Politico: Ισχυρή η παρέμβαση της εισαγγελέως Τουλουπάκη στην Ελλάδα

Politico: Ισχυρή η παρέμβαση της εισαγγελέως Τουλουπάκη στην Ελλάδα
Η Τουλουπάκη χειρίζεται υποθέσεις που είναι ικανές να επηρεάσουν την κοινή γνώμη πριν από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα το 2019
Υπάρχουν λίγοι χαρακτήρες στην ελληνική πραγματικότητα, όπως η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη.
Και αυτό διότι χειρίζεται υποθέσεις που είναι ικανές να επηρεάσουν την κοινή γνώμη πριν από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα το 2019.
Αυτό αναφέρει το Politico, παρουσιάζοντας τον κατάλογο των προσωπικοτήτων που αναμένεται να «μεταμορφώσουν» την Ευρώπη το επόμενο έτος (POLITICO 28 Class of 2019).
Στην τέταρτη θέση της λίστας του Politico βρίσκεται η Ελένη Τουλουπάκη.
Για τους υποστηρικτές της,η εισαγγελέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μια αναγκαία μάστιγα, με στόχο να εξουδετερώσει μια κουλτούρα διαφθοράς που απλώνει τα πλοκάμια της βαθιά μέσα στο κατεστημένο της χώρας.
Για τους επικριτές της, είναι ένα εργαλείο του κυβερνώντος αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας πολιτικές βεντέτες και υπονομεύοντας την αντιπολίτευση.
Αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι οι υποθέσεις στις οποίες εργάζεται έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν την κοινή γνώμη πριν από τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους, αναφέρει το Politico.
Τον Οκτώβριο, έκανε ένα βήμα που μπορεί να υπονόμευε τη θέση της, όταν η έρευνα που ξεκίνησε οδήγησε στην προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.
Ο Παπαντωνίου, κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μίλησε «για μια εξωφρενική κατασκευή κατηγορίας».
Η Τουλουπάκη συνεργάστηκε επίσης στενά με τις αρχές των ΗΠΑ σε μια έρευνα για το κατά πόσον ο ελβετικός παραγωγός φαρμάκων Novartis πλήρωσε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να αγοράσουν προϊόντα της εταιρείας.
Η έρευνα ακουμπά 10 πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταναστών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο διοικητής της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας.
"Οι περιπτώσεις που χειριζόμαστε έχουν μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για εσωτερική διαφθορά αλλά και για την ξένη", έχει δηλώσει η Τουλουπάκη.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ακούραστα όσο υπηρετούμε το κοινό».
Η Τουλουπάκη έχει περάσει μέσα από τις εισαγγελικές υπηρεσίες της Ελλάδας, μεταβαίνοντας από το τμήμα αντιρατσισμού στη μονάδα οικονομικών εγκλημάτων κατά τα τρία χρόνια πριν την ενίσχυση του σημερινού ρόλου της.
Σύμφωνα με την ίδια, άρχισε αρχικά να ασχολείται με ζητήματα διαφθοράς το 2015 όταν ο Hervé Falciani, πρώην υπάλληλος της HSBC, αποκάλυψε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα και την ΕΕ είχαν αποφύγει να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους χρησιμοποιώντας τις συμβουλές της τράπεζας.
"Πρέπει να ξαναχτίσουμε το εμπορικό σήμα της Ελλάδας", λέει.
"Πρέπει όλοι να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση πολύ σοβαρά".
Πάντως, "ο Politico 28 είναι ένας οδηγός που αφορά τους ανθρώπους, την πορεία των οποίων πρέπει να παρακολουθήσουμε μέσα στο 2019", ανέφερε ο επικεφαλής, Stephan Faris.

Αναλυτικά η λίστα:
Ine Marie Eriksen Søreide (Νορβηγία),
Pedro Sánchez (Ισπανία),
Martin Selmayr (Γερμανία),
Heli Tiirmaa-Klaar (Εσθονία),
Yulia Timoshenko (Ουκρανία),
Mark Carney (Καναδάς),
Barbara Nowacka (Πολωνία),
Miriam Dalli (Μάλτα),
Ronald Prins (Ολλανδία).

Οι οραματιστές:

Garance Pineau (Γαλλία),
Niklas Zennström (Σουηδία),
Era Istrefi (Κόσοβο),
Peter Vesterbacka (Φιλανδία),
Sener Levent (Κύπρος),
Joana Vasconcelos (Πορτογαλία)
Ivan Krastev (Βουλγαρία),
Dominik Feri (Τσεχία),
Guðrið Højgaard (Νησιά Φερόε)

«Οι παρεμβατικοί»:

Mary Lou McDonald (Ιρλανδία),
Mattias Tesfaye (Δανία),
Jeremy Corbyn (Ηνωμένο Βασίλειο),
Eleni Touloupaki (Ελλάδα),
Herbert Kickl (Αυστρία),
Ali Can (Τουρκία, Γερμανία),
Márta Pardavi (Ουγγαρία),
Mischaël Modrikamen (Βέλγιο),
Mihai Sora (Ρουμανία)
 


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS