Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Η συμφωνία των Πρεσπών άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας - Να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Η συμφωνία των Πρεσπών άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας - Να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό
Τα συμφέροντα μας συγκλίνουν με τα ελληνικά – Ενέργεια και άμυνα στο επίκεντρο
(upd) Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt στο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πλέον μέρος της λύσης.
Ο Αμερικανός πρέσβης διαχώρισε τη θέση του από αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις πρέπει να «παγώσουν» έως τη διεξαγωγή των εκλογών.
Όπως είπε, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες οι οποίες περιλαμβάνουν το Ελληνικό, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα ΕΛΠΕ, τα ναυπηγεία της Ελευσίνας κ.α.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, οι τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του μεταφορών και των logistics, προσφέρονται για αμερικανικές επενδύσεις, όπως σημείωσε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό.
Απευθυνόμενος στους Έλληνες πολιτικούς, ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε:
«Δεδομένης της ομοφωνίας μεταξύ των ηγετικών πολιτικών κομμάτων σχετικά με τη σημασία των άμεσων ξένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενθαρρύνω τους ηγέτες να συνεχίσουν να προχωρούν μπροστά.
Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων γύρω από το έργο του Ελληνικού και την προώθηση της άδειας χαρτοπαικτικών λεσχών και της περαιτέρω ανάπτυξης του ακινήτου, διαφανείς και ανταγωνιστικές διαδικασίες σε βασικά έργα υποδομής όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το ναυπηγείο Ελευσίνας τη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση βασικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων, όπως το Ελληνικά Πετρέλαια και την έναρξη κατασκευής του IGB».



Η συνέντευξη στη National Herald

Προβλεψιμότητα του θεσμικού πλαισίου, αλλά και διαφάνεια, ζήτησε ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, μιλώντας για την Ελλάδα, και πως αυτή μπορεί να ανακάμψει.
Σε αποκλειστική συνέντευξη του The National Herald, ο Geoffrey Pyatt, μίλησε με προφανή ικανοποίηση για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο δήλωσε ότι είναι "σε ιδιαίτερα υψηλό σημείο, όπου βλέπουμε τα συμφέροντά μας να συγκλίνουν σε κοινούς στόχους".
Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα υψηλό σημείο σχέσεων ε την Ελλάδα, όπου βλέπουμε τα συμφέροντα μας να συγκλίνουν σε κοινούς στόχους όπως η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης, η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο Pyatt.
Αναφορικά με το ότι ορισμένοι Ελληνοαμερικανοί πιστεύουν ότι είναι «πολύ κοντά» ή «πολύ φιλικός» με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και για το ρόλο του τόσο με την εκλεγμένη κυβέρνηση όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Pyatt απάντησε:
"Στη διπλωματία, μιλάμε γενικά για κοινά συμφέροντα και κοινά θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ τις ΗΠΑ στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας".
Αναφορικά με το ρόλο της ελληνικής διασποράς, τόνισε ότι «οι Ελληνοαμερικανοί παρέχουν έναν κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνο υποστηρίζοντας και ενισχύοντας τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και βελτιώνοντας την κατανόηση σε επίπεδο ανθρώπων.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένα σημαντικό παράδειγμα, καθώς οι επενδύσεις του στις ελληνικές υποδομές και στην κοινωνία των πολιτών έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας και την παροχή ελπίδας και έμπνευσης στον ελληνικό λαό.
Επίσης, σύμφωνα με τον Pyatt, υπάρχει μια πολύ ισχυρή ατζέντα για τα ενεργειακά ζητήματα που αντικατοπτρίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των δρομολογίων και των προμηθειών μέσω έργων όπως ο αγωγός TAP και η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας ή IGB.
Υπάρχει επίσης μια πλήρη ατζέντα όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο μια στρατιωτική μονάδα στην Ελλάδα, τη Ναυτική Δραστηριότητα στη Σούδα, η οποία φιλοξενείται σε ελληνική βάση.
"Είμαστε πολύ ευγνώμονες γι 'αυτή τη διευκόλυνση και συνεχώς συζητάμε με τους Έλληνες εταίρους μας για τρόπους εκσυγχρονισμού και επέκτασης της χρήσης της.
Είμαστε επίσης ευγνώμονες για τις συμφωνίες που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προσωρινά τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές.
Ένα παράδειγμα θα ήταν τα ελικόπτερα μας στο Στεφανοβικίο, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να λειτουργούν και να εκπαιδεύονται με τους Έλληνες εταίρους μας τους επόμενους μήνες.
Έχουμε τα MQ9s που εδρεύουν προσωρινά στη Λάρισα και επεκτείνουμε τις δυνάμεις ασφαλείας μας και την αντιτρομοκρατική συνεργασία.
Αυτά είναι όλα τα σύμβολα του υψηλού βαθμού εμπιστοσύνης που έχουμε στη συμφωνία για την ασφάλεια και την άμυνα με την Ελλάδα.
Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει ζωτική σημασία για την οικοδόμηση αυτής της σχέσης μέσω της διοργάνωσης συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των στρατιωτικών μας αξιωματούχων, των διασκέψεων για τη συζήτηση της σχέσης και της συνεχούς συνεργασίας", ανέφερε ο Pyatt.
"Στις 13 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Pompeo και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Κατρούγκαλος θα ξεκινήσουν τον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας.
Θεωρούμε τον Στρατηγικό Διάλογο ως μια συγκεκριμένη εκδήλωση της επένδυσης που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συμμαχία τους με την Ελλάδα.
Δείχνει την αναγνώριση αυτής της εξαιρετικά ευνοϊκής στιγμής στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας καθώς και της σημαντικής γεωπολιτικής δυναμικής που υπάρχει σήμερα για την Ελλάδα.
Οι πυλώνες του Στρατηγικού Διαλόγου σχεδιάζονται για να αντικατοπτρίζουν το πλήρες φάσμα των τομέων στους οποίους δουλεύουμε σε συνεργασία με την Ελλάδα", πρόσθεσε ο ίδιος.

Για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Για να ανακάμψει πραγματικά η Ελλάδα από την οικονομική της κρίση, χρειάζεται υγιείς, διαφανείς ξένες επενδύσεις, οι οποίες υποστηρίζονται από σαφείς, καθοδηγούμενες από την αγορά δυνάμεις, ανέφερε ο Pyatt.  
Ο ίδιος ανέφερε ότι εξετάζονται οι ευκαιρίες για επένδυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ώστε οι κανονισμοί να είναι προβλέψιμοι και να διασφαλίζουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις διεξάγονται με διαφανή τρόπο.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα ευνοεί την αύξηση των υγιών ξένων επενδύσεων, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι αμερικανικές εταιρείες - συμπεριλαμβανομένων των ελληνοαμερικανικών εταιρειών - θα προσφέρουν μια κουλτούρα επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.
Υπογράμμισα την επένδυση του ΟΝΕΧ στο ναυπηγείο της Σύρου ως πρωταρχικό παράδειγμα δημιουργίας θέσεων εργασίας και βελτίωσης της τοπικής οικονομίας. Έτσι δεν πρόκειται για προσωπικότητες αλλά για πρακτικές.
Ο Pyatt αναφέρθηκε και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία έδωσε μια μοναδική πλατφόρμα για ευρεία συζήτηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις.
Ο Υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross συζήτησε αυτά τα θέματα στην ΔΕΘ και στη συνέχεια πάλι αργότερα τον Σεπτέμβριο, όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα και την επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη.
Η Ελλάδα είναι πολύ στο σωστό δρόμο, αλλά έχει περισσότερη δουλειά μπροστά της.
Ο Pyatt αναφέρθηκε και στις αστοχίες, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη του απογοήτευση είναι ότι δεν έχουμε δει ακόμη μια σημαντική πρόοδο στο σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, το οποίο έχει τόσο μεγάλο δυναμικό για να οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη, να προσελκύσει επενδύσεις των ΗΠΑ και να μετατρέψει τη Ριβιέρα της Αθήνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης