Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιτροπής Εθνικής Άμυνας: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν σε ένα πόλεμο με Ρωσία ή Κίνα

tags :
Επιτροπής Εθνικής Άμυνας: Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν σε ένα πόλεμο με Ρωσία ή Κίνα
«Η ασφάλεια και η ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σήμερα από οποιαδήποτε στιγμή σε δεκαετίες
«Η ασφάλεια και η ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σήμερα από οποιαδήποτε στιγμή σε δεκαετίες.
Η στρατιωτική υπεροχή της Αμερικής... έχει διαβρωθεί σε έναν επικίνδυνο βαθμό.
Οι αντίπαλοι αμφισβητούν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλά μέτωπα και σε πολλούς τομείς.
Η ικανότητα των ΗΠΑ να υπερασπίζεται τους συμμάχους της, τους εταίρους της και τα ζωτικά συμφέροντά της, αμφισβητείται όλο και περισσότερο.
Εάν το έθνος δεν ενεργήσει άμεσα για να θεραπεύσει αυτές τις συνθήκες, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».
Η παραπάνω προειδοποίηση είναι η πρώτη παράγραφος της έκθεσης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας.
Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι: «Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να υποστεί απαράδεκτα υψηλές απώλειες στην επόμενη σύγκρουση.
Μπορεί να αγωνιστεί για να κερδίσει, ή ίσως να χάσει, έναν πόλεμο κατά της Κίνας ή της Ρωσίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν ιδιαίτερα να υπερφαλαγγιστούν εάν ο στρατός τους αναγκαστεί να αγωνιστεί ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα μέτωπα».
Η έκθεση προειδοποιεί ότι ο αμερικανικός στρατός δεν είναι οικονομικά ή στρατηγικά τοποθετημένο για να πολεμήσει δύο ταυτόχρονους πολέμους και υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα, ένας πόλεμος κατά της Κίνας ή της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ταπεινωτική ήττα.
Ο Johnny Michael, εκπρόσωπος Τύπου στο Γραφείο του Υπουργού Άμυνας, δήλωσε ότι χαιρέτισε την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια έντονη υπενθύμιση της σοβαρότητας αυτών των ζητημάτων και μιας έκκλησης για δράση».
«Η υπηρεσία θα εξετάσει προσεκτικά κάθε μία από τις συστάσεις που προτείνει η Επιτροπή ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενίσχυση της άμυνας του έθνους μας και προσβλέπει στη συνεργασία με την Επιτροπή και το Κογκρέσο για να το πράξει», ανέφερε.
Ο Edelman πρώην σύμβουλος ασφαλείας επί διακυβέρνησης Bush, ο οποίος έγραψε ανάλυση για το Atlantic Council, αμερικανικό think tank στον τομέα των διεθνών υποθέσεων, δήλωσε ότι «η Κίνα και η Ρωσία, επιδιώκοντας την περιφερειακή ηγεμονία και την παγκόσμια προβολή της εξουσίας, επιδιώκουν την κατασκευή στρατιωτικών όπλων με στόχο την εξουδετέρωση των δυνάμεων των ΗΠΑ».
Ο Edelman είπε επίσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποδυναμώσει σημαντικά την υπεράσπισή τους λόγω της πολιτικής δυσλειτουργίας και των αποφάσεων τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Δημοκρατικών».
«Οι δαπάνες για την άμυνα μειώθηκαν σημαντικά στο πλαίσιο του BCA, με καταφανείς αρνητικές επιπτώσεις στο μέγεθος, τον εκσυγχρονισμό και την ετοιμότητα του στρατού», είπε.
Νωρίτερα μέσα στο 2018, ο Πρόεδρος Trump υπέγραψε νόμο έναν από τους πιο τεράστιους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς, ενώ τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να τον μειώσει τα 16 δισ. δολάρια το επόμενο τπ 2019, από 716 δισ. δολάρια - μείωση κατά 2,25%.
Μέχρι το 2019 προβλέπεται ότι το αίτημα προϋπολογισμού του Προέδρου Trump για στρατιωτικές δαπάνες θα αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του ομοσπονδιακού διακριτικού προϋπολογισμού, έναντι 54% το 2018.
Οι μη στρατιωτικές διακριτικές δαπάνες θα καταρρεύσουν καθώς προετοιμάζεται η πολεμική οικονομία για την επόμενη στρατιωτική σύγκρουση νέες επενδύσεις σε κρίσιμες βιομηχανίες, όπως πετρελαιοπηγές πέμπτης γενιάς, τεχνολογίες υπερχείλισης, όπλα με λέιζερ, δορυφόρους χαμηλής γήινης τροχιάς, drones εδάφους/θάλασσας, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη.



Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, χαρακτήρισε το εθνικό χρέος ως «απειλή για την κοινωνία», που απαιτεί σημαντικές περικοπές στις διακριτικές δαπάνες της κυβέρνησης.
Ο Bolton δήλωσε πως αναμένει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα «εξομαλυνθούν» στο εγγύς μέλλον.
«Είναι γεγονός ότι το εθνικό χρέος είναι τόσο υψηλό που συνιστά οικονομική απειλή για την κοινωνία».
Και αυτό το είδος απειλής τελικά έχει μια εθνική συνέπεια για την ασφάλεια».
Η θεραπεία για να κερδηθεί ένας πόλεμος κατά της Κίνας και της Ρωσίας είναι περισσότερες αμυντικές δαπάνες, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει δημοσιονομική κρίση εάν το έλλειμμα συνεχίσει να επεκτείνεται.
Έτσι, ο πρόεδρος  Trump αντιμετωπίζει το εξής δίλλημα.
Θα μειώσει το έλλειμμα και τις αμυντικές δαπάνες με κίνδυνο να ηττηθεί στρατιωτικά από Κίνα και Ρωσία ή θα συνεχίσει η έκρηξη του ελλείμματος μέχρι να διαλυθεί η οικονομία;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης