Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πιο πιθανή η κλιμάκωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας - Τα τρία σενάρια

tags :
Goldman Sachs: Πιο πιθανή η κλιμάκωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας - Τα τρία σενάρια
Οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας θα συνεχιστούν - Η συνάντηση Trump - Xi Jinping δε θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των σχέσεων Ουάσιγκτον και Πεκίνου
Την εκτίμηση ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχιστούν και πως η συνάντηση του αμερικανού προέδρου D. Trump και του κινέζου ομολόγου του Xi Jinping στο περιθώριο της συνόδου της G20 δε θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των σχέσεων Ουάσιγκτον και Πεκίνου αναφέρει σε report της η Goldman Sachs.
Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει τρία βασικά σενάρια για αυτά που αναμένει να λάβουν χώρα μετά τη συνάντηση Trump -  συμβαίνει μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο.
-Το πρώτο και πιο πιθανό σενάριο είναι η συνέχεια της τρέχουσας πορεία «κλιμάκωσης», με τους δασμούς να αυξάνονται στο 25% για όλες τις εισαγωγές που τελούν υπό καθεστώς δασμολόγησης και οι δασμοί θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές.
-Το δεύτερο σενάριο είναι μια «παύση», όπου οι υπάρχοντες δασμοί παραμένουν σε ισχύ, αλλά οι δύο πλευρές συμφωνούν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης.
-Το τρίτο σενάριο αφορά μια «συμφωνία», κάτι το οποίο η Goldman Sachs πιστεύει ότι είναι απίθανο να συμβεί βραχυπρόθεσμα και θα συνεπαγόταν μια πλήρη ανατροπή για τους τρέχοντες δασμούς.
Ο λόγος για τον οποίο η Goldman Sachs είναι αναμφισβήτητα απαισιόδοξη για το αποτέλεσμα, είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των αμερικανών πολιτικών αξιωματούχων ότι η Κίνα έχει ωφεληθεί δυσανάλογα από τη διμερή οικονομική σχέση με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ουσιαστικά να τηρηθεί μια σκληρή στάση έναντι του Πεκίνου.
 Προφανέστερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα έχει διευρυνθεί σε νέα υψηλά επίπεδα.
Οι ΗΠΑ υπέστησαν τεράστια μείωση της απασχόλησης στον τομέα της μεταποίησης μετά την είσοδο της Κίνας στον ΠΟΕ, σε αντίθεση με τις προσδοκίες εκείνης της εποχής.
Οι αλλοδαπές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα έχουν επανειλημμένα εκφράσει την απογοήτευσή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις αντιλήψεις για μη ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
 Εν τω μεταξύ, η Κίνα γνώρισε τεράστια βελτίωση των υλικών προτύπων ζωής τις τελευταίες δύο δεκαετίες (που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της παγκόσμιας φτώχειας κατά την περίοδο αυτή) - αντανακλώντας εν μέρει τις αλλεπάλληλες εξελίξεις από την έντονη αύξηση των εξαγωγών.



Η Goldman Sachs σημειώνει επίσης την πολιτική απόκλιση μεταξύ των δύο χωρών.
Εδώ, η προθυμία των ΗΠΑ και άλλων ανεπτυγμένων δημοκρατιών να συμπεριλάβουν την Κίνα σε διεθνή οικονομικούς οργανισμούς, όπως ο ΠΟΕ, αντανακλά εν μέρει την προσδοκία ότι η οικονομική ανάπτυξη θα οδηγούσε τελικά σε κάποια μορφή πολιτικής φιλελευθεροποίησης.
Αλλά τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει την απόκλιση και όχι τη σύγκλιση πολιτικών μοντέλων και στόχων, για τους εξής λόγους:
- Σε εσωτερικό επίπεδο, ο πρόεδρος Xi κέρδισε κατά κράτος και αποτελεσματικά την εξουσία και το διττό όριο της προεδρίας καταργήθηκε νωρίτερα μέσα στο 2018.
 Πολλές άλλες πολιτικές αλλαγές έχουν λάβει χώρα για να αυξηθεί ο έλεγχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως για παράδειγμα οι αυξημένες προσπάθειες για την ίδρυση επιτροπών κόμματος σε ιδιωτικές και ξένες επιχειρήσεις.
-Σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα έχει υιοθετήσει οικονομικότερη στάση (π.χ. με την πρωτοβουλία Belt and Road, καθώς και με τις προσπάθειες για τη διαπραγμάτευση μιας περιφερειακής εμπορικής συμφωνίας) και γεωπολιτικά (π.χ. Θάλασσα της Νότιας Κίνας κ.λπ.).
Αυτές οι ανησυχίες φαίνεται να είναι κοινές ανάμεσα στους πολιτικούς και τους γραφειοκράτες των ΗΠΑ.
Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες, η σχέση ΗΠΑ-Κίνας δημιουργεί περισσότερες προκλήσεις από ό, τι στο παρελθόν.
Οι διαταραχές του παρελθόντος και οι μακροχρόνιες οικονομικές σχέσεις -και η πιθανότητα να επιστρέψουν στο μέλλον- μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στην Κίνα ακόμη και σε περίπτωση βραχυπρόθεσμης «διαπραγμάτευσης» για την εμπορική πολιτική.
Στο πλαίσιο των οικονομικών συνεπειών από τη Σύνοδο της G 20, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η ανάπτυξη των κινεζικών εξαγωγών πιθανότατα θα εξασθενίσει τους προσεχείς μήνες στην αποπληρωμή από την πρόσφατη «frontloading» και, εκτός αν επιτευχθεί συμφωνία, με την πάροδο του χρόνου από κάποια υποκατάσταση των ΗΠΑ σε μη κινέζους προμηθευτές. Και ενώ η τράπεζα αναμένει ότι τα αποτελέσματα αυτά θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της Κίνας από τις αρχές του 2019, η υποτίμηση του renminbi θα είναι πιθανό να μετριάσει τον αντίκτυπο.
 Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενοι δασμοί θα επιβαρύνουν την εγχώρια ζήτηση στην Κίνα - βραχυπρόθεσμα, μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας και των αρνητικών επιπτώσεων στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.



Τέλος, η Goldman  Sachs γράφει ότι τα περιουσιακά στοιχεία που είναι πιο ευαίσθητα στον εμπορικό πόλεμο θα είναι το renminbi και οι μετοχές.
Στο σενάριο  της «παύσης» ή  μιας «συμφωνίας» η Goldman Sachs αναμένει ότι η ισοτιμία USD/CNY θα παραμείνει κάτω από τα 7 renminbi ανά δολάριο.
Στο σενάριο της «κλιμάκωσης»  πιθανόν να οδηγήσει σε μέτρια υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος κατά τους επόμενους μήνες (στην κλίμακα 7,3-7,47 renminbi ανά δολάριο).



Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι πιθανό να είναι αρκετά πιο «ευαίσθητες».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs στο σενάριο της συμφωνίας το Ρ/Ε του δείκτη MXCN θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12 έως το τέλος του 2019, ή να υποχωρήσει στο 10 στο σενάριο της «κλιμάκωσης».





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης