Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Ιράν απειλεί να μπλοκάρει το Στενό του Ορμούζ - Στέλνουν αεροπλανοφόρο και στόλο οι ΗΠΑ

tags :
Το Ιράν απειλεί  να μπλοκάρει το Στενό του Ορμούζ - Στέλνουν αεροπλανοφόρο και στόλο οι ΗΠΑ
Το Ιράν απειλεί  να μπλοκάρει το Στενό του Ορμούζ
Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani απείλησε για άλλη μια φορά να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για το ένα τρίτο της παγκόσμιας πετρελαϊκής ναυσιπλοΐας, καθώς είναι ένα βασικό σημείο διέλευσης στον Περσικό Κόλπο.
Ο  Rouhani ανέφερε πως «εάν κάποια μέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να μπλοκάρουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, τότε κανένα πετρελαϊκό φορτίο δεν θα εξαχθεί από τον Περσικό Κόλπο».
Ο ίδιος ορκίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν Το Ιράν να εξάγει το πετρέλαιό του - κάτι που ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί, στοχεύοντας να μηδενίσει τις ιρανικές εξαγωγές μέσω διεθνών συμμάχων και τον οικονομικό αποκλεισμό μέσω κυρώσεων.
Η απειλή του Ιράν έρχεται λιγότερο από 24 ώρες αφότου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Wall Street Journal ότι μια  ναυτική αρμάδα των ΗΠΑ με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis αναμένεται να φτάσει στον Περσικό Κόλπο μέσα σε λίγες ημέρες.
 


Η ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου αν και είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, ανακοινώθηκε μετά την καταδίκη των ΗΠΑ κατά του Ιράν, το οποίο προχώρησε σε δοκιμή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ισραηλινό καθεστώς δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα ενός ισχυρού και αξιοπρεπούς Ιράν και το ιρανικό έθνος δεν θα υποκύψει, τόνισε o Rouhani, προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν να ξεκινήσουν πραξικόπημα στη χώρα μας. Ήταν μετά το διαχωρισμό της επαρχίας Khuzestan, επιβάλλοντας κυρώσεις στη χώρα και υπονόμευση της εξουσίας του Ιράν, αλλά απέτυχαν.
Θα πρέπει να μελετηθεί γιατί οι ΗΠΑ είναι θυμωμένοι με το Ιράν και τους Ιρανούς».
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέθηκε τέτοια απειλή, οι εντάσεις δεν ήταν ποτέ υψηλότερες όσο λιγότερο από μια ημέρα πριν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν «τρόπους για να σταματήσουν μαζί η ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή» .
 


Ώρες μετά τη συνάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση «Βόρεια ασπίδα» κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου για να «εκθέσουν και να καταστρέψουν»  «τρομοκρατικές σήραγγες» που εκτείνονται από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ
Σύμφωνα με το AP, η απειλή του Προέδρου Rouhani χαιρετίστηκε από τους σκληροπυρηνικούς κληρικούς και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Ο κληρικός Ayatollah Ahmad Alamolhoda ανέφερε πως «αν το Ιράν αποφασίσει, ούτε μια σταγόνα πετρελαίου δε θα εξαχθεί από την περιοχή και σε 90 λεπτά όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου θα καταστραφούν».



Και κατά το προηγούμενο καλοκαίρι, μετά από παρόμοιες απειλές από την Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ναύαρχος Bill Urban, δήλωσε στο Associated Press ότι οι αμερικανοί ναυτικοί και οι περιφερειακοί σύμμαχοί του «είναι έτοιμοι να εξασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη ροή του εμπορίου όπου επιτρέπεται το διεθνές δίκαιο».
Φαίνεται ότι η παρουσία του αεροπλανοφόρου USS John C. Stennis στοχεύει στην αποτροπή μιας τέτοιας πιθανότητας να συμβεί και το Ιράν να μπλοκάρει το Στενό του Ορμούζ.
Σε πρόσφατες παρατηρήσεις σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Ιράν, Brian Hook, δήλωσε ότι η «στρατιωτική επιλογή» βρίσκεται στο τραπέζι.
«Είμαστε πολύ σαφείς με το ιρανικό καθεστώς ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δύναμη όταν απειλούνται τα συμφέροντά μας.
Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν αυτό.
Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν πολύ καθαρά», δήλωσε ο Hook αργά την περασμένη εβδομάδα.
«Νομίζω ότι τώρα, ενώ έχουμε την στρατιωτική επιλογή στο τραπέζι, προτιμάμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας διπλωματικά», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης