Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το 9μηνο 2018 της Πειραιώς; - Σταθεροποίηση, οριακή βελτίωση στα κεφάλαια - Γιατί δεν πληρώθηκε το Cocos

Τι μας έδειξε το 9μηνο 2018 της Πειραιώς; - Σταθεροποίηση, οριακή βελτίωση στα κεφάλαια - Γιατί δεν πληρώθηκε το Cocos
Πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο για την Πειραιώς είναι το γεγονός ότι τα κεφάλαια ανέκαμψαν μαζί και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εκτονώνοντας την επιτακτική ανάγκη για ανεύρεση άμεσων κεφαλαίων.
Τι μας έδειξε το 9μηνο 2018 της τράπεζας Πειραιώς;
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στο γ΄ τρίμηνο του 2018 αντιστράφηκε η τάση επιδείνωσης που είχε σημειωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2018.
Πρακτικά υπήρξαν κάποια σημάδια ανάκαμψης ενώ και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οριακά βελτιώθηκαν, εκτονώνοντας την πίεση στην Πειραιώς να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα.
Ωστόσο το βασικό ζήτημα ήταν η απόφαση της Πειραιώς να μην πληρώσει το Cocos το μετατρέψιμο σε μετοχές ομόλογο ύψους 2 δισεκ. που έχει καλύψει το ελληνικό δημόσιο.
Η Πειραιώς αποφάσισε να μην πληρώσει το cocos για μια φορά με στόχο να μην δαπανήσει 160 εκατ σε τόκους και να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Η διοίκηση Μεγάλου έχει δηλώσει ότι το κουπόνι του cocos ύψους 8% ή 160 εκατ τόκοι ετησίως θα πληρωθούν κανονικά το 2019

Ποια ήταν τα βασικά συμπεράσματα.

1)Τα κέρδη στο 9μηνο του 2018 διαμορφώθηκαν στα 39 εκατ ευρώ αυτό είναι το σωστό συγκρίσιμο μέγεθος, με τα κέρδη γ΄ τριμήνου να διαμορφώνονται στα 94 εκατ ευρώ.
Ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα συνυπολογίζοντας συνεχιζόμενες και μη δραστηριότητες ήταν ζημίες -339 εκατ ευρώ.

2)Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 461 εκατ στο 9μηνο 2018 ενώ υπήρξε και αναστροφή πρόβλεψης 67 εκατ.
Ωστόσο μια τράπεζα με 28,5 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα NPEs δεν μπορεί να έχει μόνο 461 εκατ ευρώ προβλέψεις, όταν η Alpha bank βρίσκεται κοντά στο 1 δισεκ.

3)Τα NPEs ανήλθαν στα 28,54 δισεκ. εκ των οποίων τα 27,6 δισεκ. στην Ελλάδα με τον δείκτη NPEs ratio να διαμορφώνεται στα 54,1%.
Ο δείκτης coverage ratio δηλαδή ο δείκτης κάλυψης των NPEs με προβλέψεις που θεωρείται πολύ σημαντικός διαμορφώνεται στο 48,8% και είναι μαζί με την Alpha bank οι χαμηλότεροι όταν η Εθνική βρίσκεται κοντά στο 60%.

4)Πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο για την Πειραιώς είναι το γεγονός ότι τα κεφάλαια ανέκαμψαν μαζί και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εκτονώνοντας την επιτακτική ανάγκη για ανεύρεση άμεσων κεφαλαίων.
Το common equity tier 1 διαμορφώνεται στα 4,9 δισεκ. κεφάλαια ή 14,2% ενώ με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνεται σε 10,8%.
Να σημειωθεί ότι το SREP ο κατώτερος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε 13,625%.
Να σημειωθεί ότι το DTA ο αναβαλλόμενος φόρος ανέρχεται σε 6,55 δισεκ. ευρώ.

5)Ως προς την δομή των εσόδων η εικόνα άλλαξε προς το καλύτερο σε έκτακτες προμήθειες έφθασαν τα 130 εκατ στο γ΄ τρίμηνο 2018.
Ωστόσο το καθαρό PPI δηλαδή ο δείκτης προ προβλέψεων έσοδα ανήλθε στα 643 εκατ εκ των οποίων 225 εκατ στο β΄ τρίμηνο και 210 εκατ στο γ΄ τρίμηνο του 2018.
Ένας πολύ σημαντικός δείκτης δηλαδή τα προ προβλέψεων έσοδα επιβραδύνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης