Τελευταία Νέα
Οικονομία

Kazarian (Japonica) στο BN: Κίτρινη κάρτα στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ, υψηλά τα spreads στα ομόλογα

tags :
Kazarian (Japonica) στο BN: Κίτρινη κάρτα στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ, υψηλά τα spreads στα ομόλογα
Υψηλά Spreads περιμένουν την Ελλάδα όταν βγει στις αγορές
Κίτρινη κάρτα βγάζει ο επενδυτής Paul Kazarian της Japonica Partners, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών μιλώντας στο bankingnews για τη διανομή μερίσματος και άλλων παροχών προς τους πολίτες.
Ο Αρμένιος επενδυτής είπε χαρακτηριστικά ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την ευκαιρία των εορτών επέλεξε να γίνει Αϊ Βασίλης μοιράζοντας δώρα και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια στους πολίτες, επισημαίνοντας ότι στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν είχαν φανταστεί ότι θα έρθει τέτοιο πακέτο παροχών.
Ο CEO του private equity Japonica εφιστά την προσοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και θεωρεί ότι το βασικό της μέλημα είναι να  μειώνει το χρέος  της χώρας και να αυξάνει την ρευστότητα στο ταμείο της.
Ο κ. Paul Kazarian εμφανίζεται ανήσυχος για τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία και προσδιόρισε ότι η σύνθεση των ισολογισμών της Ιταλίας της Ισπανίας και της Γαλλίας δεν είναι ιδιαίτερα καλή και τονίζει ότι αυτή η εικόνα θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο την Ελλάδα.
Ο επενδυτής ομολόγων Paul Kazarian ξέρει καλύτερα από τον καθένα τα οικονομικά της χώρας καθώς ήταν από τους ελάχιστους που αγόραζε ελληνικά ομόλογα πριν από τέσσερα και πέντε χρόνια όταν η πλειονότητα των επενδυτών τα ξεπουλούσε.
Σήμερα όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, δεν κατέχει πλέον ελληνικά ομόλογα καθώς υποχρεώθηκε να τα ανταλλάξει με νέες  εκδόσεις που δεν ήταν συμφέρουσες για το Fund εξαιτίας της φορολογίας που ισχύει στην Αμερική.
Πάντως ο Paul Kazarian προτρέπει το υπουργείο Οικονομικών να βλέπει την έξοδο της χώρας στις αγορές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να αποφύγει την αξιολόγηση των αγορών σε ημερήσια ή μηνιαία βάση.
Και προσθέτει ότι στην περίπτωση που αναλάβει δράση η Ελλάδα θα αξιολογηθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Είναι κάτι που δεν συμφέρει την ίδια και κυρίως δεν θα είναι προς όφελος της, επισήμανε.  
Ο Αρμένιος επενδυτής θεωρεί ότι στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές όταν την περίοδο αυτή το υπουργείο Οικονομικών «ντύνεται» Αϊ Βασίλης και μοιράζει δώρα και την ίδια  στιγμή  καλλιεργεί την προσδοκία ότι θα ζητήσει χρήματα από τις αγορές.
Στην περίπτωση αυτή εκτιμά ότι οι επενδυτές εύλογα θα αναρωτηθούν πώς από τη μία  πλευρά μοιράζει χρήματα και από την άλλη να ζητάει δανεικά από τις αγορές;  
Το «αφεντικό» της private equity Japonica λέει η Ελλάδα να μη βιαστεί να βγει στις αγορές ενώ όταν έρθει η ώρα της έκδοσης κρατικών ομολόγων θα σκεφτεί πολύ αν θα είναι αγοραστής διότι θα αναρωτηθεί τι θέλει να κάνει τα χρήματα.
Ο Paul Kazarian θεωρεί βέβαιο ότι τα χριστουγεννιάτικα δώρα του υπουργείου Οικονομικών θα αποτιμηθούν από την αγορά, η οποία στη συνέχεια θα τιμολογήσει πιο ακριβά την έκδοση με υψηλά Spreads σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι η έκδοση ομολόγου θα είναι σύντομης ωρίμανσης και σχετικά μικρής έκδοση σε σχέση με τα ζητούμενα κεφάλαια.
Υπογραμμίζει ότι οι επενδυτές της αγοράς ομολόγων δεν θέλουν να βλέπουν να αυξάνονται τα χρέη.
Ο κ. Paul Kazarian εκτιμά ότι η Ελλάδα …πλέει σε ένα ωκεανό που ταξιδεύουν «τάνκερ» τύπου Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας και πρέπει να την ανησυχούν περισσότερο, γι’ αυτό η προτεραιότητά της θα πρέπει να είναι η αύξηση της ρευστότητά της και να την αξιοποιεί με σοφία και περίσκεψη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης