Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To Fairfax για να ισοσκελίσει ζημίες χρειάζεται αύξηση 100% στην μετοχή της Eurobank – Θα απαιτηθεί νέα ΑΜΚ…στο μέλλον

tags :
To Fairfax για να ισοσκελίσει ζημίες χρειάζεται αύξηση 100% στην μετοχή της Eurobank – Θα απαιτηθεί νέα ΑΜΚ…στο μέλλον
Με επιχειρηματικούς – επενδυτικούς όρους το Fairfax αποφάσισε να υλοποιήσει το deal Eurobank – Grivalia κυρίως από αντικειμενική ανάγκη καθώς θα έπρεπε να περιμένει πολλά χρόνια για να μπορέσει να ελπίζει ότι θα ισοσκελίσει τις ζημίες από την Eurobank.
Για να μπορέσει το Fairfax ο βασικός μέτοχος της Eurobank και της Grivalia να ισοσκελίσει τις ζημίες που έχει από τις επενδύσεις του στην Ελλάδα χρειάζεται η κεφαλαιοποίηση της Eurobank μετά την ολοκλήρωση του deal να φθάσει στα 4,2 δισεκ. ευρώ.
Όμως σε ένα τέτοιο θεωρητικό σενάριο η σχέση τιμής προς λογιστική αξία θα διαμορφωθεί στο 0,88 επίπεδα τα οποία σε αυτή την φάση φαίνονται ακραία υπερτιμημένα ή κατά το ορθότερο εξωφρενικά υπερτιμημένα.
Ας δούμε λίγο την αριθμητική για να δούμε πως το Fairfax θα καλύψει τις υποαξίες τις ζημίες που εμφανίζει.
Το Fairfax έχει επενδύσει 977 εκατ ευρώ στην Eurobank με ιστορικό κόστος κτήσης τα 2,5 ευρώ.
Πλέον το Fairfax κατέχει το 18,23% της Eurobank με τρέχουσα αξία της επένδυσης στα 224 εκατ ευρώ.
Πρακτικά το Fairfax έχει λογιστική ζημία από την Eurobank 977 εκατ – 224 εκατ ευρώ = 753 εκατ ευρώ ή απώλεια από την αρχική επένδυση -77%.
Το Fairfax κατέχει το 51,48% της Grivalia, με το ιστορικό κόστος κτήσης να διαμορφώνεται στα 396-397 εκατ ευρώ ή 7,63 ευρώ ανά μετοχή.
Η τρέχουσα αξία του 51,48% της Grivalia που κατέχει το Fairfax ανέρχεται σε 464 εκατ ευρώ εμφανίζει δηλαδή υπεραξία, κέρδος δηλαδή 68 εκατ ευρώ.
Συνολικά λοιπόν το Fairfax σε Eurobank και Grivalia έχει επενδύσει 1,37 δισεκ. ευρώ και η τρέχουσα αξία αυτών των δύο επενδύσεων είναι 688 εκατ. ευρώ δηλαδή προκύπτει ζημία 684 εκατ ευρώ.
Για να μπορέσει το Fairfax να καλύψει αυτή την ζημία θα πρέπει η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank μετά την απορρόφηση της Grivalia να φθάσει στα 4,2 δισεκ. ευρώ.
Όμως τα 4,2 δισεκ. κεφαλαιοποίηση της Eurobank μετά την συγχώνευση ισοδυναμεί με P/BV 0,88 επίπεδα τα οποία με βάση τα τωρινά δεδομένα είναι άπιαστος στόχος.
Όμως ακόμη και με όρους P/E και ας υποθέσουμε ότι η Eurobank μετά την απορρόφηση της Grivalia εμφανίζει κέρδη 200 εκατ ευρώ ο εν λόγω δείκτης διαμορφώνεται στο 20-21 επίπεδα τα οποία ούτως ή άλλως καθιστούν ακραία υπερτιμημένο τον τίτλο.
Με επιχειρηματικούς – επενδυτικούς όρους το Fairfax αποφάσισε να υλοποιήσει το deal Eurobank – Grivalia κυρίως από αντικειμενική ανάγκη καθώς θα έπρεπε να περιμένει πολλά χρόνια για να μπορέσει να ελπίζει ότι θα ισοσκελίσει τις ζημίες από την Eurobank.
Εν τω μεταξύ μπορεί να ειπωθεί ότι ενώ το deal Eurobank με Grivalia έχει επιχειρηματική λογική το νέο σχήμα θα χρειαστεί ξανά κεφάλαια.
Με 4,88 δισεκ. tangible book μετά την ολοκλήρωση της φάσης εξυγίανσης με την τιτλοποίηση 7+2 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων και έχοντας δαπανήσει 1,2 δισεκ. σε κεφάλαια…το νέο σχήμα θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου ή νέα κεφαλαιακή ενίσχυση με ορίζοντα τέλη του 2019 ή αρχές 2020.
Υπολογίζεται ότι η Eurobank μετά την φάση εξυγίανσης θα χρειαστεί ακόμη 1 με 1,5 δισεκ. νέα κεφάλαια.

Υποσημείωση

Το bankingnews είχε αναφέρει ότι πάνω από τα 0,70 ευρώ η Eurobank θα θεωρείται υπερτιμημένη.
Ίσως αποδειχθεί με ρεαλιστικά κριτήρια το fair value να είναι κάπου εκεί υπό την έννοια ότι φέρνει εμπροσθοβαρώς την εξυγίανση της.
Από το deal Eurobank με Grivalia το πιο ουσιώδες στοιχείο είναι ότι η τράπεζα εξυγιαίνεται εμπροσθοβαρώς, αυτός ο παράγοντας δικαιολογεί premium έναντι των άλλων τραπεζών.
 
Εταιρία



Κόστος κτήσης από Fairfax

Τρέχουσα αξία επένδυσης 3/12/2018

Υποαξία ή υπεραξία

Eurobank

977 εκατ ευρώ

224 εκατ ευρώ

-753 εκατ ευρώ

Grivalia

396 εκατ ευρώ

464 εκατ ευρώ

+68 εκατ ευρώ

Σύνολο

1,37 δισ. ευρώ

688 εκατ ευρώ

-684 εκατ ευρώ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης