Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εμπλοκή στην υπόθεση Ριχάρδου - Εισαγγελέας και ανακριτής διαφωνούν για την αποφυλάκιση των 8 - Κούγιας: Η Αστυνομία παραπλάνησε τον Τσίπρα

Εμπλοκή στην υπόθεση Ριχάρδου - Εισαγγελέας και ανακριτής διαφωνούν για την αποφυλάκιση των 8 - Κούγιας: Η Αστυνομία παραπλάνησε τον Τσίπρα
Δεν προκύπτει το αδίκημα της λαθρεμπορίας-Απολύτως εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός που από το βήμα της Βουλής πανηγύρισε την «επιτυχία» της Ελληνικής Αστυνομίας
(upd) Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Ριχάρδου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία διαφωνεί με την ανακρίτρια περί κατάρρευσης της βασικής κατηγορίας της λαθρεμπορίας πάνω στην οποία στηρίζεται η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Η εισαγγελία δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της ανακρίτριας για αποφυλάκιση των 8 εμπλεκόμενων, ενώ όπως όλα δείχνουν η απόλυση των κρατούμενων δεν θα γίνει σήμερα (4/12/2018).
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία φαίνεται να έχει διαφορετική νομική άποψη για το θέμα της λαθρεμπορίας, επικαλούμενη άλλες διοικητικές ή δικαστικές αποφάσεις.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ανορθοδοξες μεθόδους», ετοιμάζουν την επόμενη δικονομική κίνηση τους, δηλαδή την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους.
Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης και μάλιστα να επικαλείται αντίθετες αποφάσεις σε ανάλογες υποθέσεις εξαγωγής χρυσού.
Η διαφορετική αυτή προσέγγιση ανάμεσα σε ανακρίτρια και εισαγγελείς αποτυπώνει νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση αυτή.
Να σημειωθεί ότι στις διατάξεις άρσης της κράτησης που εξέδωσε η δικαστική λειτουργός αναφέρει, επικαλούμενη το έγγραφο της ΑΑΔΕ, πως «δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις» ζητώντας παράλληλα από την Εισαγγελία να «μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινής κράτησης τους».
Σε μια από τις πολυ-διαφημισμένες υποθέσεις των τελευταίων ημερών, φάνηκε η προχειρότητα των σχεδιασμών ενός ολόκληρου συστήματος που τελικά άφησε έκθετο τον πρωθυπουργό, ο οποίος «βιάστηκε» να κάνει αναφορές (αν και δεν είχε υπήρχε ουσιαστικός λόγος) σε μια υπόθεση που ήταν στα πρώτα στάδια της διερεύνησης της.
Εν αναμονή της αποφυλάκισης του Ριχάρδου, ο συνήγορος του, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για παραπλάνηση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του εισαγγελέα.
«Όπως θυμάστε από την πρώτη στιγμή είχα διατυπώσει τη νομική άποψη ότι δεν υπάρχουν αδικήματα στην υπόθεση αυτή: δεν υπάρχει το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού, δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση, δεν υπάρχει νομιμοποίηση εσόδων.
Δυστυχώς για τον εντολέα μου η διωκτική αρχή, δηλαδή η αστυνομία παραπλάνησε και τον πρωθυπουργό της Ελλάδος, παραπλάνησε και τον εισαγγελέα που άσκησε τη δίωξη και για λίγες ώρες παραπλάνησε και την κυρία ανακρίτρια» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας σε δηλώσεις του έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Σε φούσκα εξελίσσεται η υπόθεση Ριχάρδου καθώς καταρρέει η βασική κατηγορία της λαθρεμπορίας πάνω στην οποία στηρίζεται η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και οι κατηγορίες που απομένουν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές χθες 3 Δεκεμβρίου έφτασε στο γραφείο της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση απάντηση σε ερώτημα που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Οικονομικών από το οποίο προκύπτει η εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία δεν υπόκειται σε φόρους και δασμούς και μόνη υποχρέωση του εξαγωγέα είναι να αποδείξει τη νομιμότητα της κατοχής.
Έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες αφέθηκαν 23 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν στην ανακρίτρια διαφθοράς μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ο αρχηγός της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης. Σήμερα το πρωί οι δικηγόροι των οκτώ προφυλακισμένων αναμένεται να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης καθώς έχει καταρρεύσει το κατηγορητήριο και το αίτημα να γίνει αποδεκτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρχής οι συνήγοροι των κατηγορουμένων έθεταν θέματα σαθρότητας της κατηγορίας λαθρεμπορίας λόγω της συμφωνίας τελειωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία αλλά και του άρθρου 157 ν. 2960/2001 για τη λαθρεμπορία που ορίζει ότι η πράξη της λαθρεμπορίας προϋποθέτει απώλεια δασμών, φόρων και επιβαρύνσεων είτε για το ελληνικό δημόσιο είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν.
Υπό αυτές τις συνθήκες η υπόθεση Ριχάρδου κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μεγάλο φιάσκο για τις διωκτικές και δικαστικές αρχές με πολιτικές προεκτάσεις δεδομένων των δηλώσεων του πρωθυπουργού όπου από το βήμα της Βουλής μίλησε για μεγάλη εποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας προσθέτοντας πως αναφέρεται «σε ένα δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, το γνωστό δίκτυο “Ριχάρδος”, που είχε ξεζουμίσει, τα πρώτα χρόνια της κρίσης κυρίως, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν εν μία νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, να μένουν άνεργοι, να βρίσκονται στην ανέχεια, στην απελπισία, και μέσα στην απελπισία τους προσπαθήσανε πολλοί εξ αυτών να βρουν τη δυνατότητα έστω ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

Κούγιας: Δεν υπάρχει αδίκημα

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εκπροσωπεί τον γνωστό επιχειρηματία Ριχάρδο και κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης, καθώς όπως υποστήριξε το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο πελάτης του δεν υπάρχει.
Να σημειωθεί ότι και οι συνήγοροι των υπόλοιπων κατηγουρουμένων καταθέτουν αιτήματα αποφυλάκισης.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Κούγιας, δήλωσε ότι την Παρασκευή το μεσημέρι έλαβε την δικογραφία στα χέρια του όπου διαπιστώθηκε ότι το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο ενεχυροδανειστής δεν υπάρχει.
Όπως ανέφερε, στο 24σελιδο υπόμνημα το οποίο έχει καταθέσει σε ανακρίτρια και εισαγγελέα επισημαίνεται ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας έχει καταργηθεί.
Όπως είπε στο υπόμνημα έχουν επικαλεστεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς υπάρχει από το 1995 επιστολή των αρχηγών κρατών της ΕΕ με την οποία καταργούσε ουσιαστικά τη λαθρεμπορία χρυσού.
Ο κ. Κούγιας επέρριψε ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε στην υπόθεση και έκανε λόγο για ανικανότητα, ενώ υποστήριξε ότι έχει σκοπό να μηνύσει την ΕΛ.ΑΣ. για κατάχρηση εξουσίας.
Οπως εκτιμούν νομικές πηγές, το βασικό κακούργημα της λαθρεμπορίας παραμένει έωλο, συμπαρασύροντας και τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.
Αδικήματα τα οποία προβλέπουν προσωρινή κράτηση για τους κατηγορούμενους.

Το αίτημα αποφυλάκισης

Την αποφυλάκιση του πελάτη του, Ριχάρδου Μυλωνά, ζήτησε με αίτηση που κατέθεσε, ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς, ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή, καθώς όπως υποστήριξε προέκυψαν νεότερα στοιχεία που αλλάζουν το τοπίο της ποινικής αξιολόγησης.
"Πληροφορήθηκα ότι εχθές τόσο Εσείς όσο και η αρμόδια Εισαγγελέας επικοινωνήσατε με το Υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον Τελωνειακό Κώδικα και διαπιστώσατε την ανυπαρξία του βασικού εγκλήματος της λαθρεμπορίας, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν τις ίδιες με εμένα κατηγορίες.
Κατόπιν αυτού και προς αποφυγή της ειλημμένης αποφάσεώς μου να μηνύσω τους αστυνομικούς που επελήφθησαν της υπόθεσης για τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, διότι κατά την επιεικέστερη εκδοχή παραπλανήθηκαν, Σας καλούμε όπως εφαρμόσετε την διάταξη του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ., σύμφωνα με την οποία “Αν στη διάρκεια της ανάκρισης προκύψει ότι δεν υπάρχει πλέον ο λόγος για τον οποίον διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση ή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί ο ανακριτής αυτεπαγγέλτως ή με πρόταση του εισαγγελέα να άρει αυτά τα μέτρα ή να υποβάλει στο συμβούλιο αίτηση για την άρση τους. Εναντίον αυτής της απόφασης ο κατηγορούμενος μπορεί να προσφύγει στο συμβούλιο των εφετών".
ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΜΑΙ
Όπως κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 286 παρ. 1 Κ.Π.Δ. αφεθώ ελεύθερος.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης