Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί δεν πλήρωσε το κουπόνι στο ομόλογο μετατρέψιμο σε μετοχές cocos 2 δισ η Πειραιώς;

tags :
Γιατί δεν πλήρωσε το κουπόνι στο ομόλογο μετατρέψιμο σε μετοχές cocos 2 δισ η Πειραιώς;
Να σημειωθεί πάντως ότι η Πειραιώς δεν μπορεί να μην πληρώσει για δεύτερη χρονιά το cocos γιατί τότε αυτό θα μετατραπεί σε μετοχές υποχρεωτικά.

Η τράπεζα Πειραιώς δεν πλήρωσε το κουπόνι για το Cocos το μετατρέψιμμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. ύψους 160 εκατ ευρώ το χρόνο ή 8% καθώς με βάση την σύμβαση που έχει υπογράψει με το δημόσιο δικαιούται μια φορά να μην πληρώσει το ετήσιο κουπόνι.
Η σύμβαση ΤΧΣ που έχει καλύψει το Cocos των 2 δισ αναφέρει οτι η Πειραιώς μπορεί να μην πληρώσει μια φορά το κουπόνι χωρίς καμία νομική επίπτωση.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Πειραιώς δεν μπορεί να μην πληρώσει για δεύτερη χρονιά το cocos γιατί τότε αυτό υποχρεωτικά θα μετατραπεί σε μετοχές.
Η διοίκηση Μεγάλου έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των κεφαλαίων της Πειραιώς.
Υπενθυμίζεται ότι τα cocos τα έχει εκδώσει η Πειραιώς και τα έχει καλύψει το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ που ελέχγει το 26% της τράπεζας Πειραιώς.
Προφανώς η εξέλιξη αυτή από την μια υποστηρίζει τα σχέδια της τράπεζας γιατί άπαξ και δεν κατέβαλλε τα 160 εκατ ευρώ ενίσχυσε έσοδα και κεφάλαια αλλά από την άλλη η αγορά αντιμετωπίζει τέτοιες κινήσεις με προβληματισμό.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews στο παρελθον είχε αναφέρει ότι η Πειραιώς είναι πιθανό να μην πληρώσει το κουπόνι στο Cocos καθώς προέχει η ενίσχυση των κεφαλαίων της. 
Η τράπεζα Πειραιώς στάθμισε την επίδραση να μην πληρώσει το Cocos με την ανάγκη να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Προφανώς η ενίσχυση των κεφαλαίων ήταν πιο ουσιώδης και σημαντική και μπορεί να ειπωθεί οτι είναι και ορθή κίνηση άπαξ και δεν θα έχει - πέραν της αντίδρασης της αγοράς στην μετοχή - άμεση επίδραση στην τράπεζα.

S&P Global Ratings: Μείωση της πίεσης για την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς η μη αποπληρωμή των Coco – Καμία μεταβολή στην αξιολόγηση

Την άποψη ότι η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να μην προχωρήσει σε αποπληρωμή κουπονιού 8% στις μετατρέψιμες ομολογίες (CoCo) αξίας δύο δις. ευρώ, αποτελεί μία κίνηση που θα βοηθήσει την ελληνική τράπεζα να περιορίσει τις πιέσεις στην κεφαλαιοποίησή της, τονίζει σε έκθεσή της η S&P Global Ratings.
Όπως αναφέρει τα εν λόγω Coco έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο 2015 στο πλαίσιο της τότε ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Με την μη αποπληρωμή του κουπονιού θα «σωθούν» περίπου 36 μονάδες βάσης από τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ο οποίος στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 διαμορφώθηκε στο 13,7%, δηλαδή οριακά υψηλότερα από το 13,625% που τίθεται στο Supervisory Review and Evaluation Process .
Επιπρόσθετα η τράπεζα θα επωφεληθεί κατά περίπου 50 πρόσθετες μονάδες βάσης από την «αφαίρεση» Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) αξίας 1,9 δισ. ευρώ και από την πώληση των θυγατρικών σε Αλβανία και Βουλγαρία εντός των επόμενων μηνών.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω η S&P Global Ratings διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής τράπεζας στο Β-, με σταθερές προοπτικές.
Επίσης στην έκθεση προστίθεται ότι οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς αντικατοπτρίζουν την άποψη των αναλυτών του οίκου ότι οι υψηλοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να «βαραίνουν» το οικονομικό προφίλ της τράπεζας.
Όπως αναφέρει ο οίκος «συγκεκριμένα, αναμένουμε ότι το υψηλό επίπεδο των προβλέψεων για ζημίες από δάνεια σε συνδυασμό με την υποτονική λειτουργική κερδοφορία θα συνεχίσει να υπονομεύει την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας και ο συντελεστής αναπροσαρμοσμένου κεφαλαίου (RAC) θα παραμείνει στην αδύναμη κατηγορία μέχρι το στο τέλος του 2019.
Θα παρακολουθήσουμε την πρόοδο της τράπεζας στην εφαρμογή της κεφαλαιακής ενίσχυσης μέτρα που συμφωνήθηκαν με τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης