Ενέργεια

Sefcovic (Κομισιόν): Να αποφύγει η Τουρκία ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ - Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για τη ΝΑ Ευρώπη

tags :
Sefcovic (Κομισιόν): Να αποφύγει η Τουρκία ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ - Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για τη ΝΑ Ευρώπη
"Είμαστε βέβαιοι ότι το φυσικό αέριο της Κασπίας θα φτάσει στην ΕΕ μέσα στο 2020", δηλώνει o Maros Sefcovic
Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο και για τον ηλεκτρισμό στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα,  Maros Sefcovic.
Ο Maros Sefcovic σε συνέντευξή του στη Realnews, αναφέρεται στην πρόοδο μεγάλων ενεργειακών έργων στη χώρα μας,  κάνοντας ειδική αναφορά στον αγωγό EastMed τον οποίο και χαρακτηρίζει έργο «win-win», ενώ καλεί την Τουρκία να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ που θα έβλαπταν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών-μελών και πως σε αυτά περιλαμβάνονται η δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών και η εξερεύνηση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο  και τους διεθνείς κανόνες, όπως η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Σε αυτό το πλαίσιο, πάντα επισημαίνουμε πως είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται οποιαδήποτε είδους ενέργεια εναντίον μιας χώρας- μέλους, η οποία θα ήταν ζημιογόνος για τις σχέσεις καλή γειτονίας και για την ειρηνική διευθέτηση μιας αντιγνωμίας», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Maros Sefcovic τονίζει ότι έχει τεράστιες δυνατότητες να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο και για τον ηλεκτρισμό στη νοτιοανατολική Ευρώπη και «συνεπώς, λόγω του ιδιαίτερου οφέλους που προκύπτει για την ΕΕ, αρκετά έργα, όπως ο αγωγός TAP ή ο σταθμός  LNG στην Αλεξανδρούπολη, είναι ανάμεσα στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε.».
Όπως αναφέρει, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι έργο στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και «όλοι θα κερδίσουμε από αυτήν τη «γέφυρα» μεταξύ της περιοχής της Κασπίας και της αγοράς της ΕΕ», «είναι προς το κοινό μας συμφέρον να πετύχει αυτό το έργο».  
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό TAP, σημειώνει πως έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό  80%  το ευρωπαϊκό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου και μόνο στην Ελλάδα έχουν συγκολληθεί περίπου 538χλμ από το συνολικό μήκος  των 550χλμ του αγωγού και έχουν εγκατασταθεί περίπου 466 χλμ.
«Είμαστε βέβαιοι ότι το φυσικό αέριο της Κασπίας θα φτάσει στην ΕΕ μέσα στο 2020, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.
 Πρωτίστης σημασίας, όπως τονίζει, είναι η άμεση κατασκευή του αγωγού  IGB (διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας), για να επιταχυνθεί η ασφάλεια των ενεργειακών προμηθειών στη ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σημειώνει μάλιστα ότι οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2019  και η κατασκευή του να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, με την ολοκλήρωσή του να υπολογίζεται σε 18 μήνες.
Η Κομισιόν, κατά τον ίδιο, υποστηρίζει αυτό το έργο με 84 εκατ. ευρώ.
Για το σταθμό  LNG στην Αλεξανδρούπολη, ο Maros Sefcovic αναφέρει  ότι η Κομισιόν αντιλαμβάνεται πως το έργο προχωρά με την ταυτόχρονη διερεύνηση των συνθηκών της οικονομικής του βιωσιμότητας που είναι κρίσιμη για την υλοποίησή του, προσθέτοντας ότι «γενικά ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας αντιμετωπίζεται ως σημαντικός πυλώνας για τη μετάβαση της χώρας σε μια βιώσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη.
Κάνοντας αναφορά στον αγωγό EastMed και ερωτηθείς εάν αυτό το φιλόδοξο έργο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, απαντά ότι «το φιλόδοξο σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα έργο «win-win» για την ίδια την γεωγραφική περιοχή, την Ελλάδα, αλλά  και συνολικά για την ΕΕ».
Ήδη, προσθέτει, «υπάρχει χρηματοδότηση 34,5 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό CEF και πλέον προετοιμάζονται τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν», όπως ο λεπτομερής σχεδιασμός, οι βυθομετρικές μελέτες και οι αδειοδοτήσεις, που μόλις ολοκληρωθούν «θα δώσουν πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να ληφθεί μια επενδυτική απόφαση».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης