Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Σε θρίλερ εξελίσσεται η κόντρα για την Ιταλία - Εγκρίθηκε ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2019

Eurogroup: Σε θρίλερ εξελίσσεται η κόντρα για την Ιταλία -  Εγκρίθηκε ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2019
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε θετική εξέλιξη ότι «έχει αλλάξει ο τόνος στη συζήτηση με την Ιταλία»
(upd1) Ένα Eurogroup το οποίο θυμίζει αρκετά την περίοδο του ζενίθ της ελληνικής κρίσης, καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 14.00 μμ ώρα Ελλάδας και συνεχίζεται ακόμη. 
Μόνο που στην τρέχουσα συνεδρίαση το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Ιταλία και το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, το Eurogroup διεκόπη για λίγη ώρα γύρω στις 22.30 ώρα Ελλάδος, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών περίμεναν την... επιστροφή του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, Bruno Le Maire, ο οποίος έπρεπε να μεταβεί εσπευσμένα στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε κυβερνητική σύσκεψη για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη γαλλική πρωτεύσα.
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές ο κ. Le Maire επέστρεψε εγκαίρως για να ξεκινήσει εκ νέου η συνεδρίαση γύρω στις 22.45 ώρα Ελλάδας.
Επιπρόσθετα υπάρχουν αρκετές διαφωνίες αναφορικά με τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον ο ESM, τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τη Γερμανία να αποτελεί -ως είθισται- αυτόν που δεν υπαναχωρεί, ενώ έντονες αντιρρήσεις για το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού εκφράζει και η Ολλανδία.

«Πέρασε» ο ελληνικός προϋπολογισμός 2019

Το πράσινο φως για την μη περικοπή των συντάξεων που επέβαλε το ΔΝΤ και για την εφαρμογή θετικών μέτρων ύψους 910 εκατ. ευρώ το 2019, φέρεται ότι έδωσε το Eurogroup, στην τελευταία του συνεδρίαση για το φετινό έτος που πραγματοποιείται σήμερα (3/12) στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικνομικών.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές «κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα.
Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη.
Υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας.
Παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019.
Κατά το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, με θέμα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2019 είναι "συμβατός" με το Σύμφωνο Σταθερότητας, δήλωσε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κόντρα Κομισιόν - Ιταλίας

Όσον αφορά την Ιταλία, σημείωσε ότι βρίσκεται σε "συζητήσεις" με την ιταλική πλευρά και μάλιστα είχε σήμερα συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria Όπως είπε είναι "θετικό" ότι ο "τόνος" των συζητήσεων έχει βελτιωθεί και υπάρχει στενότερη συνεργασία.
Η Επιτροπή, όπως εξήγησε, έχει προτείνει την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και χρέους, ενώ και οι υπουργοί το έχουν επικυρώσει.
Είναι αναγκαίο να υπάρξει "σημαντική προσαρμογή" στον ιταλικό προϋπολογισμό, επισήμανε, και κατέληξε λέγοντας ότι "τώρα η μπάλα είναι στην ιταλική πλευρά".
Τέλος, αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, ο Dombrovskis υπογράμμισε ότι "είναι ώρα να περάσουμε από τις συζητήσεις στις αποφάσεις", καθώς πρόκειται για τη συνεδρίαση προετοιμασίας της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν αποφάσεις για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στον μηχανισμό χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών και να γίνουν "βήματα" για την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και τον ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη.
Στην επίτευξη ενός συμβιβασμού με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019 προσβλέπει ο πρόεδος του Eurogroup, Mario Centeno.
«Η Ιταλία είναι το βασικό θέμα του σημερινού Eurogroup» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρόσθεσε «ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός».
Επίσης, επεσήμανε ότι ΕΕ και Ιταλία έχει εποικοδομητικό διάλογο.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, εκτίμησε ότι οι προτάσεις της Ιταλίας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης