Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ύστατες κινήσεις Fairfax και Paulson για να διασώσουν τις επενδύσεις τους στις τράπεζες – Έως τώρα χάνουν 1,26 δισ

Ύστατες κινήσεις Fairfax και Paulson για να διασώσουν τις επενδύσεις τους στις τράπεζες – Έως τώρα χάνουν 1,26 δισ
Δηλαδή επενδύθηκαν 2,12 δισεκ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια και έχουν τρέχουσα αξία 853 εκατ ευρώ δηλαδή ζημία 1,26 δισεκ. ευρώ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται σχέδιο ενεργοποίησης των βασικών μετόχων ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα την εξαΰλωση των μετοχών και την κατάρρευση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Το Fairfax από τον Καναδά και το Paulson από τις ΗΠΑ έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένου και του deal της Grivalia με την Eurobank – 2,1 δισεκ. ευρώ ενώ η τρέχουσα αξία αυτής της επένδυσης είναι 853 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα  η αξία των επενδύσεων του Paulson στην Alpha bank είναι 133 εκατ και στην Πειραιώς 35 εκατ ευρώ.
Η αξία των επενδύσεων του Fairfax στην Eurobank και Grivalia είναι 688 εκατ ευρώ.
Δηλαδή επενδύθηκαν 2,12 δισεκ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια και έχουν τρέχουσα αξία 853 εκατ ευρώ δηλαδή ζημία 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η τρέχουσα κατάρρευση των μετοχών των τραπεζών ωστόσο αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα ενεργοποίησης των βασικών μετόχων αν και ειδικά στην Eurobank το σχέδιο με την απορρόφηση της Grivalia εξετάζεται ήδη από τον Ιούνιο του 2018.
Πάντως η πτώση της μετοχής της Eurobank είχε ως αποτέλεσμα να…ανακοινωθεί το deal με την Grivalia, κοινώς η πτώση της μετοχής της Eurobank…εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του Fairfax ώστε να αποκτήσει στο νέο σχήμα  - μετά την απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank - το 32,96%.
Ο Paulson προσπάθησε να προωθήσει το deal μεταξύ Alpha bank που κατέχει το 7,23% και της Πειραιώς που ελέγχει το 9,23% αλλά το deal προσέκρουσε στον SSM, την DGCom την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην ΕΚΤ συνολικά.
Η Πειραιώς ταυτόχρονα στην προσπάθεια της να ενισχύσει τα κεφάλαια της δεν πλήρωσε στις 30 Νοεμβρίου το κουπόνι του cocos των 2 δισεκ. (ομόλογο μετατρέψιμο σε μετοχές) ύψους 160 εκατ ευρώ και έτσι ενίσχυσε τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας.
Αν και η είδηση μη πληρωμής δεν είναι θετική, ωστόσο επιτρέπει στην Πειραιώς να ενισχύσει τα κεφάλαια της χωρίς νομικές επιπτώσεις γιατί μια φορά επιτρέπεται να μην πληρώσει το κουπόνι του cocos.
Ο Paulson αναζητάει λύσεις με βασικότερη πως θα ξεφορτωθεί το PLU δηλαδή το τμήμα της Πειραιώς που έχουν ενταχθεί τα προβληματικά δάνεια και άλλα προβληματικά assets.
Ο Paulson ήρθε στην Ελλάδα έχοντας μεγάλα σχέδια.
Κάποτε ο Paulson διαχειριζόταν 36 δισεκ. δολάρια κεφάλαια και σήμερα έχουν μειωθεί στα 12 δισεκ.
Στην Ελλάδα είχε πιστέψει ότι μέσω των επενδύσεων που πραγματοποίησε θα επιτύγχανε σημαντικές αποδόσεις.
Έτσι με αυτό το σκεπτικό πριν 4,5-5 χρόνια αποφάσισε να επενδύσει κεφάλαια στην Πειραιώς φθάνοντας μαζί με την αύξηση κεφαλαίου του 2015 στα 500 εκατ.
Ο Paulson έχει επενδύσει 500 εκατ στην Πειραιώς.
Η Πειραιώς ωστόσο έχει υποχωρήσει στα 380 εκατ κεφαλαιοποίηση – δεν είναι η μόνη που υποχωρεί τόσο πολύ όλες οι τράπεζες έχουν κατακρημνιστεί χρηματιστηριακά – οπότε τα 500 εκατ συνολικής επένδυσης έχουν μειωθεί στα 35 εκατ ευρώ.
Δεν είναι το πρόβλημα η Πειραιώς αλλά συνολικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γιατί ακόμη π.χ. και εάν είχε επενδύσει τα 500 εκατ στην Εθνική θα είχαν αξία σήμερα 80 εκατ κ.ο.κ.
Οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες ήταν καταστροφικές για τους διεθνείς επενδυτές.
Π.χ. το Fairfax έχει επενδύσει 986 εκατ συν το deal με την Grivalia 1,37 δισεκ. με ποσοστό 33% συνεπάγεται ότι η τρέχουσα θεωρητική αξία της επένδυσης του καναδικού fund είναι 688 εκατ ευρώ δηλαδή υποαξία σχεδόν 680 εκατ ευρώ.

Γιατί ο SSM και η DGCom ακύρωσαν τα σχέδια Paulson για συχγωενύσεις;

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και το ΤΧΣ ο βασικός μέτοχος των τραπεζών ακύρωσαν τα σχέδια του Paulson που επιδίωκε την συγχώνευση της Alpha bank με την Πειραιώς.
Ο Paulson που διαχειρίζεται 9 δισεκ. δολάρια από 36 δισεκ. πριν λίγα χρόνια έχει επενδύσει 500 εκατ στην Πειραιώς ελέγχοντας το 9,23% και η επένδυση αυτή έχει πλήρως απαξιωθεί στα 35 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα είναι και μέτοχος της Alpha bank με 7% περίπου έχοντας υποαξίες περίπου 60%.
Ο Paulson προσπάθησε να διερευνήσει πιθανότητα συγχώνευσης μεταξύ Πειραιώς και Alpha bank αλλά ο SSM το απέρριψε επικαλούμενο 4 βασικά επιχειρήματα
1)Θα απαιτηθούν 5-6 δισεκ. νέα κεφάλαια για να αντιμετωπιστούν τα 53 δισεκ. NPEs που θα έχει το σχήμα
2)Η συγχώνευση δύο τραπεζών με τεράστιο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων λειτουργεί θεσμικά αποσταθεροποιητικά στην συστημική ευστάθεια των τραπεζών.
3)Η εξαγοραζόμενη τράπεζα θα υποχρεωνόταν να αποτιμήσει τα προβληματικά της δάνεια στις δίκαιες και εύλογες αξίες και μόνο από μια τέτοια διαδικασία θα προέκυπτε μια μαύρη τρύπα 3-4 δισεκ. ευρώ.
4)Οι δύο τράπεζες μαζί θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από κοινού από ότι εάν παραμείνουν αυτόνομες.
Το βασικό ζήτημα όμως που για το SSM ήταν κόκκινη γραμμή αλλά και για το ΤΧΣ είναι ποιοι θα καλύψουν τις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.
Ο Paulson δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει κεφαλαιακά το νέο σχήμα ως μέτοχος και των δύο τραπεζών.
Ήθελε άλλοι να λύσουν το πρόβλημα και ο ίδιος να καρπωθεί το αποτέλεσμα.
Ο SSM πάντως απέρριψε τα σχέδια για συγχώνευση και έβαλε veto και σε όλες τις ελληνικές τράπεζες με αυτό τον τρόπο.
Δεν μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και να εξετάζονται συγχωνεύσεις.
Οπότε η εποπτική αρχή έβαλε ξεκάθαρα πάγο στα σχέδια για συγχωνεύσεις στην Ελλάδα.
Μια συγχώνευση Πειραιώς και Alpha bank με 53 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα θα ήταν οικονομική αυτοκτονία, θα κατέρρεαν και οι δύο τράπεζες λόγω του όγκου των προβληματικών δανείων.
Οι συγχωνεύσεις δεν είναι λύση αλλά η εξυγίανση των προβληματικών δανείων.
Ούτως ή άλλως ο βαθμός συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος είναι ακραίος 4 τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς όταν οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες στην Γερμανία ελέγχουν το 57% της αγοράς.
Τόσο ο SSM όσο και το ΤΧΣ απέρριψαν το σχέδιο συγχώνευσης ως επικίνδυνο, θα χρειαστούν 5-6 δισεκ. κεφάλαια και θα δημιουργήσει ρήγμα στην προσπάθεια συστημικής ευστάθειας των τραπεζών.

Πως σχεδιάζουν να μειώσουν κατά 5.000 τους εργαζόμενους στις τράπεζες;

Ένα ευρύτερο σχέδιο έχει εκπονηθεί σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που θα οδηγήσει σε μείωση των προβληματικών δανείων με παράλληλη μείωση του προσωπικού στις τράπεζες.
Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 5.000 οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, να αποχωρήσουν χωρίς ωστόσο να χάσουν την εργασία τους.
Πως θα γίνει η μεταφορά προσωπικού;
Μια τράπεζα τιτλοποιεί π.χ. 5 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει το σχήμα θα συσταθούν SPV δηλαδή εταιρίες ειδικού σκοπού και ταυτόχρονα απαιτούνται και εταιρίες διαχείρισης στις οποίες θα μπορούν να εισέρχονται και στρατηγικοί επενδυτές.
Μια λύση που έχει προκριθεί και η οποία θεωρείται κοινά αποδεκτή είναι ταυτόχρονα με την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων να μεταφέρονται στην εταιρία διαχείρισης και εργαζόμενοι των τραπεζών.
Οι εργαζόμενοι θα υπογράφουν νέες συμβάσεις και θα αναλαμβάνουν την διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Με βάση αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός προσωπικού των τραπεζών κατά 5.000 άτομα.
Ταυτόχρονα οι νέες εταιρίες διαχείρισης NPEs θα στελεχώνονται με τραπεζικά στελέχη και έτσι και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν την εργασία τους και οι τράπεζες θα μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη.
Εκτιμάται ότι αυτό το μοντέλο θα το υιοθετήσουν και οι 4 συστημικές τράπεζες.
Με βάση ένα μέσο κόστος οι 5.000 εργαζόμενοι κοστίζουν περίπου 150-180 εκατ σε μισθούς ετησίως και με προγράμματα εθελουσίας εξόδου 300 με 350 εκατ ευρώ.
Η λύση της τιτλοποίησης προβληματικών δανείων με παράλληλη μεταφορά προσωπικού από τις τράπεζες στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων ή των SPV που θα συσταθούν θα επιτρέψει περίπου 5.000 εργαζόμενοι να συνεχίσουν να έχουν εργασία ακόμη και μετά την αποχώρηση τους από τις τράπεζες.
Βέβαια το βασικό ερώτημα που εγείρεται είναι πόσο καιρό θα παραμείνουν στις θέσεις τους;
Υπολογίζεται ότι οι εταιρίες αυτές θα έχουν τουλάχιστον 5 με 6 χρόνια ζωής οπότε τουλάχιστον θα 5-6 χρόνια θα υπάρχει εργασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης