Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Μόλις 20% η πιθανότητα «εκεχειρίας» ΗΠΑ – Κίνας εντός του επόμενου 2μηνου

Goldman Sachs: Μόλις 20% η πιθανότητα «εκεχειρίας» ΗΠΑ – Κίνας εντός του επόμενου 2μηνου
Λιγότερο αισιόδοξη από άλλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους εμφανίζεται η Goldman Sachs για τη συμφωνία Trump-Xi
Διόλου αισιόδοξη δεν εμφανίζεται η Goldman Sachs αναφορικά με τη διαφαινόμενη εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που αποφάσισαν ο Trump και Xi στο περιθώριο της Συνόδου των G20.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ομίλου η πιθανότητα εντός των επόμενων δύο μηνών οι υποσχέσεις Trump και Xi να γίνουν πράξη δεν ξεπερνά το 20%.
Στο πλαίσιο της έκθεσής της, η Goldman παραθέτει τις προσωρινές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε "μερικά λιγότερο αμφιλεγόμενα θέματα", όπως:
• Κινεζικές αγορές προϊόντων των ΗΠΑ: Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Κίνα θα αγοράζει μια πολύ σημαντική ποσότητα γεωργικών, βιομηχανικών και ενεργειακών προϊόντων" από τις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να αναμένει ότι οι αγορές γεωργικών προϊόντων θα αρχίσουν αμέσως.
 Δεν αναφέρθηκαν ποσότητες ή συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά οι αγορές ενδέχεται να περιλαμβάνουν περισσότερα κρέατα, ιδίως χοιρινό, δεδομένου ότι υπήρξε συνεχιζόμενη επιδημία γρίπης των χοίρων στην Κίνα, η οποία οδήγησε στη σφαγή μεγάλης ποσότητας χοίρων και μεγαλύτερη ζήτηση εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών . Οι αγορές σόγιας φαίνονται επίσης πιθανές, καθώς είναι από τις πιο πολιτικά σημαντικές πτυχές των αντιποίνων της Κίνας στις εξαγωγές των ΗΠΑ.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημάνει μια μερική ανατροπή των αντιποίνων της Κίνας, τα οποία στοχεύουν σε γεωργικά προϊόντα σε προηγούμενους γύρους.
• Η Κίνα θα καταστήσει την φαιντανύλη μια ελεγχόμενη ουσία: Ο έλεγχος των ναρκωτικών από την Κίνα  επικεντρώνεται σε παραδοσιακές ουσίες και η συνειδητοποίηση της χρήσης ουσιών όπως οι ναρκωτικές ουσίες μεταξύ του κοινού και των υπαλλήλων είναι χαμηλή.
Οι έμποροι αρνούνται αυτό το ρυθμιστικό κενό και εξάγουν αυτήν την ουσία στις ΗΠΑ.
Αυτό δεν θεωρείται μεγάλο ζήτημα στην Κίνα και δεδομένης της εστίασης των ΗΠΑ είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι ο πρόεδρος Xi συμφώνησε να κάνει αυτή την κίνηση.
• Στην αμερικανική ανακοίνωση υποστηρίχθηκε ότι ο Κινέζος πρόεδρος είναι έτοιμος να αποδεχθεί το αίτημα συγχώνευσης Qualcomm NXP. Πάντως τα κινεζικά επίσημα ΜΜΕ, όπως το Xinhua, δεν αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο ζήτημα.
• Η αναφορά από το Xinhua δείχνει ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συνεχίσουν να καλωσορίζουν τους Κινέζους φοιτητές στις ΗΠΑ.
Αυτό έρχεται μετά από πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ των ΗΠΑ ότι ο Λευκός Οίκος θα μπορούσε σύντομα να αναγγείλει νέους περιορισμούς.
Η δήλωση των ΗΠΑ δεν το αναφέρει αυτό.
Το Xinhua δηλώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να σέβονται την πολιτική της "Μια Κίνα" όσον αφορά την Ταϊβάν ως μέρος αυτής της κατανόησης, αν και η δήλωση των ΗΠΑ δεν το αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης