Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στη Wall, με το «βλέμμα» στην G20 - Εμπόριο και συνάντηση Trump - Xi στο επίκεντρο

tags :
Ήπια πτώση στη Wall, με το «βλέμμα» στην G20 - Εμπόριο και συνάντηση Trump - Xi στο επίκεντρο
Η εμπορική πολιτική του Trump και η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, αναμένεται να μονοπωλήσoυν το ενδιαφέρον στη Σύνοδο των G20
Με ήπια πτώση άνοιξαν σήμερα (30/11/2018) οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή, όπου το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,2% στις 25.277 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,1% στις 2.734 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,1% χαμηλότερα, στις 7.260 μονάδες.


Η σύνοδος των G20 που ξεκινά σήμερα στο Μπουένος Άιρες αναμένεται να σημαδευτεί από εντάσεις, ενώ, παρά τις επιδιώξεις των διοργανωτών, η εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, και η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, αναμένεται να μονοπωλήσoυν το ενδιαφέρον.
Πάντως, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες Ουάσιγκτον - Πεκίνου.
O Lighthizer υποστήριξε ότι θα του προξενούσε έκπληξη αν δεν είχε θετική έκβαση η προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στον Trump και τον Xi.
Ωστόσο, η αισιοδοξία αυτή αντισταθμίζεται από τις ανησυχίες που προκαλεί στους επενδυτές η παρουσία του Peter Navarro, συμβούλου του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο, που έχει επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, στο δείπνο ανάμεσα Trump - Xi.
Η μετοχή της Boeing, εταιρείας που θεωρείται «ευαίσθητη» σε θέματα εμπορίου, υποχωρεί κατά 1%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Goldman Sachs σημειώνει πτώση 2,5%, καθώς η Bank of America Merrill Lynch την υποβάθμισε σε «neutral», μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια που ήταν «buy», ενώ περιέκοψε την τιμή - στόχο της στα 225 δολ., από 280 δολ. προηγουμένως.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές είδαν θετικά την υπογραφή της νέας εμπορικής συμφωνίας που θα αντικαταστήσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA), στην οποία προχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο πρόεδρος του Μεξικού, Pena Nieto, και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau.
Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Trump έκανε λόγο για μια «πολύ ιστορική περίσταση», ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μια «συμφωνία μοντέλο που αλλάζει το εμπόριο για πάντα».
Σημειώνεται, πάντως, ότι τη νέα συμφωνία θα πρέπει πρώτα να την εγκρίνει το Κογκρέσο.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η έγκριση της συμφωνίας δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα.
Παράλληλα, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκονται πάντα δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, δήλωσε σήμερα ότι τα επιτόκια δεν πρέπει να αυξάνονται όταν η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ισχυρή και ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.
«Σε αυτό το σημείο, η Fed θα πρέπει να παύσει τις αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Kashkari, προσθέτοντας ότι μια υπερβολικά ταχεία αύξηση των επιτοκίων χωρίς να είναι απαραίτητη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα επιτόκια βρίσκονται «κοντά στο ουδέτερο» επίπεδο.
Τα πρακτικά της Fed, που δημοσιεύθηκαν χθες, έδειξαν ότι ενώ οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται σίγουροι για μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο -κάτι που έτσι κι αλλιώς αναμένει ευρέως και η αγορά- είναι πιο αβέβαιοι για τις μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής, ενώ ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην οικονομική ανάπτυξη η αβεβαιότητα στο εμπόριο και το εταιρικό χρέος.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας αλλά και του μήνα.
Ο Dow Jones αναμένεται να ενισχυθεί κατά 4,3% στο σύνολο της εβδομάδας και κατά 0,9% στο σύνολο του Νοεμβρίου, ο S&P 500 αναμένεται να καταγράψει εβδομαδιαία και μηνιαία κέρδη 4% και 1% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται σε τροχιά να σημειώσει άλμα 4,8% για την εβδομάδα, αλλά πτώση 0,5% για τον μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης