Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Eurobank -6%, Motor Oil +3% το ΧΑ -0,42% στις 656 μον. - Προσοχή στα επικίνδυνα κερδοσκοπικά παίγνια - Σταθεροποίηση στα ομόλογα

Με Eurobank -6%, Motor Oil +3% το ΧΑ -0,42% στις 656 μον. - Προσοχή στα επικίνδυνα κερδοσκοπικά παίγνια - Σταθεροποίηση στα ομόλογα
Επέστρεψαν οι πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο αρνητικό επίκεντρο η Eurobank
(upd18)Ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank -6% μετά το ράλι των τελευταίων ημερών καθώς η πρόσφατη άνοδος ήταν απόρροια κερδοσκοπικού παίγνιου που χρήζει προσοχής.
Ειδικότερα, εκτός από τις απώλειες που κατέγραψε η  Eurobank η οποία ας σημειωθεί σε ενοποιημενη βάση με την Grivalia έχει ξεπεράσει την κεφαλοποίηση την Alpha Bank, πιέσεις ασκήθηκαν και στις υπόλοιπες τράπεζες, με την Εθνική -2,71% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, Alpha Bank -2,19% και Πειραιώς -2,06% με υψηλό ημέρας +6,49%
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, τα κέρδη της Motor Oil +3,18%- στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες- και της ΔΕΗ αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες του Μυτιληναίου -3,40% και της Grivalia

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 656 μονάδες με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 620-630 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 665-675 μονάδες
Ωστόσο δεν μπορεί να αποτελεί πλέον βασικό σενάριο ο στόχος των short funds των 550 με 570 μονάδων για να κλείσουν τις short θέσεις τις οποίες ακόμη διατηρούν.
Το χαμηλό ενδοσυνεδριακό του 2018 που σημειώθηκε στις 20 Νοεμβρίου, στις 592 μονάδες θα είναι και το χαμηλό του 2018 ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο με το αισιόδοξο σενάριο μπορεί να φτάσει τις 720 μονάδες με όρους ομαλότητας και όχι στρεβλωμένα, όπως συμβαίνει εσχάτως.
Η χρηματιστηριακή αγορά ψάχνοντας καταλύτη για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα πέρασε από την φάση της ακραίας στρέβλωσης που προκάλεσε η υποτιμητική κερδοσκοπία στην αντίπερα όχθη στην ανατιμητική κερδοσκοπία με ακραίες κινήσεις και ακρότητες
Με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI Standard Greece και την μεταφορά τους στον MSCI Small Cap σε συνδυασμό με τις προτάσεις για την συλλογική μείωση των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων αλλά και της σημαντικής κίνηση της Eurobank να απορροφήσει την Grivalia και να ανακοινώσει ένα επιθετικά εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs επιχειρείται αλλαγή κλίματος.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η επιχείρηση αλλαγής κλίματος απέδωσε σε κάποιο βαθμό γιατί κάθε λογικός επενδυτής επικροτεί κινήσεις που έχουν ως στόχο την εξυγίανση.
Ήδη ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε τις προοπτικές της Eurobank, ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Caa2.
Η θετική προοπτική λαμβάνει υπόψη το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο, αν εκτελεστεί με επιτυχία, θα βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και την ποιότητα του ενεργητικού.
Από την άλλη τα σχέδια αυτά θέλουν χρόνο για να υλοποιηθούν π.χ. οι δύο προτάσεις για τα NPEs το Ιταλικό μοντέλο και η λύση της ΤτΕ θα αξιολογηθούν στα μέσα του 2019.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο 2,2% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το γ' 3μηνο του 2018 ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 14,5 % σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018
Πριν λίγες εβδομάδες η  QCM σε  επίσημο κείμενο που είχε στείλει σε επενδυτές, ανέφερε ότι στις 3 Δεκεμβρίου θα προβεί σε νέα αποκάλυψη για εταιρία που προέρχεται από την ευρωπαϊκή αγορά και ιδιαίτερα από την ελληνική και την ιταλική ή τη νότια ευρωπαϊκή αγορά.
Και ενώ οι αγορές περίμεναν τις νέες αποκαλύψεις μετά την Folli Follie που κλόνισε την ελληνική αγορά, οι έρευνες αναφέρονται σε μια επιχείρηση φαρμακευτικής κάνναβης στον Καναδά, την Aphria η οποία  παραποιεί τα οικονομικά της στοιχεία και την  οποία παρακολουθούσε ήδη η Hindenburg Research
Η μετοχή της Aphria υποχώρησε 30% μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης
Θετικά έχει επιδράσει στην αγορά ομολόγων η διάθεση για συμβιβασμό της Ιταλικής κυβέρνησης με την ΕΕ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες Matteo Salvini και Luigi Di Maio είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ένα έλλειμμα στα επίπεδα του 2% για το 2019 καθώς δέχονται έντονες πιέσεις όχι μόνο από την Κομισιόν αλλά και από τους Ιταλούς βιομήχανους προκειμένου να κλείσουν άμεσα την αντιπαράθεση με την ΕΕ και να αποφευχθούν πάση θυσία οι κυρώσεις.
Ειδικότερα το ιταλικό 10ετές ομόλογο κινείται σταθεροποιητικά στο 3,14% και το 10ετές ελληνικό στο 4,24%, διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 110 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη στο -0,19% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,29%
Περί τις 10:50 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς αλλά και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως Coca Cola και ΔΕΗ ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,55% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,63% 
Πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank οι οποίες κορυφώθηκαν λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης όπου ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -3,32% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο -0,83%

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,42% στις 656 μονάδες έχοντας υψηλό στις 663,89 μονάδες και χαμηλό στις 654,23 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο Τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,7 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 30,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 21,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,7 εκατ. ευρώ και όγκου 766 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 89 χιλ. τεμάχια αξίας 778 χιλ. ευρώ και η Grivalia 35 χιλ. τεμάχια αξίας 319 χιλ. ευρώ
Η Τέρνα Ενεργειακή  525 χιλ. τεμάχια αξίας 3,23 εκατ. ευρώ και η Jumbo 99 χιλ. τεμάχια αξίας 1,36 εκατ. ευρώ


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Η συνεδρίαση του Eurogroup η οποία διήρκησε  περίπου 19 ώρες δημοσιοποίησε ανακοίνωση αναφορικά με τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών στην οποία αναφέρεται ότι υπήρξε έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες Ελλήνων και ξένων ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση διήρκησε τόσες ώρες εξαιτίας του ότι υπήρχαν έντονες διαφωνίες τόσο για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού όσο και για θέματα που αφορούν τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, αλλά και τη μετατροπή του ESM, σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το πράσινο φως για την μη περικοπή των συντάξεων που επέβαλε το ΔΝΤ και για την εφαρμογή θετικών μέτρων ύψους 910 εκατ. ευρώ το 2019, φέρεται ότι έδωσε το Eurogroup όπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο ο Centeno επεσήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων.
Επίσης αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας, την κάλεσε να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να λάβει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ ο επίτροπος δήλωσε μετά το Eurogroup ότι οι κανόνες πρέπει να είναι σεβαστοί.
Οι πληροφορίες να παραμένουν συγκεχυμένες για το τι μέλλει γενέσθαι στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών για το που θα κλείσει το έλλειμμα.
Σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera επισημαίνει ότι Matteo Salvini και Luigi Di Maio είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ένα έλλειμμα στα επίπεδα του 2% για το 2019 καθώς δέχονται έντονες πιέσεις όχι μόνο από την Κομισιόν αλλά και από τους Ιταλούς βιομήχανους προκειμένου να κλείσουν άμεσα την αντιπαράθεση με την ΕΕ και να αποφευχθούν πάση θυσία οι κυρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται πως αυτός ο συμβιβασμός θα πρέπει να επέλθει άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 19/12 στη συνεδρίαση του Ecofin όταν και η Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάσει στην ΕΕ ένα νέο προϋπολογισμό που θα έχει μάλιστα εγκριθεί από το ιταλικό Κοινοβούλιο.
Αυτή είναι και η προϋπόθεση προκειμένου να μην εκκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA, αύριο Τετάρτη 5/12 οι Ιταλοί βουλευτές θα έχουν μια πρώτη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Στην εξωτερική πολιτική , με την επίσκεψή του ο κ. Τσίπρας  στη ρωσική πρωτεύουσα την ερχόμενη Πέμπτη 6/12/2018 έχει σκοπό να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και υπαλλήλων της ελληνικής πρεσβείας το καλοκαίρι.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια εποχή που είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την οποία δεν συμφωνεί η Μόσχα που απειλεί ακόμη και με βέτο σε αντίθεση με την Αθήνα που επιθυμεί διακαώς να επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ένταση που καταγράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκοντας  βοήθεια από την Ρωσία.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων  θα βρεθούν το Κυπριακό και η σταθερή θέση της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και ο εν προκειμένω ρόλος της, η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες  αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία αλλά και ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, με έμφαση στη Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Από την άλλη, σφοδρά πυρά με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών, κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπόλυσε η ΝΔ σχετικά με τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος έκανε λόγο για Μακεδόνες του Αιγαίου και για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.
Δηλώσεις, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου, ο οποίος έσπευσε σήμερα Τρίτη 4/12 να σημειώσει πως δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκανε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Matthew Nimetz με αφορμή τις δηλώσεις Zaev, ο οποίος εν πολλοίς άφησε σαφείς υπαινιγμούς για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

Με μεικτές τάσεις  οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -2,32%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +0,42% στις 2.665,96 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή άνοδο +0,11% στις 27211 μονάδες

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές  
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,98%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,74%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με πτώση -0,98%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,12% και ο FTSE 100 πτωτικά στο -0,50%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,61%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,54%, ο Nasdaq πτωτικά -0,52% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,14% ( 7,82 δολ. ).
 
Επέστρεψαν οι πιέσεις στις τράπεζες  με μέτριες συναλλαγές - Απώλειες για την Eurobank -6%  

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα .
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank και ακολούθησαν πτωτικά και οι υπόλοιπες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,1480 ευρώ με πτώση -2,71% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 εκατ. ευρώ. 
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ 
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στο 0,93 ευρώ 
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,34 ευρώ με πτώση -2,19% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στο 1,07 ευρώ 
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται. 
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,95 ευρώ με πτώση -2,06% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 415 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ. 
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2018 στα 0,8520 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό 0,8410 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS. 
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ. 
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5640 ευρώ με πτώση -6% με όγκο 9,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,72 ευρώ με πτώση -1,15 % και κεφαλαιοποίηση 767 εκατ. ευρώ. 
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο 
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1234 ευρώ με πτώση -1,28%, με όγκο 112 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 57 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,70 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 252εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Motor Oil +3,18%

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Motor Oil,  ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, 
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Μυτιληναίος, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, Aegean 
H Coca Cola έκλεισε στα 27,38 ευρώ με άνοδο +0,59% με την κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,88 ευρώ με πτώση -0,27% και αποτίμηση 5,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,4180 ευρώ με άνοδο +2,16% και αποτίμηση 329 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6420 ευρώ με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 381 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,71 ευρώ με άνοδο +0,69% και αποτίμηση 2,78 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,80 με πτώση -0,30% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,74 ευρώ με άνοδο +1,57% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με άνοδο +3,18% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,95 ευρώ με πτώση -3,40% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,86 ευρώ με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 9,10 ευρώ με πτώση -2,36% και κεφαλαιοποίηση 921 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,75 ευρώ με άνοδο +1,06% και με την κεφαλαιοποίηση στα 245 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0755 ευρώ με άνοδο +0,80% με την κεφαλαιοποίηση 71 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,24%, με την Ιταλία στο 3,14% με διαφορά spread 110 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,24% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,14% μετά μάλιστα και την διάθεση για να υπάρξει κάποιας μορφής συμβιβασμός μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ στο Eurogroup.
Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του 2019 μπορεί να μειωθεί στο 2% από 2,4%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,6% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,43 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,79%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,36 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,09% με απόδοση αγοράς 3,12% και απόδοση πώλησης 3,07%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,36 μονάδες βάσης και απόδοση 3,14%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,53 μονάδες βάσης και απόδοση 3,83% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96,75 μονάδες βάσης και απόδοση 4,22% με απόδοση αγοράς 4,24% και απόδοση πώλησης 4,20%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,75 μονάδες βάσης και απόδοση 4,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 87,83 μονάδες βάσης και απόδοση 5,04%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 87,70 μονάδες βάσης και απόδοση 5,12%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 395 μονάδες βάσης από 394 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,14%

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,14% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,18% υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης στην Ιταλία αλλά ακόμη απαιτείται χρόνος για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/12/2018 στο 0,29% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,92% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,81% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,51% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,14% με υψηλό ημέρας 3,18% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης