Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στη Σύνοδο G20 - Πιέσεις για Deutsche Bank και αυτοκίνητα

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στη Σύνοδο G20 - Πιέσεις για Deutsche Bank και αυτοκίνητα
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,17% χαμηλότερα, στις 357,49 μονάδες
Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα (30/11/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή.
Τη σύνοδο των ηγετών αναμένεται να μονοπωλήσει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, ενώ έχει ήδη σημαδευτεί από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,17% χαμηλότερα, στις 357,49 μονάδες.
Στο σύνολο της εβδομάδας, ο δείκτης κατέγραψε άνοδο σχεδόν 1%, ενώ για τον Νοέμβριο υποχώρησε κατά 1,8%. 


Πιέσεις δέχτηκε ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,9%, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων και των ανησυχιών για μια επικείμενη επιβολή δασμών στις εισαγωγές οχημάτων.
Η μετοχή της Daimler υποχώρησε κατά 1,9%, της Volkswagen σημείωσε πτώση 0,8% και της BMW κατέγραψε απώλειες 0,9%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,36% κι έκλεισε στις 11.257,24 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,83% στις 6.980,24 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με οριακές απώλειες 0,05% στις 5.003,92 μονάδες.




Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,15% κι έκλεισε στις 19.188,97 μονάδες, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Ιταλία.


Η ιταλική κυβέρνηση φέρεται πως προχωρά σε αναδίπλωση από την έως σήμερα στάση της ως προς τον προϋπολογισμό του 2019, καθώς πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria να επεξεργάζονται σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος στο 2%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Messaggero», Conte και Tria που μεταβαίνουν στη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, έχουν στα χέρια τους τις αναλύσεις των τεχνοκρατών της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό του 2019 οι δύο βασικές εξαγγελίες – μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και για το εισόδημα των πολιτών και αυτές τις αναλύσεις θα συζητήσουν με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, Conte και Tria θα επιχειρήσουν να πείσουν την Κομισιόν ότι το έλλειμμα για το 2019 δεν θα υπερβεί το 2%.
Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας 3/12.
Η απόδοση του 10ετούς ανήλθε στο 3,22% από 3,20% στο χθεσινό κλείσιμο, ενώ το spread ενισχύθηκε στις 291 μονάδες βάσης.
Εν τω μεταξύ, υπό πίεση παρέμεινε η μετοχή της Deutsche Bank, καταγράφοντας απώλειες 2,9% (σ.σ. χθες είχε κλείσει στο -3,4%) καθώς συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα σήμερα η επιχείρηση της αστυνομίας στο κεντρικό κτίριο της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη και σε άλλα γραφεία της, αναφορικά με τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος που συνδέονται με τα Panama Papers.
Από τις αρχές του έτους οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει κατά 50%.
Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2018, στο 2% σε ετήσια βάση, από 2,2% τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών παρέμεινε τον Οκτώβριο η ανεργία στο νομισματικό μπλοκ, και συγκεκριμένα στο 8,1%.
Εν τω μεταξύ, συρρίκνωση για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατέγραψε η ιταλική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του 2018, λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ISTAT), που αναθεώρησε πτωτικά την προκαταρκτική της εκτίμηση, η οποία έκανε λόγο για σταθερό ΑΕΠ.
Ειδικότερα, το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου αναθεωρήθηκε καθοδικά, δείχνοντας ανάπτυξη 0,7%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,8%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης