Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ όλων των δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ - Το μέλλον του λογαριασμού

Μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ όλων των δικαιούχων του ΛΕΠΕΤΕ - Το μέλλον του λογαριασμού
Κλιμάκωση αντιδράσεων από συνταξιούχους για το ΛΕΠΕΤΕ - Με νόμο απαντά η κυβέρνηση
Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν κατάληψη και αποκλεισμό του καταστήματος στην οδό Σταδίου διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ από το Νοέμβριο του 2017.
Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews προωθεί νομοθετική ρύθμιση για μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ των επικουρούμενων από το ΛΕΠΕΤΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Εθνική θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το λογαριασμό  με το ποσό των 30 εκ ευρώ, εφ όσον υπάρξει συμφωνία με τα σωματεία.
Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει την υπαγωγή των υπαλλήλων που ήταν ασφαλισμένοι μόνο στο ΛΕΠΕΤΕ και στο ΕΤΕΑΕΠ και την παροχή επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΕΑΕΠ ενώ μετά από συμφωνία με τα σωματεία αναμένεται η ένταξη των υπαλλήλων που προσελήφθησαν μετά το 2005 στο ΛΕΠΕΤΕ, με την καταβολή πρόσθετης σύνταξης από το ΛΕΠΕΤΕ.
Αν προχωρήσει η συμφωνία και η νομοθετική ρύθμιση υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώνονται περί 75 εκ ευρώ.
Ωστόσο οι επικουρήσεις του ΛΕΠΕΤΕ θα περιοριστούν.
Σημειώνεται ότι κατά μέσο οι επικουρήσεις του ΛΕΠΕΤΕ ανέρχονται στο 45% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών όπως τουλάχιστον ανέφερε συνταξιούχος της ΕΤΕ μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ.
Με τη νομοθετική ρύθμιση  η Εθνική δεν θα αντιμετωπίσει κινδύνους χρεοκοπίας και οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίσουν ένα πολύ ικανοποιητικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα επικουρικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 όταν η τότε διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση των εξωφρενικών ελλειμμάτων του Λογαριασμού μετά από απαίτηση των δανειστών η έκτακτη χρηματοδότηση (δεν υπολογίζονται οι εισφορές εργοδότη) από την Εθνική τράπεζα ανέρχεται σε 720 εκατ ευρώ.
Αν η Εθνική κάλυπτε το έλλειμμα για το 2017 θα κατέβαλε πάνω από 110 εκ ευρώ ενώ για το 2018 το ποσό αυτό θα ξεπερνούσε τα 120 εκ ευρώ.
Το ποσό αυτό θεωρείται αδύνατο να το καλύψει πλέον η Εθνική όχι μόνο γιατί έχει χρηματοδοτηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά και των Ευρωπαίων που δάνεισαν την Ελλάδα αλλά διότι απειλεί την ίδια την ύπαρξη της τράπεζας.
Μάλιστα το ποσό αυτό θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ένας κλειστός λογαριασμός καθώς από το 2005 και μετά όσοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται στην Εθνική δεν εντάσσονται στο ΛΕΠΕΤΕ αλλά στο Επικουρικό του δημοσίου.
Έτσι σήμερα έχει πάνω από 16.500 συνταξιούχους και περί τους 4900 εργαζόμενους στην τράπεζα από 10000 περίπου που εργάζονται συνολικά στην ΕΤΕ.
Ουσιαστικά δηλαδή ο λογαριασμός όταν θα συνταξιοδοτηθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος που έχει ενταχθεί σε αυτόν δεν θα έχει καμία χρηματοδότηση και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και αποθεματικά θα πρέπει έτσι όπως έχουν τα πράγματα να το χρηματοδοτεί η Εθνική Τράπεζα για αρκετά ακόμα χρόνια, εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με την λογική.  
Αυτό σημαίνει ότι με συντηρητικές εκτιμήσεις στο τέλος της τρέχουσας πενταετίας η ετήσια χρηματοδότηση που θα απαιτείται θα ξεπερνά τα 150 εκατ ευρώ ετησίως.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης