Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

WSJ: Ο MbS είχε ανταλλάξει 11 μηνύματα με τον επικεφαλής της ομάδας που σκότωσε τον Khashoggi

WSJ: Ο MbS είχε ανταλλάξει 11 μηνύματα με τον επικεφαλής της ομάδας που σκότωσε τον Khashoggi
H αμερικανική κυβέρνηση δεν θεωρεί ως οριστικά τα συμπεράσματα της CIA για τη δολοφονία Khashoggi 
Νέα στοιχεία από απόρρητη έκθεση της CIA για τη φερόμενη εμπλοκή του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Mohammed bin Salman (MbS) στη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τις νέες διαρροές από την έκθεση της CIA, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας είχε ανταλλάξει 11 γραπτά μηνύματα με τον Saud al-Qahtani στενό συνεργάτη του, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει επιβλέψει την ομάδα δολοφονίας του Khashoggi.
Το δημοσίευμα αυτό έρχεται χρονικά μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία τον Νοέμβριο του 2018 σχετικά με το μέτρο της άρσης της αμερικανικής υποστήριξης στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.
Η κυβέρνηση Trump αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα έβλαπτε τη σχέση της με έναν κρίσιμο γεωπολιτικό σύμμαχο, ενώ θα στοίχιζε επίσης θέσεις εργασίας στο στρατιωτικό-βιομηχανικό πλέγμα.
Ο Al-Qahtani μέχρι στιγμής έχει υποστεί τις περισσότερες από τις συνέπειες για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, καθώς έχει απολυθεί από την υπηρεσία πληροφοριών του βασιλείου ενώ του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Σύμφωνα με την έκθεση της CIA ο MbS ζήτησε από τον Al-Qahtani τη λήψη μέτρων, προκειμένου να «σωπάσει» ο Khashoggi και να σταματήσουν οι αναφορές του κατά του πρίγκιπα.
Πάντως την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θεωρεί ως οριστικά τα συμπεράσματα της CIA για την αποτρόπαιη αυτή δολοφονία.
Η σχετική αναφορά Trump για τον MbS, «ίσως το έκανε, ίσως το δεν το έκανε», είναι ενδεικτική της realpolitik του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο.
Πάντως στο ίδιο μήκος κύματος με την αμερικανική κυβέρνηση κινείται και ο Καναδάς, παρά τη διαφορετική ρητορική του, αφού δεν ακύρωσε συμφωνίες πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.
Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, από μία κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας, θα επωφελούνταν μόνο ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, καθώς θα εξασθενούσε το Ριάντ, τον μεγαλύτερο περιφερειακό αντίπαλό του και ενδεχομένως να επέφερε μία θεαματική βελτίωση των σχέσεων Ουάσιγκτον – Άγκυρας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης