Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Περαιτέρω πτώση σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος τον Νοέμβριο 2018 - Στις 51,8 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Περαιτέρω πτώση σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος τον Νοέμβριο 2018 - Στις 51,8 μονάδες ο δείκτης PMI
Η ζήτηση στον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε και στις τρεις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης
Περαιτέρω επιβράδυνση σημείωσε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη για τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (3/12) στοιχεία της Markit, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμιση ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,8 μονάδες, έναντι 52 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Chris Williamson, «τα στοιχεία του PMI για τον Νοέμβριο υπογραμμίζουν το βάθος στο οποίο οι μεταποιητικές συνθήκες έχουν γίνει πιο προκλητικές, δείχνοντας ότι η παραγωγή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κώλυμα για την οικονομάι της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο».
Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι «οι κατασκευαστές ανέφεραν ότι η ζήτηση υποχωρεί τώρα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ μόνο στην Ισπανία σημειώθηκε μέτρια αύξηση».
Στην Ιταλία, ο δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων ετών, και συγκεκριμένα στις 48,6 μονάδες, ενώ σε χαμηλά τριών μηνών υποχώρησε ο δείκτης στην Ισπανία, παραμένοντας ωστόσο αρκετά υψηλότερα από τη ζώνη των 50 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 52,6 μονάδες.
Αντίθετα, η ισχυρότερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στην Ολλανδία, όπου ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 56,1 μονάδες, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε σε χαμηλά 25 μηνών.
Επιπλέον, η έρευνα της Markit σημειώνει ότι η επιδείνωση στις προοπτικές για τους επόμενους μήνες προέρχεται από τους εμπορικούς πολέμους και τους δασμούς, καθώς και από την πολιτική αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης