Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπο κατάρρευση η Thomas Cook - Σε deafault το CDS 1.071 μ.β. και ομόλογα πάνω από 10%

tags :
Υπο κατάρρευση η Thomas Cook - Σε deafault το CDS 1.071 μ.β. και ομόλογα πάνω από 10%
Μη επενδύσιμη η μετοχή της Thomas Cook σύμφωνα με την Bernstein και την Berenberg
Το φράγμα των 1.000 μονάδων βάσης έσπασε το CDS της Thomas Cook, σημειώνοντας νέο άλμα υπό τις ανησυχίες ότι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο ανέστειλε τη διανομή μερίσματος το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι η Thomas Cook ανακοίνωσε απώλειες ύψους 163 εκατομμυρίων στερλινών για το οικονομικό έτος 2018, που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου, το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Peter Fankhauser το περιέγραψε ως «απογοητευτικό έτος».
To κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Thomas Cook ανήλθε σε επίπεδο-ρεκόρ την Τρίτη, ενώ τα ομόλογά της πραγματοποίησαν βουτιά, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τα χρέη της μετά και τη νέα προειδοποίηση για τα κέρδη την περασμένη εβδομάδα.
Ως αποτέλεσμα της ζημίας που κατέγραψε για την χρήση, το καθαρό χρέος του Ομίλου έφτασε από 40 εκατ. στερλινών που ήταν πέρυσι, στα 389 εκατομμύρια στερλίνες.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει το 73% της κεφαλαιοποίησής της το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το CDS βρίσκεται στις 1.071 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η μετοχή της Thomas Cook θα διαγραφεί από τον δείκτη FTSE 250, μετά την κάθετη πτώση στην κεφαλαιοποίησή της.
Τη θέση της αναμένεται ότι θα λάβει η Aston Martin, ενώ η αρμόδια αρχή διαχείρισης του συγκεκριμένου δείκτη θα ανακοινώσει την αναμόρφωσή του την Τετάρτη 5/12.
Στο μεταξύ, μόλις πριν από έναν μήνα, η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 40 εκατ. ευρώ, με την Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), η οποία αποτελεί joint venture μεταξύ της Thomas Cook plc και της LMEY Investments.
Ωστόσο, η Τράπεζα Πειραιώς έχει σημαντικές εξασφαλίσεις για το δάνειο, το οποίο δεν έχει εκταμιευτεί ακόμη.
Σημειώνεται, ότι για τη χρήση που έληξε στις 30/9/2018, ο συνολικός τζίρος της Thomas Cook ανήλθε σε 9 δισ. στερλίνες, διακινώντας συνολικά 20 εκατ. επισκέπτες.
Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, διακίνησε 3 εκατ. επισκέπτες, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους διεθνείς tour operators.
Επίσης, και η Eurobank εμφανίζεται ως δανειστής της Thomas Cook στην Ελλάδα, όπως πρόσφατα είχε επιβεβαιώσει και ο Φ. Καραβίας από τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο όμιλος είχε εμφανιστεί και στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των ξενοδοχειακών μονάδων της Lakitira στην Κω.
Ο όμιλος μάλιστα είχε ως βασική πιστώτρια τράπεζα τη Eurobank, καθώς είχε εμφανιστεί ως επενδυτής για το 92% της εταιρείας έναντι τιμήματος ύψους 42 εκατ. ευρώ.
Βέβαια... τα προβλήματα της Thomas Cook είναι γνωστά εδώ και πάρα πολλούς μήνες... με την Τράπεζα της Ελλάδος προφανώς να μην γνωρίζει ούτε τις ανακοινώσεις που βγάζουν οι ίδιες οι τράπεζες...

Μη επενδύσιμος ο όμιλος της Thomas Cook

Ο αναλυτής της Bernstein, Richard Clarke, δήλωσε ότι υπάρχουν εικασίες ότι ο Thomas Cook μπορεί να χρειαστεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια και ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι ενδέχεται να υποφέρουν από αβεβαιότητα σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Αν νομίζετε ότι το Brexit είναι επικίνδυνο, τότε δεν θα θέλατε να αγοράσετε την Thomas Cook σε αυτό το στάδιο", είχε δηλώσει ο αναλυτής.
Στο ίδιο μήκος και η Berenberg, η οποία είχε υποβαθμίσει στις 30 Νοεμβρίου την Thomas Cook σε sell από buy προηγουμένως, τονίζοντας ότι η επιχειρησιακή απόδοση της Thomas Cook εξακολουθεί να είναι αδύναμη.
"Ενώ οι επιδόσεις της έχουν επηρεαστεί αναμφισβήτητα από τις καιρικές συνθήκες, φοβόμαστε ότι πρόκειται απλώς για έναν τίτλο με τις ρωγμές ενός επιχειρηματικού μοντέλου με διαρθρωτικά προβλήματα.
Με τις αποδόσεις των ομολόγων της Thomas Cook πάνω από το 10% και με την αδυναμία των λειτουργικών επιδόσεων, ο κίνδυνος ότι η εταιρεία θα χρειαστεί νέα ρευστότητα είναι, κατά την άποψή μας, ζήτημα πολύ επίκαιρο", ανέφερε η Berenberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης