Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Η Ευρώπη στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο – Οι προτάσεις της Κομισιόν

Juncker: Η Ευρώπη στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει το ελεύθερο εμπόριο – Οι προτάσεις της Κομισιόν
Τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου παρουσίασε ο πρόεδρός της, Jean-Claude Juncker
Τη σαφή στήριξη της ΕΕ στο ελεύθερο εμπόριο ανά την υφήλιο και στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ένωση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean – Claude Juncker σε παρέμβασή του στη Σύνοδο του G20 στην Αργεντινή.
Στην παρέμβασή του ο κ. Juncker επικεντρώθηκε στις συμφωνίες που έχει υπογράψει μέχρι σήμερα η ΕΕ, στις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε τα ακόλουθα: «Θα είμαι σύντομος.
Υπάρχουν τρία σημεία που θα ήθελα να αναφερθώ.

ΕΕ και ελεύθερο εμπόριο: Η ΕΕ ήταν, είναι και θα είναι ανοικτή για δίκαιες επιχειρήσεις.
Από την τελευταία συνάντησή μας στο Αμβούργο, η ΕΕ σημείωσε σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή της φιλόδοξης εμπορικής της ατζέντας.
Ως εκ τούτου έχουμε συνεχείς συνομιλίες με τις περισσότερες χώρες. Ξεκινήσαμε να βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της εφαρμογής της εμπορικής συμφωνίας που υπογράψαμε με τον Καναδά που τέθηκε σε ισχύ το 2017 (και εξαλείφει τα τιμολόγια για το 98% των προϊόντων).
Μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας  υπογράψαμε μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο, η οποία θα δημιουργήσει μια ανοιχτή ζώνη εμπορίου που θα καλύπτει πάνω από 600 εκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εγχώριου προϊόντος. Αυτή η συμφωνία ακολουθήθηκε τον περασμένο μήνα από εκείνη με τη Σιγκαπούρη, ενώ θα υπάρξει μία ακόμη με το Βιετνάμ.
Παραμένουν λίγες νομικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν με το Μεξικό, και βρισκόμαστε πολύ κοντά και σε αυτήν τη συμφωνία.
Έχουμε συνεχείς συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με την Αυστραλία, την Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία.
Επιτρέψτε μου να πω και μια λέξη για τις συνομιλίες μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. και εγώ καταλήξαμε σε μια κοινή αντίληψη για τον τρόπο ανάπτυξης της εμπορικής μας σχέσης - της μεγαλύτερης στον κόσμο, αξίας 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - και εργαζόμαστε σκληρά για να εκπληρώσουμε την κοινή μας φιλοδοξία να μειώσουμε το κόστος και να διευκολύνουμε περαιτέρω το εμπόριο.
Πρέπει να σας πω ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 53% από τον Ιούλιο και οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά 100%.
Η δέσμευσή μας συνεχίζει να ισχύει.

Brexit: Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν μια συμφωνία που θα επιτρέψει να αρχίσουν να «σπάνε» δεσμοί που χτίστηκαν για πάνω από 40 χρόνια.
Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία, στην πραγματικότητα: είναι η μόνη διαθέσιμη συμφωνία.
 Ενώ οικοδομούμε τη νέα μας σχέση, θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά, με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση των ιδιαίτερα ενοποιημένων εμπορικών ανταλλαγών.

Μεταρρύθμιση του ΠΟΕ: Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω γιατί είναι απαραίτητο.
Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ έχουμε υπογράψει υπέρ αυτής της αλλαγής.
Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η ταχεία και αποφασιστική δράση. Εάν θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα και να το κάνουμε πιο δίκαιο, πρέπει να καταλήξουμε σε μια κοινή αντίληψη για το τι σημαίνει αυτό.
Η ΕΕ έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, συγχρηματοδοτήσαμε, μεταξύ άλλων, την Αργεντινή, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τη διαφάνεια και τις κοινοποιήσεις.
Και όχι αργότερα από την περασμένη Δευτέρα, παρουσιάσαμε ιδέες σχετικά με τον τρόπο προώθησης της μεταρρύθμισης του δευτεροβάθμιου οργάνου μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, την Κορέα, το Μεξικό, τη Σιγκαπούρη και άλλους.
Όλες οι προτάσεις μας μπορούν ασφαλώς να βελτιωθούν, αλλά θέλουμε να ξεκινήσουμε μια συγκεκριμένη συζήτηση.
Ας μην παραμείνουμε κολλημένοι σε αφηρημένες έννοιες. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλους σας σε όλες τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι.
Έχει ζωτική σημασία η G20 να προσφέρει ισχυρή πολιτική στήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες.
Θα πρέπει να συμφωνήσουμε να δώσουμε εντολή στους Υπουργούς Εμπορίου μας να συνεργαστούν μαζί με άλλους εταίρους στη Γενεύη για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης