Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνα κερδοσκοπικά παίγνια στις τράπεζες καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες και.... προσπάθεια αλλαγής κλίματος με στόχο τις 720 μον.

Επικίνδυνα κερδοσκοπικά παίγνια στις τράπεζες καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες και.... προσπάθεια αλλαγής κλίματος με στόχο τις 720 μον.
Οι 592 μονάδες το ενδοσυνεδριακό χαμηλό είναι το χαμηλό του 2018 για το ελληνικό χρηματιστήριο - Θα μπορούσε το χρηματιστήριο να φθάσει στις 720 μονάδες, δηλαδή άνοδος +9% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τελευταίο διάστημα με τις προτάσεις για την συλλογική μείωση των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων και βεβαίως με την σημαντική κίνηση της Eurobank να απορροφήσει την Grivalia και να ανακοινώσει ένα επιθετικά εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs… επιχειρείται αλλαγή κλίματος.
Οι τραπεζίτες στις παρουσιάσεις π.χ. στον Economist στο Βερολίνο ή σε άλλα road show επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει και ότι επικρατεί αναβρασμός στην Ελλάδα και στις τράπεζες με στόχο να επιταχυνθεί η εξυγίανση των ισολογισμών.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η επιχείρηση αλλαγής κλίματος απέδωσε σε κάποιο βαθμό γιατί κάθε λογικός επενδυτής επικροτεί κινήσεις που έχουν ως στόχο την εξυγίανση.
Όμως τα σχέδια αυτά θέλουν χρόνο για να υλοποιηθούν π.χ. οι δύο προτάσεις για τα NPEs το Ιταλικό μοντέλο και η λύση της ΤτΕ θα αξιολογηθούν στα μέσα του 2019.
Η όντως πολύ ενδιαφέρουσα στρατηγική κίνηση της Eurobank να απορροφήσει την Grivalia ενσωματώνοντας τα 900 εκατ κεφάλαια και με στόχο να δαπανήσει 1,2 δισεκ. κεφάλαια για να εξυγιάνει 7-9 δισεκ. προβληματικά δάνεια…επίσης θα ξεκινήσει τον Απρίλιο 2019.
Η χρηματιστηριακή αγορά ωστόσο από την φάση της ακραίας στρέβλωσης που προκάλεσε η υποτιμητική κερδοσκοπία, πέρασε στην αντιπέρα όχθη στην ανατιμητική κερδοσκοπία με ακραίες κινήσεις και ακρότητες.
Ήδη π.χ. η Eurobank αποτιμάται στο χρηματιστήριο όχι 1,3 δισεκ. αλλά 2,2 με 2,3 δισεκ. μαζί με την Grivalia.
Η Alpha bank επίσης ανακάμπτει στα 2,1 δισεκ. και λογικά θα έχουν Alpha bank και Eurobank παραπλήσια κεφαλαιοποίηση στο μέλλον.
Η Εθνική ανακάμπτει από τα ιστορικά χαμηλά και η Πειραιώς επίσης αντιδρά.
Όλα αυτά βέβαια αποτελούν μέρος μιας εύλογης αντίδρασης καθώς όντως υπήρχε ακραία υποτιμητική κερδοσκοπία που απέδωσε 100% καθώς η αγορά υποχώρησε κάτω από τις 600 μονάδες και πλέον έχει βρεθεί στις 660 μονάδες σε ελάχιστες συνεδριάσεις.
Όμως όλα αυτά αποτελούν επικίνδυνα παίγνια στις πλάτες των τραπεζών τα οποία χρήζουν προσοχής.
Οι τράπεζες δεν αξίζουν να έχουν κεφαλαιοποίηση 4 δισεκ. που είχαν βρεθεί πρόσφατα ήταν ακραία υποτιμημένες αλλά ο τρόπος με τον οποίο σημειώνεται η άνοδος είναι τουλάχιστον επικίνδυνη.
Καλλιεργείται προσδοκία…παρασύρονται επενδυτές και στο τέλος εγκλωβίζονται.
Το επόμενο διάστημα θα σημειωθούν ενδιαφέροντα πράγματα στις τράπεζες.
Π.χ. στην Εθνική θα σημειωθούν αξιόλογες διοικητικές αλλαγές και νέο οργανόγραμμα.
Στην Eurobank επίσης σχεδιάζονται πιο μεσοπρόθεσμες αλλαγές όπως και στην Alpha bank από Μάρτιο 2019 και εν συνεχεία.
Ωστόσο ενώ όλα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση μέχρι τώρα μόνο η Eurobank έχει παρουσιάσει ένα εμπροσθοβαρώς μοντέλο – λύση για τα NPEs.
Οι άλλες τράπεζες ακόμη παραμένουν προσηλωμένες στην μείωση των NPEs και των στοχοθεσιών.
Είναι κατανοητή η αντίδραση της αγοράς και η προσπάθεια επιχείρησης θετικού κλίματος σε μια αγορά που έχει ανάγκη από θετικά νέα.
Ωστόσο με χρηματιστηριακούς όρους ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσονται τα πράγματα είναι τουλάχιστον επικίνδυνα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το Oceanwood επιμένει για αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες ενώ το Marshall αυξάνει τα short.
Πάντως για να ειπωθούν και αλήθειες η διατήρηση short θέσεων π.χ. με στόχο αγορά τις 550 με 570 μονάδες που ήταν ένα σχέδιο προ ολίγου καιρού δεν μπορεί να αποτελεί πλέον βασικό σενάριο των short.
Οι 592 μονάδες το ενδοσυνεδριακό χαμηλό είναι το χαμηλό του 2018 για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Θα μπορούσε το χρηματιστήριο να φθάσει στις 720 μονάδες, δηλαδή άνοδος +9% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών;
Ναι υπό κάποιους όρους η άνοδος να συνεχιστεί ομαλά και όχι στρεβλωμένα, όπως συμβαίνει εσχάτως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης