Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΠΑ και Edison σε γεωπολιτικό σκάκι με Gazprom για λύση IGI Poseidon στην επέκταση του Turk Stream

tags :
ΔΕΠΑ και Edison σε γεωπολιτικό σκάκι με Gazprom για λύση IGI Poseidon στην επέκταση του Turk Stream
Το ζήτημα έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα
Στο Μιλάνο βρίσκονται από χθές (3/12) σε εξέλιξη επαφές μεταξύ ΔΕΠΑ, Εdison και  Gazprom για τον αγωγό IGI - Poseidon εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα την ερχόμενη Παρασκευή.
Επαφές των τριών εταιριών για το ίδιο θέμα είχαν προηγηθεί προ δεκαημέρου στη Μόσχα.
ΔΕΠΑ και Εdison βλέπουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα ως ευκαιρία για αναθέρμανση του κοινού ενδιαφέροντος αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGI ως επέκταση του Turk Stream.
Τόσο στη συνάντηση της Μόσχας όσο και σε αυτή του Μιλάνου, οι δύο εταιρίες αυτό που επιδιώκουν είναι να πείσουν την ρωσική Gazprom ότι ο αγωγός IGI προσφέρει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα από την επέκταση του Turk Stream μέσω Βουλγαρίας που η πλευρά της Ρωσίας αφήνει να εννοηθεί ότι θεωρεί ως καλύτερη διαδρομή.
Στις παρουσιάσεις τους προς τον ρωσικό κολοσσό οι δύο εταιρίες τόνισαν ότι ο ελληνοϊταλικός αγωγός είναι τεχνικά ώριμος, καθώς έχει ολοκληρωθεί το 80% των μελετών, ενώ έχουν υποβληθεί προς τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές οι απαιτούμενες αιτήσεις όπως και στις Βρυξέλλες η αίτηση για την εξαίρεση πρόσβασης τρίτων.
Αυτό που προβληματίζει και τις τρεις πλευρές είναι οι αντιδράσεις του αμερικανικού παράγοντα απέναντι σε έργα που ενισχύουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και ο αντίστοιχος σκεπτικισμός που επικρατεί στην Ευρώπη, όπως εκφράζεται με την πολιτική διαφοροποίησης πηγών προμήθειας και οδεύσεων των μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών.
Σε κάθε περίπτωση του θέμα του IGI ως επιλογή προέκτασης του αγωγού Turk Stream έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης