Eurogroup: Συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη - Η Ελλάδα να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις, συστάσεις στην Ιταλία

Eurogroup: Συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη - Η Ελλάδα να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις, συστάσεις στην Ιταλία
Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ζήτησε από την Ελλάδα το Eurogroup
(upd) Σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, μετά από μια ολονύκτια συνεδρίαση - θρίλερ, η οποία σημαδεύτηκε από το μπρα ντε φερ των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας.
Το Eurogroup χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Επίσης απηύθυνε συστάσεις στην Ιταλία να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Centeno: Συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις

Το Eurogroup καλωσορίζει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στην Ελλάδα  υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno.
Ωστόσο ο Centeno επεσήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων.
«Είναι πρωταρχικής σημασίας να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις όπως έχουμε συμφωνήσει» υποστήριξε ο Centeno, ο οποίος αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας, την κάλεσε να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να λάβει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Το Eurogroup στηρίζει την εκτίμηση της Κομισιόν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας.
Συστήνουμε στην Ιταλία να λάβει τα δέοντα μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς μας κανόνες» είπε ο Centeno, ο οποίος τόνισε ότι ύστερα από 19 ώρες συνεδρίασης το Eurogroup, κατέληξε σε μια σημαντική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, τον ESM και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος.

Moscovici: Οι περικοπές των συντάξεων ούτε νόμιμες ήταν ούτε αναγκαίες - Regling: Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα

Για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, ενώ από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τόνισε την ανάγκη για την τήρηση των συμφωνηθέντων όσον αφορά τα πλεονάσματα.
«Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ» δήλωσε ο Moscovici μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτύχει τον στόχο χωρίς την εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου περικοπών των συντάξεων.
Μάλιστα, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι πάντα ήταν της άποψης ότι αυτές οι περικοπές δεν ήταν ούτε νόμιμες ούτε αναγκαίες.
«Είμαι ευτυχής που αποτρέψαμε την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 14% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και πρόσθεσε ότι είναι σαφές πλέον ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγράμματος.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα δύο βασικά ζητούμενα για την ευρωζώνη, βάσει των οποίων αξιολογούνται οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας σε συνδυασμό με την τήρηση των συμφωνημένων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Moscovici: Καλοδεχούμενη η αλλαγή τόνου από την Ιταλία - Πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες

Αμετάκλητη ως προς την εφαρμογή των κανόνων από την Ιταλία εμφανίζεται η Κομισιόν, με τον Επίτροπο, Pierre Moscovici, να δηλώνει μετά το Eurogroup ότι οι κανόνες πρέπει να είναι σεβαστοί.
«Βλέπουμε αλλαγή τόνου από τους Ιταλούς όσον αφορά τον προϋπολογισμό» δήλωσε και χαιρέτισε την αλλαγή αυτή.
Ο ίδιος για ακόμα μία φορά τόνισε ότι η Ιταλία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες και διεμήνυσε ότι η Κομισιόν θα ενεργήσει στο πλαίσιο των κανόνων

Η μαραθώνια συνεδρίαση θύμισε την περίοδο του ζενίθ της ελληνικής κρίσης, καθώς ξεκίνησε στις 14.00 μμ ώρα Ελλάδας χθες Δευτέρα 3/12 και συνεχίστηκε για περίπου 19 ώρες, για να ολοκληρωθεί λίγα λεπτά πριν από τις 09:00 το πρωί της Τρίτης 4/12.  
Με επίσημη ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 04.10 πμ ώρα Ελλάδας,έγινε γνωστό πως η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έχει προγραμμιστεί για τις 09.45 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες Ελλήνων και ξένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση διήρκησε τόσες ώρες εξαιτίας του ότι υπήρχαν έντονες διαφωνίες τόσο για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού όσο και για θέματα που αφορούν τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, αλλά και τη μετατροπή του ESM, σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Παράλληλα, ότο Eurogroup διεκόπη για λίγη ώρα γύρω στις 22.30 ώρα Ελλάδος, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών περίμεναν την... επιστροφή του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, Bruno Le Maire, ο οποίος έπρεπε να μεταβεί εσπευσμένα στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε κυβερνητική σύσκεψη για τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη γαλλική πρωτεύσα.
Σύμφωνα με τους ανταποκριτές ο κ. Le Maire επέστρεψε εγκαίρως για να ξεκινήσει εκ νέου η συνεδρίαση γύρω στις 22.45 ώρα Ελλάδας.
Πάντως το Eurogroup δημοσιοποίησε ανακοίνωση αναφορικά με τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών στην οποία αναφέρεται ότι υπήρξε έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και τα 19 κράτη μέλη υπέβαλαν σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Η Ελλάδα αποτελεί μέρος αυτής της άσκησης για πρώτη φορά μετά το τέλος του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.
Στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή υπέβαλε εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις και γνωμοδοτήσεις, μαζί με ανάλυση της δημοσιονομικής κατάστασης στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της.
Το Λουξεμβούργο, η Λεττονία και η Σλοβενία ​​υπέβαλαν  σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς αλλαγή πολιτικής.
Τους καλούμε να υποβάλουν το ταχύτερο δυνατόν τις ενημερώσεις των σχεδίων των προϋπολογισμών τους και προσβλέπουν στην αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με αυτές τις ενημερώσεις.
Η ζώνη του ευρώ εισέρχεται στο έκτο έτος της ανάπτυξης, αν και η ανάπτυξη έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι καθοδικού ρυθμού.
Η δύναμη των εγχώριων οδηγών υποστηρίζει τη συνεχή αύξηση της δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής, το συνολικό έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω από 1% το 2017 σε 0,6% του ΑΕΠ το 2018, αν και το 2019 προβλέπεται αύξηση στο 0,8% του ΑΕΠ.
Για πρώτη φορά από την εισαγωγή του ευρώ, το 2019 κανένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ δεν αναμένεται να έχει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ.
Το συνολικό χρέος στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να είναι προς τα κάτω, από 89% του ΑΕΠ το 2017 σε 87% του ΑΕΠ το 2018 και 85% του ΑΕΠ το 2019.
Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες απαιτούν την επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθούν τα δημοσιονομικά αποθέματα, ιδίως στα κράτη μέλη που δεν έχουν επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους (ΜΔΣ).
Η Ευρωομάδα επαναλαμβάνει ότι ένας αργός ρυθμός μείωσης των χρεών από υψηλά επίπεδα σε ορισμένα κράτη μέλη παραμένει ζήτημα ανησυχίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, η δημοσιονομική επέκταση ή η περιορισμένη διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή που αναμένεται σε ορισμένα κράτη μέλη το 2019 είναι ανησυχητική, ιδίως σε συνδυασμό με υψηλό μεσοπρόθεσμο κίνδυνο βιωσιμότητας.
Η Ευρωομάδα υπενθυμίζει στο πλαίσιο αυτό ότι η εστίαση στην επαρκή μείωση του χρέους και στην προσαρμογή προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
Η Ευρωομάδα υπενθυμίζει επίσης ότι οι ειδικές για κάθε χώρα συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018 περιλαμβάνουν λεπτομερείς και ποσοτικοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη ενίσχυσης του αναπτυξιακού δυναμικού και των ανησυχιών για την αειφορία.
Η Ευρωομάδα υποστηρίζει ότι τα κράτη μέλη βρίσκονται σε πολύ διαφορετικές δημοσιονομικές καταστάσεις.
Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι, στη γνωμοδότησή της που εκδόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018, η Επιτροπή διαπίστωσε μια ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση με τη σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018 και ζήτησε αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Η Ιταλία υπέβαλε αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 στις 13 Νοεμβρίου, για το οποία η Επιτροπή εξέδωσε άλλη γνωμοδότηση στις 21 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ιδιαίτερα σοβαρής μη συμμόρφωσης με τη σύσταση του Συμβουλίου.
Υποστηρίζουμε την αξιολόγηση της Επιτροπής και συστήνουμε στην Ιταλία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με το ΣΣΑ.
Υποστηρίζουμε επίσης τον συνεχή διάλογο μεταξύ της Επιτροπής και των ιταλικών αρχών.
Η Ευρωομάδα διαπιστώνει ότι, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής, τα σχέδια πέντε κρατών μελών θεωρούνται ότι κινδυνεύουν να μη συμμορφωθούν με το ΣΣΑ το 2019: το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία, στο πλαίσιο του προληπτικού σκέλους του ΣΣΑ και της Ισπανίας , η οποία αξιολογείται με την προϋπόθεση έγκαιρης και διαρκούς διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής, τα ΣΔΠ αυτών των κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς τους αντίστοιχους ΜΔΣ.
Επιπλέον, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία δεν αναμένεται να συμμορφωθούν εκ πρώτης όψεως με το δείκτη αναφοράς για τη μείωση του χρέους το 2019.
Η Ευρωομάδα καλεί όλα αυτά τα κράτη μέλη να εξετάσουν εγκαίρως τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντοπίστηκαν από την Επιτροπή και να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός τους για το 2019 θα είναι σύμφωνος με τις διατάξεις του ΣΣΑ.
Βάσει της αξιολόγησης της Επιτροπής, τα σχέδια τριών κρατών μελών θεωρούνται ευρέως συμμορφούμενα με το ΣΣΑ το 2019: η Εσθονία, η Λετονία και η Σλοβακία, όλα αυτά υπό την προληπτική πλευρά του ΣΣΑ.
Η Ευρωομάδα καλεί τα εν λόγω κράτη μέλη να διασφαλίσουν την τήρηση των διατάξεων του ΣΣΑ στο πλαίσιο των εθνικών διαδικασιών του προϋπολογισμού και χαιρετίζει τη δέσμευσή τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα σχέδια των δέκα κρατών μελών θεωρούνται συμμορφούμενα με το ΣΣΑ το 2019: Αυστρία, Κύπρος, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Κάτω Χώρες, όλα υπό την προληπτική πλευρά του ΣΣΑ.
Η Ευρωομάδα εκφράζει επίσης την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη που υπερέβησαν τους μεσοπρόθεσμους στόχους τους έχουν σχέδια να χρησιμοποιήσουν εν μέρει τη θετική δημοσιονομική τους κατάσταση το 2019 για την τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, διατηρώντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, καθώς και τη δημοσιονομική κατάσταση της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.

«Πέρασε» ο ελληνικός προϋπολογισμός 2019

Το πράσινο φως για την μη περικοπή των συντάξεων που επέβαλε το ΔΝΤ και για την εφαρμογή θετικών μέτρων ύψους 910 εκατ. ευρώ το 2019, φέρεται ότι έδωσε το Eurogroup, στην τελευταία του συνεδρίαση για το φετινό έτος που πραγματοποιείται σήμερα (3/12) στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικνομικών.
Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές «κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα.
Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη.
Υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας.
Παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019.
Κατά το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, με θέμα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία».
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.
Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2019 είναι "συμβατός" με το Σύμφωνο Σταθερότητας, δήλωσε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Η κόντρα Κομισιόν - Ιταλίας

Όσον αφορά την Ιταλία, σημείωσε ότι βρίσκεται σε "συζητήσεις" με την ιταλική πλευρά και μάλιστα είχε σήμερα συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria Όπως είπε είναι "θετικό" ότι ο "τόνος" των συζητήσεων έχει βελτιωθεί και υπάρχει στενότερη συνεργασία.
Η Επιτροπή, όπως εξήγησε, έχει προτείνει την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και χρέους, ενώ και οι υπουργοί το έχουν επικυρώσει.
Είναι αναγκαίο να υπάρξει "σημαντική προσαρμογή" στον ιταλικό προϋπολογισμό, επισήμανε, και κατέληξε λέγοντας ότι "τώρα η μπάλα είναι στην ιταλική πλευρά".
Τέλος, αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, ο Dombrovskis υπογράμμισε ότι "είναι ώρα να περάσουμε από τις συζητήσεις στις αποφάσεις", καθώς πρόκειται για τη συνεδρίαση προετοιμασίας της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν αποφάσεις για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στον μηχανισμό χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών και να γίνουν "βήματα" για την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και τον ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη.
Στην επίτευξη ενός συμβιβασμού με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019 προσβλέπει ο πρόεδος του Eurogroup, Mario Centeno.
«Η Ιταλία είναι το βασικό θέμα του σημερινού Eurogroup» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρόσθεσε «ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός».
Επίσης, επεσήμανε ότι ΕΕ και Ιταλία έχει εποικοδομητικό διάλογο.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici, εκτίμησε ότι οι προτάσεις της Ιταλίας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 4/12 04:12)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS