Κοινή δήλωση Salvini - Di Maio για Conte: Απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ιταλό πρωθυπουργό - Εποικοδομητικός διάλογος με ΕΕ

Κοινή δήλωση Salvini - Di Maio για Conte: Απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ιταλό πρωθυπουργό - Εποικοδομητικός διάλογος με ΕΕ
«Mε την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος», γράφουν οι δύο αντιπρόεδροι της Ιταλίας
Την υποστήριξή τους στον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte εξέφρασαν με κοινό ανακοινωθέν τους οι δυο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio, παρέχοντάς του την απαιτούμενη ευελιξία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το έλλειμμα. 
Μεταξύ των άλλων, οι επικεφαλής της Lega και των Πέντε Αστέρων αναφέρουν ότι «με την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος» και ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην στήριξη «όσων πολιτών έμειναν πίσω».
Επίσης όπως γράφουν οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Αφήνουμε την τύχη μας σε κατάλληλα χέρια, εκείνα του Giuseppe Conte», τονίζουν στην ανακοίνωση.
Αύριο (3/12) ή την Τρίτη (4/12) είναι πιθανό να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για μια αποτίμηση της πορείας του διαλόγου με τις Βρυξέλλες και της διαδικασίας έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού από το ιταλικό κοινοβούλιο. 

Η κοινή επιστολή 

«Με τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου Giuseppe Conte, η χώρα μας καταφέρνει πάντοτε να διεκδικεί τις θέσεις και τις προτεραιότητές της, με αποφασιστικότητα.
Αυτό συνέβη στις μέρες μας στους G20 στο Μπουένος Άιρες όπου ο Conte υποστήριξε άψογα τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβερνητικής μας δράσης: τη δέσμευση για το περιβάλλον που πρέπει να προστατευθεί και θα προστατευθεί, τη μείωση των κοινωνικών με μέτρα ισότητας και με το σχέδιο για την επανέναρξη μιας νέας εποχής ανάπτυξης.
Αυτά είναι τα θέματα που είναι κοντά στην καρδιά μας και σε σχέση με τα οποία ο πρόεδρος Conte μας εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο στα υψηλότερα επίπεδα, μπροστά από τους ηγέτες όλου του κόσμου.
Αποδεικνύεται ότι είναι ο ιδανικός εγγυητής για τoν διάλογο με την Ευρώπη και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για τη μεγάλη αποφασιστικότητα του.
Έχει ζωτική σημασία σε μια τόσο σημαντική εποχή για τη χώρα μας να γνωρίζει πώς να βασίζεται στις δεξιότητες και τις ικανότητες ενός πρωθυπουργού ο οποίος, στο διάλογο με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker και τον Επίτροπο Moscovici, είναι αξιέπαινος εξηγώντας το περιθώριο των επιλογών που υπάρχουν για αλλαγή.
Ο Conte είναι η ιδανική φωνή της Ιταλίας στην Ευρώπη όσον αφορά το περιεχόμενο αυτού του κοινωνικού συμφώνου με τους πολίτες για τους οποίους εργαζόμαστε συνεχώς.
Ο πρόεδρος εξηγεί στην Ευρώπη τις δυνατότητες του ευρέος προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα φέρει την χώρα πίσω στην ανάπτυξη, αποφεύγοντας τον κίνδυνο μιας τρίτης ύφεσης και ανοίγοντας μια καλύτερη μελλοντική προοπτική για την Ιταλία.
Ο κ. Conte εκπροσωπεί την ιταλική κυβέρνηση σε έναν ειλικρινή και σεβαστό διάλογο με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, χωρίς να παραιτηθεί από το κοινωνικό σύμφωνο με τους Ιταλούς με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη, την εργασία, την ανάπτυξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας.
Η Ιταλία εκπροσωπείται ικανοποιητικά στις συζητήσεις από την Ευρώπη μέχρι τις συναντήσεις με τους σημαντικότερους διεθνείς εταίρους, είμαστε στα σωστά χέρια, εκείνα του Προέδρου Conte».

Χρήσιμη συνάντηση Conte - Juncker

Εν τω μεταξύ χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτηρίστηκε η συνάντηση, που είχαν το Σάββατο (1/12/2018) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean – Claude Juncker με τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte στο Μπουένος Άιρες στο περιθώριο της συνόδου των G20.
Ο Conte χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και πρόσθεσε, πως εξετάζεται σειρά εναλλακτικών λύσεων, τονίζοντας ότι η αποφυγή της διαδικασίας κυρώσεων θα είναι προς όφελος της Ιταλίας, αλλά και της Ευρώπης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με αναφορά στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας του, τόνισε ότι «η προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης πρέπει να θεωρείται πάντα τελευταία λύση».
«Ολοκληρώνονται κάποιες αναγκαίες τροπολογίες πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες», τόνισε ο Conte.

Αλλαγή χρονοδιαγράμματος στη Βουλή

Αρχικά, η έναρξη των ψηφοφοριών επί του προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο αναμενόταν για τη Δευτέρα (3/12), αλλά όλα δείχνουν ότι τελικά η όλη διαδικασία πρόκειται να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη (5/12) και ενώ θα μεσολαβήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Εξάλλου σε αναδίπλωση από την έως σήμερα στάση της ως προς τον προϋπολογισμό του 2019 φέρεται πως προχωρά η ιταλική κυβέρνηση καθώς πληροφορίες θέλουν τον Conte και τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria να επεξεργάζονται σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος στο 2%.

Το σχέδιο για έλλειμμα 2%

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Il Messaggero, Conte και Tria  έχουν στα χέρια τους τις αναλύσεις των τεχνοκρατών της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό του 2019 οι δύο βασικές εξαγγελίες – μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και για το εισόδημα των πολιτών.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, Conte και Tria θα επιχείρησαν να πείσουν την Κομισιόν ότι το έλλειμμα για το 2019 δεν θα υπερβεί το 2%.
Ποσοστό, το οποίο πέρα από ότι είναι αρκετά μειωμένο από τον αρχικό και διακηρυγμένο στόχο του 2,4%, θεωρείται αποδεκτό από την Κομισιόν προκειμένου να αρχίσουν σοβαρές και επί της ουσίας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, έτσι ώστε να μην κινηθεί και η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σφικτό χρονοδιάγραμμα τόσο σχετικά με τα νούμερα όσο και με τους αριθμούς.
Conte και Tria θα παρουσίασαν σε Salvini και Di Maio τις επιλογές που υπάρχουν για τον προϋπολογισμό του 2019 προκειμένου η Ιταλία να αποφύγει τις κυρώσεις αλλά και τις τυχόν κερδοσκοπικές επιθέσεις από τις αγορές.
Και το κυριότερο επιχείρημα τους – σύμφωνα πάντα με την Il Messaggero – προκειμένου να επιτευχθεί το 2% στο έλλειμμα είναι να μετατοπιστούν χρονικά τόσο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση όσο και το εισόδημα των πολιτών για τα μέσα του 2019.bankingnews.gr

BREAKING NEWS