζες.
Τα NPEs ήταν σχεδόν τα μισά από τα συνολικά ανοίγματα στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Η οικονομική ανάκαμψη, οι πωλήσεις NPEs και η μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εξωδικαστικών συμβιβασμών θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιτύχουν τους νέους στόχους, όπως αυτοί υποβλήθηκαν στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας για το 2021 (μεταξύ 17% και 22%).
Ωστόσο, χωρίς πιο ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θα είναι δύσκολο να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs σε ένα ρυθμό που να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.
Οι πρόσφατες προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) υποδεικνύουν πολιτική υποστήριξη για τέτοιες πολιτικές.
Με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν ένα μέρος των NPEs και των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων σε ένα ειδικό όχημα (SPV), το οποίο θα χρηματοδοτήσει τη μεταφορά με τιτλοποίηση (με τα χαμηλότερης εγγύησης ομόλογα να αγοράζονται από την τράπεζα και το Δημόσιο).
Σύμφωνα με αναφορές στον τύπο, το σχέδιο του ΤΧΣ επίσης προβλέπει την μεταφορά NPEs σε SPV αλλά περιλαμβάνει κρατική εγγύηση.
Τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξυγίανση της ποιότητας ενεργητικού και να διευκολύνουν την πίεση στα κεφάλαια και την κερδοφορία των τραπεζών, βελτιώνοντας ενδεχομένως τα ανεξάρτητα πιστωτικά τους χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Fitch, αν και πιστεύει ότι είναι πιθανή μια βραχυπρόθεσμη πολιτική πρωτοβουλία, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτή θα βασιστεί σε οποιαδήποτε πρόταση.
Οι άγνωστες παράμετροι περιλαμβάνουν την επενδυτική διάθεση για τα ελληνικά ομόλογα που υποστηρίζονται από τα NPEs, τη συμμόρφωση με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και το χρονοδιάγραμμα οποιωνδήποτε μεταφορών.
Χωρίς πλήρη στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία του καθενός από τα δύο συστήματα, τόσο οι επιπτώσεις στις τράπεζες όσο και οι κρατικές δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι ασαφείς, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου αντίκτυπου στο μεγάλο απόθεμα ρευστότητας της κυβέρνησης (24,1 δισ. ευρώ).
Το υψηλό δημόσιο χρέος περιορίζει επίσης τον δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, αλλά το buffer παρέχει κάποιες διευκολύνσεις.
Επομένως, η Fitch τονίζει ότι δεν αναλύει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για τις τράπεζες και το ελληνικό Δημόσιο.
Χωρίς πιο δυναμική και προβλέψιμη μείωση των NPEs, οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα είναι σημαντικοί για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης