Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στις αγορές της Ασίας μετά την εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,57% και τις 2.654,80 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Ράλι στις αγορές της Ασίας μετά την εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,57% και τις 2.654,80 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +2,55% στις 27.182,04 μονάδες
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (3/12) οι αγορές στην Ασία, μετά την εμπορική εκεχειρία στην οποία κατέληξαν η Κίνα και οι ΗΠΑ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αργεντινή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping, επικύρωσαν τη σχετική συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, μέσω της οποίας σταματάει προσωρινά η περαιτέρω επιβολή δασμών στις εισαγωγές αγαθών των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1% στις 22.574,76 μονάδες, δεχόμενος ώθηση μεταξύ άλλων και από την άνοδο του μεταποιητικού κλάδου της χώρας για τον Νοέμβριο του 2018.
Ο δέικτης PMI ενισχύθηκε στις 52,2 μονάδες, έναντι 51,8 μονάδων τον Οκτώβριο του 2018, παραμένοντας αρκετά υψηλότερα από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν με βραδύτερυους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περιορίζοντας το συνολικό ρυθμό βελτίωσης του κλάδου.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +2,57% στις 2.654,80 μονάδες, με τον μεταποιητικό κλάδο της χώρας να καταγράφει επίσης οριακή επιτάχυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της Markit διέψευσαν τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, έναντι 50,1 μονάδες, την ίδια στιγμή που τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης έκαναν λόγο για στασιμότητα στις 50 μονάδες.
Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν μία οριακή άνοδο στο σύνολο των νέων εργασιών, παρά την περαιτέρω συρρίκωνση που καταγράφηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η παραγωγή παρέμεινε σταθερή για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Στην Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI έκλεισε στο +1,67% και τις 2.131,93 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έκλεισε με «άλμα» της τάξεως του +2,55% στις 27.182,04 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης FTSE Straits Times στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,31% στις 3.188,36 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +2,53% και τις 10.137,87 μονάδες.
Πέραν της αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, η ανάκαμψη στον κλάδο της ενέργειας έδωσε επίσης ώθηση στις αγορές, καθώς ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +1,84% και τις 5.771,20 μονάδες.
Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +4,42% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,09 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +4,79% στα 53,37 δολ. ανά βαρέλι.
Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχει δημιουργήσει προβληματισμούς αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα το πετρέλαιου έχει βρεθεί στη λίστα των προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί δασμοί.
«Η συμφωνία για συνέχιση των συνομιλιών για 90 μέρες, κατά τις οποίες οι δασμοί θα σταματήσουν είναι μία θετική έκπληξη», σχολιάζει σε σημείωμά της η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα έχουν εμπόδια.
Ωστόσο, η επανέναρξη των συνομιλιών οδήγησε την Morgan Stanley στο να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές ανάπτυξης το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης