Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Μικρή ανάκαμψη στο οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο του 2018 - Στις 101,8 μονάδες

tags :
ΙΟΒΕ: Μικρή ανάκαμψη στο οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο του 2018 - Στις 101,8 μονάδες
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος προκύπτει κυρίως από νέα βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη
Ελαφρά ανάκαμψη, μετά την υποχώρηση του προηγούμενου μήνα, εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Νοέμβριο, αφού διαμορφώθηκε στις 101,8 μονάδες (από 101 μονάδες τον Οκτώβριο).
Η εξέλιξη αυτή προκύπτει κυρίως από νέα βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, που σημειώνει την υψηλότερη επίδοσή της από τον Μάρτιο του 2015, και από τις Κατασκευές που αντισταθμίζουν σημαντική υποχώρηση στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ οι υπόλοιποι τομείς παρουσιάζουν μόνο μικρές διακυμάνσεις.
Συνολικά, ο δείκτης κινείται χαμηλότερα έναντι των καλοκαιρινών μηνών, όμως η επίδοσή του είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, γεγονός συμβατό με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά την τρέχουσα περίοδο.
Η ανοδική τάση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζεται για πέμπτο μήνα.
Εκτός από μεγέθυνση της οικονομίας σε σχέση με την περυσινή βάση, η περίοδος αυτή συμπίπτει με την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής και την είσοδο σε μια νέα περίοδο, όπου γίνεται κατανοητό πως υπάρχουν προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.
Ενόψει μάλιστα των επόμενων εκλογών, προγραμματίζονται παροχές προς τα νοικοκυριά, όπως και άλλες σχετικές υποσχέσεις.
Άλλωστε, στο παρελθόν, συστηματικά οι προεκλογικές περίοδοι συνδέονται με βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, οι αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία παραμένουν, ειδικά για τους όρους χρηματοδότησής της μετά τα προγράμματα, όπως και για τις βασικές συνθήκες για ισχυρή ανάπτυξη.
Οι αβεβαιότητες αυτές τροφοδοτούνται και από ανησυχίες για το διεθνές περιβάλλον.
Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός δείκτης κλίματος την τρέχουσα περίοδο, κινείται θετικά, αλλά με ασθενή δυναμική και διακυμάνσεις.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν αμετάβλητες, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται.
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, αλλά αντισταθμίζονται από τη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να παραμένουν επί της ουσίας στα ίδια επίπεδα και τα αποθέματα να διογκώνονται.
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών βελτιώνονται, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας και η πρόθεση για αποταμίευση

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μικρή επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως περαιτέρω κάμψη στις προβλέψεις για παραγωγή

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Νοέμβριο ελαφρά χαμηλότερα, στις 97,9 (από 98,9 μον. τον περασμένο Οκτώβριο και 98,7 μον. τον Νοέμβριο του 2017).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα παραμένουν ως είχαν, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνεται.
Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Νοέμβριο εκ νέου στις -15 μονάδες, με το 22% (από 20%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 6% (από 5%) να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο χάνει 3 μονάδες και διαμορφώνεται στις +10, με το 23% (από 25%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 13% (από 12%) μείωσή της.
γ) Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο παραμένει στις +11 μονάδες, με το 18% (από 16%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 7% (από 6%) να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Νοέμβριο μικτές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο παραμένουν στο ίδιο επίπεδο (+11 μον. ο δείκτης), ενώ στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού σημειώνεται βελτίωση (-13 από -16 μον. ο δείκτης), με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να επιδεινώνονται (+9 από +16 μον. ο δείκτης).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται τον Νοέμβριο (+19 από +26 μον. το ισοζύγιο), με το 28% (από 35%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 9% εκ νέου μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις αυξάνεται οριακά, στις +12 μονάδες.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται στους 4,4 (από 5,1) μήνες, ενώ στο 70,9% παραμένει το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού.
ζ) Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση αυξάνεται ελαφρώς τον Νοέμβριο (+1 από -1 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται και πάλι στο 9%, έναντι ενός 8% (από 10%) που αναμένει υποχώρηση.
η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών κινείται στις +6 (από +4) μονάδες, με το 80% (από 85%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.
Σε επίπεδο βασικών τομέων, η τάση των προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά είναι ανοδική, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 101,2 (από 96,2) μονάδες, με βελτίωση σε όλες τις βασικές μεταβλητές του δείκτη. Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης αυξάνεται επίσης, στις 100,2 (από 96,2) μονάδες, λόγω μικρής ανόδου της παραγωγής και της τρέχουσας ζήτησης, αφού ο δείκτης των αποθεμάτων αυξάνεται. Τέλος, πτωτικά κινείται ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 93,8 (από 103,6) μονάδες, λόγω της επιδείνωσης σε όλες τις κύριες μεταβλητές του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης