Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook για τις ελβετικές τράπεζες αντανακλώντας την ανθεκτική οικονομία της χώρας

tags :
Moody's: Σταθερό το outlook για τις ελβετικές τράπεζες αντανακλώντας την ανθεκτική οικονομία της χώρας
Οι προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας παραμένουν σταθερές, αντανακλώντας την ανθεκτική οικονομία της χώρας, τον υψηλό πλούτο των νοικοκυριών και την πολύ χαμηλή ανεργία
Οι προοπτικές για το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας παραμένουν σταθερές, αντανακλώντας την ανθεκτική οικονομία της χώρας, τον υψηλό πλούτο των νοικοκυριών και την πολύ χαμηλή ανεργία, γεγονός που θα προσφέρει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα για τις τράπεζες, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's.
Οι προβλέψεις του τραπεζικού συστήματος της Moody's εκφράζουν την προσδοκία του οργανισμού αξιολόγησης σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η φερεγγυότητα των τραπεζών τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Σύμφωνα με την Moody's ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι ελβετικές τράπεζες προέρχεται από μια υπερθερμανθείσα αγορά κατοικιών όπου οι τιμές έχουν ξεπεράσει τις βασικές οικονομικές επιδόσεις.
Η Moody's προβλέπει αύξηση του ελβετικού ΑΕΠ κατά 2,9% το 2018 και 2,0% το 2019, με ισχυρή οικονομική δυναμική που υποστηρίζεται από την έντονη κατανάλωση των νοικοκυριών και τις έντονες εξαγωγές.
Η ανεργία κάτω του 3% και η ισχυρή κουλτούρα αποταμίευσης θα ενισχύσουν την ικανότητα των ελβετικών δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Τα προβληματικά δάνεια παρουσιάζουν μια συνεχώς μειούμενη τάση στις ελβετικές τράπεζες, η οποία οφείλεται εν μέρει μόνο στην αύξηση του όγκου των δανείων.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται στο 0,7% των ακαθάριστων δανείων στις 30 Ιουνίου 2018.
Η Moody's αναμένει ότι τα προβληματικά δάνεια στις ελβετικές τράπεζες θα παραμείνουν πολύ χαμηλά στο 0,5% περίπου των συνολικών δανείων.
Ο βασικός κίνδυνος για την ποιότητα των δανείων των τραπεζών οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις εγχώριων υποθηκών στα χαρτοφυλάκια δανείων τους. Οι κίνδυνοι παραμένουν, ωστόσο, ότι ο αναζωπυρωμένος πληθωρισμός στις τιμές των κατοικιών θα διευρύνει τις ανισορροπίες στις ελβετικές αγορές ακινήτων.
Οι ελβετικές τράπεζες διατηρούν ένα από τα υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα με συνολικό δείκτη Basel III Tier 1 ύψους 18,2% από το τέλος του 2017, από 17,5% το 2016.
Αυτό οφείλεται στα μέτρια κέρδη των ελβετικών τραπεζών παρά τα έσοδα τις πιέσεις από τα χαμηλά επιτόκια, καθώς και την έκδοση πρόσθετων μέσων της Κατηγορίας 1 κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Η Moody's αναμένει ότι η κερδοφορία των ελβετικών τραπεζών θα παραμείνει συγκρατημένη και σταθερή κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 -18 μηνών.
Τα σταθερά χαμηλά επιτόκια θα εξακολουθήσουν να ασκούν πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους, ωστόσο η εξάρτηση από τα έσοδα από τόκους στο 52% των συνολικών εσόδων είναι χαμηλότερη από ό, τι σε άλλα τραπεζικά συστήματα, ενώ τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες προκύπτουν από δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων / περιουσιακών στοιχείων που παρέχουν διαφοροποίηση.
Τα χαρτοφυλάκια υγιεινών δανείων των ελβετών τραπεζών και τα υψηλά κεφάλαια είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
Η ισχυρή φερεγγυότητα των τραπεζών θα τους μετριάσει από τους κινδύνους ουράς όπως η απότομη κάμψη της αγοράς κατοικιών.
Μια ξαφνική άνοδος των επιτοκίων θα προκαλούσε κάποια βραχυπρόθεσμη ζημία.
Αυτό οφείλεται στο ότι η σημαντική ανοδική ανατίμηση των τόκων που καταβλήθηκαν στο μεγάλο μερίδιο των ελβετικών τραπεζών στις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις λιανικής δεν θα αντισταθμιζόταν άμεσα από τις υψηλότερες αποδόσεις των δανείων που έχουν μεγαλύτερες προθεσμίες λήξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης