Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης: Το άνοιγμα των λογαριασμών του Σημίτη δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης - Είναι υπόθεση καθαρά της Δικαιοσύνης

Κουβέλης: Το άνοιγμα των λογαριασμών του Σημίτη δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης - Είναι υπόθεση καθαρά της Δικαιοσύνης
«Για εμένα δεν είναι δικαιολογημένη μια ενδεχόμενη αύξηση των εισιτηρίων», αναφέρει ο Φ. Κουβέλης
«Το όποιο άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε απόφαση της κυβέρνησης, με την έννοια ότι δεν έχει καμία παρέμβαση σε αυτή τη διαδικασία, είναι υπόθεση καθαρά της Δικαιοσύνης», τονίζει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών".
Σε ό,τι αφορά την ανάμειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει πως θεωρεί ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή, αλλά «είναι μια επιλογή αντιπολιτευτική, η οποία δεν είναι μόνο αδυσώπητη, αλλά υπερβαίνει και τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, όταν επιλέγεις να πλήξεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από κει και πέρα είναι προφανές, είναι πρόδηλο τι επιδιώκεται».
Ο κ. Κουβέλης χαρακτηρίζει την αντιπολιτευτική πολιτική που ασκεί η ΝΔ, ως «αντιφατική» και «πολιτικά πολλές φορές αλλοπρόσαλλη», συμπληρώνοντας ότι το κόμμα «δεν έχει σχέση με τη διακηρυσσόμενη και διεκδικούμενη από τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ ταυτότητα της Κεντροδεξιάς».
Κληθείς να σχολιάσει τον όρο «βρόμικο '89», που το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιεί συνεχώς το ΚΙΝ.ΑΛ., εκτιμά ότι «αναθερμαίνεται από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ. με μόνη στόχευση, όπως πιστεύει, ότι έτσι μπορεί να συσπειρώσει τη βάση του, υπομιμνήσκοντας δήθεν επιλεγμένες από τον τότε Συνασπισμό διώξεις σε βάρος στελεχών του ΠΑΣΟΚ και πιο συγκεκριμένα του Ανδρέα Παπανδρέου».
Μάλιστα, ασκεί κριτική και για τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ, το οποίο «δεν βλέπει τη μεγάλη ανάγκη της συγκρότησης του προοδευτικού πόλου στη χώρα μας», προσθέτοντας πως «όταν έχουμε την αυξημένη εμφάνιση της Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της φασιστικής Δεξιάς, δεν μπορεί δημοκρατικά να συμπεριφέρεται με τον πολιτικό τρόπο που σήμερα συμπεριφέρεται και να αρνείται τη διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό».
Για τη συνταγματική αναθεώρηση αναφέρει πως «είναι μια ισορροπημένη αναθεώρηση όπως προτείνεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι θετικό το γεγονός ότι διαμορφώνεται η δυνατότητα για κάποια συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα.
Όπως το ζήτημα της απόλυτης παραμονής υπό δημόσιο έλεγχο του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας».
Κατά τον ίδιο, «είναι σημαντική η προτεινόμενη διάταξη για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην αξιοπρεπή διαβίωση και η συνταγματική κατοχύρωση και ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Ισορροπημένη είναι επίσης η πρόταση για τη διάκριση των ρόλων Εκκλησίας και Κράτους, παρά το γεγονός ότι έχει εγκλωβιστεί η συζήτηση σε μια σκληρή αντιπαράθεση, που γίνεται με ποικίλους τρόπους από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της Ν.Δ.».
Σημειώνει δε, πως το πρόβλημα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι παλαιό,  και «πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί και νομίζω ότι αυτό που προτείνει η κυβέρνηση, όχι στο πλαίσιο αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά παράλληλα, είναι μια χρήσιμη διαδικασία.
Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγει η κυβέρνηση να οδηγήσει τους κληρικούς στη φτώχεια, με την έννοια να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τους μισθούς τους.
Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς την τυπική έννοια να είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση και με τη συνταγματική τάξη».
Περαιτέρω, υπογραμμίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο η αναβάθμιση και η στήριξη της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, όπως και η προετοιμασία της διαδικασίας για την εφαρμογή του νόμου που θέλει από τον Σεπτέμβριο του 2019 την ένταξη στις πανελλήνιες εξετάσεις εκείνων που θα αποτελούν τους αξιωματικούς του Ναυτικού.
Όπως κάνει γνωστό, στις 6 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί η νέα ακαδημία στην Κάλυμνο, ανεβάζοντας τον αριθμό των ΑΕΝ στη χώρα στις 11.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των ναύλων,  τονίζει πως «θέλουμε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο», προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια, η κίνηση των πλοίων της ακτοπλοΐας είναι εξαιρετικά ανεβασμένη σε σχέση με το πρόσφατο αλλά και το μακρινότερο παρελθόν.
«Για εμένα δεν είναι δικαιολογημένη μια ενδεχόμενη αύξηση των εισιτηρίων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις υπο-παραχωρήσεις των 10 λιμανιών, αναφέρει πως έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου θα καταστεί νόμος του κράτους και αμέσως μετά θα αρχίσει η διαδικασία των υπο-παραχωρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης