Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βήματα συμβιβασμού από την Ιταλία – Για έλλειμμα 1,9% με 2% ετοιμάζεται ο Conte, διαφοροποιείται ο Salvini

Βήματα συμβιβασμού από την Ιταλία – Για έλλειμμα 1,9% με 2% ετοιμάζεται ο Conte, διαφοροποιείται ο Salvini
Dombrovskis: Έχει αλλάξει ο τόνος από την Ιταλία - Salvini: Δεν μπορεί η Κομισιόν να μας ζητά έλλειμμα στο 1,9%
(upd2)Έτοιμη να αποδεχθεί ένα νέο στόχο, χαμηλότερο από τον αρχικά διακηρυγμένο, για το έλλειμμα του 2019 είναι η κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία τα τελευταία 24ωρα και με την επιτροφή του πρωθυπουργού Giuseppe Conte από τη Σύνοδο της G20 στην Αργεντινή δείχνει ολοένα και μεγαλύτερη διάθεση για συμβιβασμό με την ΕΕ προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις και τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Messaggero ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte προετοιμάζεται ακόμα και για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,9% με 2%.
Μάλιστα, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως Salvini και Di Maio, οι οποίοι ήδη με κοινό ανακοινωθέν τους εξέφρασαν τη στήριξη τους στον Ιταλό πρωθυπουργό, είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το νέο αυτό στόχο που αφενός είναι μακριά από το 2,4% που ήθελε η κυβέρνηση της Ιταλίας αλλά είναι υψηλότερος από το 1,4% που ζητούσε η ΕΕ.
Αυτό άλλωστε το επιχείρημα φέρεται πως χρησιμοποίησε ο Conte – όπως μεταδίδει η Il Messaggero – κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης του κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο της G 20 στην Αργεντινή.
«Στο τέλος είναι μια επιτυχία εάν σκεφτείτε ότι τον Σεπτέμβριο μας ζητούσαν να μείνουμε στο 1,4%» φέρεται να είπε ο Giuseppe Conte, ο οποίος τους τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν στόχο που είναι κατά 0,5% υψηλότερος από αυτό που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση και που θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν αυτά που είχαν προεκλογικά εξαγγείλει και υποσχεθεί.
«Πρέπει να το κάνουμε.
Τώρα έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ για να γυρίσουμε πίσω» ήταν το μήνυμα στους Salvini – Di Maio του πρωθυπουργού Conte, ο οποίος είναι και αυτός που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ.
Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, για τον Conte η διαπραγμάτευση με την ΕΕ έχει προχωρήσει ήδη αρκετά και είναι αδύνατο να την ξαναπιάσει όλη από την αρχή.
Σύμφωνα με την Corriere, κύριο μέλημα του Conte αυτή τη στιγμή είναι να αποφύγει με κάθε τρόπο την επιβολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
«Περιθώρια υπάρχουν, ο δρόμος είναι πολύ στενός αλλά ακόμα βατός» υποστηρίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria πως «η Ευρώπη θα μας ζητήσει να μειώσουμε το έλλειμμα από το 2,4% στο 2%».
Πάντως, σε σημερινές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini διέψευσε επί της ουσίας τις πληροφορίες αυτές, εκφράζοντας τη διαφωνία του για την απαίτηση της Κομισιόν για έλλειμμα στο 1,9%.

Διαφοροποίηση Salvini -  Δεν μπορεί η Κομισιόν να μας ζητά έλλειμμα 1,9% για το 2019

Την θέση ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά από την Ιταλία να μειώσει το έλλειμμα της στο 1,9% για το 2019 διατύπωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte φέρεται – σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο - να προσανατολίζεται σε έλλειμμα 1,9% με 2%.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RTL o Salvini εκφράζει την αντίθεση του στην επιδίωξη αυτή, αν και υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει εποικοδομητική συμπεριφορά για τον προϋπολογισμό, προτεραιότητα του οποίου, όπως είπε, θα είναι η επιτάχυνση και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα ο Salvini υποστήριξε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η υπάρχουσα στρατηγική και σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Dombrovskis:Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, τόνισε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ιταλίας.
«Περιμένουμε σημαντικά βήματα από την ιταλική πλευρά» τόνισε.
«Είναι στο χέρι της Ιταλίας ώστε να απαντήσει με προσαρμογές στον προϋπολογισμό του 2019» επεσήμανε και πρόσθεσε «είναι θετικό ότι έχει αλλάξει ο τόνος στη συζήτηση με την Ιταλία».
Τέλος, ο Dombrovskis διεμήνυσε ότι χρειάζεται σημαντική προσαρμογή του προϋπολογισμού.

Salvini - Di Maio στηρίζουν τον Conte

Τη στήριξη τους στον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte εξέφρασαν με κοινό ανακοινωθέν τους οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio
«Mε την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος», γράφουν Salvini και Di Maio παρέχοντάς στον Ιταλό πρωθυπουργό την απαιτούμενη ευελιξία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το έλλειμμα.
Μεταξύ των άλλων, οι επικεφαλής της Lega και των Πέντε Αστέρων αναφέρουν ότι «με την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος» και ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην στήριξη «όσων πολιτών έμειναν πίσω».
Επίσης όπως γράφουν οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Αφήνουμε την τύχη μας σε κατάλληλα χέρια, εκείνα του Giuseppe Conte», τονίζουν στην ανακοίνωση.
Σήμερα (3/12) ή αύριο Τρίτη (4/12) είναι πιθανό να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για μια αποτίμηση της πορείας του διαλόγου με τις Βρυξέλλες και της διαδικασίας έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Η κοινή επιστολή

«Με τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου Giuseppe Conte, η χώρα μας καταφέρνει πάντοτε να διεκδικεί τις θέσεις και τις προτεραιότητές της, με αποφασιστικότητα.
Αυτό συνέβη στις μέρες μας στους G20 στο Μπουένος Άιρες όπου ο Conte υποστήριξε άψογα τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβερνητικής μας δράσης: τη δέσμευση για το περιβάλλον που πρέπει να προστατευθεί και θα προστατευθεί, τη μείωση των κοινωνικών με μέτρα ισότητας και με το σχέδιο για την επανέναρξη μιας νέας εποχής ανάπτυξης.
Αυτά είναι τα θέματα που είναι κοντά στην καρδιά μας και σε σχέση με τα οποία ο πρόεδρος Conte μας εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο στα υψηλότερα επίπεδα, μπροστά από τους ηγέτες όλου του κόσμου.
Αποδεικνύεται ότι είναι ο ιδανικός εγγυητής για τoν διάλογο με την Ευρώπη και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για τη μεγάλη αποφασιστικότητα του.
Έχει ζωτική σημασία σε μια τόσο σημαντική εποχή για τη χώρα μας να γνωρίζει πώς να βασίζεται στις δεξιότητες και τις ικανότητες ενός πρωθυπουργού ο οποίος, στο διάλογο με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker και τον Επίτροπο Moscovici, είναι αξιέπαινος εξηγώντας το περιθώριο των επιλογών που υπάρχουν για αλλαγή.
Ο Conte είναι η ιδανική φωνή της Ιταλίας στην Ευρώπη όσον αφορά το περιεχόμενο αυτού του κοινωνικού συμφώνου με τους πολίτες για τους οποίους εργαζόμαστε συνεχώς.
Ο πρόεδρος εξηγεί στην Ευρώπη τις δυνατότητες του ευρέος προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα φέρει την χώρα πίσω στην ανάπτυξη, αποφεύγοντας τον κίνδυνο μιας τρίτης ύφεσης και ανοίγοντας μια καλύτερη μελλοντική προοπτική για την Ιταλία.
Ο κ. Conte εκπροσωπεί την ιταλική κυβέρνηση σε έναν ειλικρινή και σεβαστό διάλογο με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, χωρίς να παραιτηθεί από το κοινωνικό σύμφωνο με τους Ιταλούς με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη, την εργασία, την ανάπτυξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας.
Η Ιταλία εκπροσωπείται ικανοποιητικά στις συζητήσεις από την Ευρώπη μέχρι τις συναντήσεις με τους σημαντικότερους διεθνείς εταίρους, είμαστε στα σωστά χέρια, εκείνα του Προέδρου Conte».

Χρήσιμη συνάντηση Conte - Juncker

Εν τω μεταξύ χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτηρίστηκε η συνάντηση, που είχαν το Σάββατο (1/12/2018) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean – Claude Juncker με τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte στο Μπουένος Άιρες στο περιθώριο της συνόδου των G20.
Ο Conte χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και πρόσθεσε, πως εξετάζεται σειρά εναλλακτικών λύσεων, τονίζοντας ότι η αποφυγή της διαδικασίας κυρώσεων θα είναι προς όφελος της Ιταλίας, αλλά και της Ευρώπης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με αναφορά στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας του, τόνισε ότι «η προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης πρέπει να θεωρείται πάντα τελευταία λύση».
«Ολοκληρώνονται κάποιες αναγκαίες τροπολογίες πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες», τόνισε ο Conte.
Αρχικά, η έναρξη των ψηφοφοριών επί του προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο αναμενόταν για σήμερα Δευτέρα (3/12), αλλά όλα δείχνουν ότι τελικά η όλη διαδικασία πρόκειται να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη (5/12) και ενώ θα μεσολαβήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 3/12 08:45)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης