Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Χιλιάδες Γεωργιανοί διαδήλωσαν κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών

Reuters: Χιλιάδες Γεωργιανοί διαδήλωσαν κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών
O ηττημένος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Grigol Vashadze, δήλωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα στα δικαστήρια
Χιλιάδες Γεωργιανοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Τιφλίδα της Γεωργίας ενάντια στα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, κι ενώ ο ηττημένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Grigol Vashadze δήλωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα στα δικαστήρια, όπως μεταδίδει το Reuters.
O ίδιος περιέγραψε τις εκλογές σαν μία "εγκληματική φάρσα" και ζήτησε την επανάληψή τους,  όταν η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι η Salome Zurabishvili,  συγκέντρωσε το 59,5%, ενώ εκείνος έλαβε το 40,5%.
"Δεν αναγνωρίζουμε μη νομιμοποιημένα αποτελέσματα σε αυτές τις εκλογές που σημαδεύτηκαν από την απάτη και τη νοθεία και ζητάμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές" είπε ο Vashadze σε χιλιάδες υποστηρικτές του την Κυριακή 2/12 στην Τιφλίδα.
H Zurabishvili αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους, αν και στη Γεωργία ο ρόλος του προέδρου είναι εθιμοτυπικός κυρίως.
Ο Vashadze υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά του εκλογικού αποτελέσματος και προσφέρεται να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να κάνουν αλλαγές στον εκλογικό κώδικα και στη συνέχεια κοινοβουλευτικές εκλογές.
Διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν ότι οι εκλογές ήταν ανταγωνιστικές, αλλά υπήρχε μία εύνοια του κυβερνώντος κόμματος, που έκανε κακοδιαχείριση των κρατικών πόρων, θολώνοντας κι άλλο τη διαχωριστική γραμμή κόμματος και κράτους.
Ο Vashadze υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση απορρίψει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, θα γίνει νέα διαδήλωση στις 16 Δεκεμβρίου, τη μέρα που θα ορκιστεί η νέα πρόεδρος.
Πολιτικοί αναλυτές δεν θεωρούν, πάντως, ότι το αποτέλεσμα θα προκαλέσει ιδιαίτερη αναταραχή στη Γεωργία, μία σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή του Καυκάσου.
Με βάση ένα αναθεωρημένο σύνταγμα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν μεγαλύτερη εκτελεστική εξουσία, αλλά και η προεδρία θεωρείται κάτι σαν καθρέφτης της χώρας στο εξωτερικό
Τόσο ο Vashadze, όσο και η Zurabishvili θεωρούνται σύμμαχοι της Δύσης, ενώ η δεύτερη που έχει διατελέσει πρέσβειρα της χώρας στη Γαλλία και υπουργός Εξωτερικών στη Γεωργία (2004-05) είπε στο Reuters πως όσα λέει η αντιπολίτευση για το αποτέλεσμα των εκλογών εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας.
"Είναι ό,τι ακριβώς θα ευχόταν η Ρωσία, να έχουμε μία διχασμένη και αποδυναμωμένη χώρα και να απαξιώσουμε την προεδρική θέση που η νομιμοποίησή της δέχεται επίθεση" συμπλήρωσε η Zurabishvilli.
H επιρροή της Μόσχας κυριαρχεί στην εσωτερική πολιτική της Γεωργίας με τα κόμματα να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης