Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Α+» η Ιρλανδία - Σταθερό παραμένει το outlook

S&P: Επιβεβαιώνεται σε «Α+» η Ιρλανδία - Σταθερό παραμένει το outlook
Δε μεταβάλλει τις αξιολογήσεις της Ιρλανδίας η S&P Global Ratings
Σε «Α+» και «Α-1» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας η Standard & Poor’s Global Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Στην έκθεση του αμερικανικού οίκου αναφέρεται πως οι αξιολογήσεις της Ιρλανδίας υποστηρίζονται από την ανοικτή, παραγωγική οικονομία της χώρας, το εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, τα υγιή δημογραφικά στοιχεία, τη σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών.
Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος αλλά και την άποψη ότι τα δεδομένα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας για το ΑΕΠ κρίνονται υπερβολικά.
Επίσης, απειλή για την πιστωτικό ποιότητα αποτελεί το επικείμενο Brexit, ειδικά σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Όμως, «μακροπρόθεσμα, οι ιρλανδικοί χρηματοπιστωτικοί και επιχειρηματικοί κλάδοι υπηρεσιών θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την Brexit, στο βαθμό που θα προσέλκυαν επενδύσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες εκτός ΕΕ».
«Οι ισχυροί θεσμοί της Ιρλανδίας, το νομικό σύστημα του κοινού δικαίου και το ιστορικό της επιβολής των συμβάσεων και της προστασίας των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, παράλληλα με την ένταξή τους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, έχουν αποδειχθεί ακαταμάχητα για τις ξένες πολυεθνικές, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπολογίζουμε ότι το μετοχικό κεφάλαιο από το εξωτερικό και οι άμεσες επενδύσεις στην Ιρλανδία ανέρχονται σε 12 φορές ιρλανδικό ΑΕΠ.
Πολλές από αυτές τις επενδύσεις προσθέτουν αξία στην εγχώρια οικονομία, μέσω της απασχόλησης και της τοπικής παραγωγής και υπηρεσιών», σχολιάζεται.
Μεταξύ του 2019 και του 2021, ο οίκος αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 1% του ΑΕΠ ετησίως, με το χρέος να υποχωρεί στο 90% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021, από 111% το περασμένο έτος.
Σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, ο οίκος αναμένει επίδοση 2,5%-3% μεσοπρόθεσμα.
«Κατά τη διάρκεια του 2018, όλες οι ιρλανδικές τράπεζες σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο στη μείωση των NPLs», καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης