Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ – Κίνας απλώς παρατείνει την αβεβαιότητα

Η εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ – Κίνας απλώς παρατείνει την αβεβαιότητα
Η απειλή των δασμών παραμένει παρά την εμπορική εκεχειρία, παρατείνοντας την αβεβαιότητα που δημιούργησε η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Η συμφωνία για εμπορική «εκεχειρία» που επετεύχθη το σαββατοκύριακο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κατάφερε αναμφίβολα να… διαλύσει εν μέρει ένα από τα πιο «μαύρα σύννεφα» που βρίσκονται φέτος πάνω από τις αγορές.
Η συμφωνία μεταξύ Donald Trump και Xi Jinping στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Αργεντινή προσέφερε ανακούφιση στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα θετικό κλείσιμο ενός ιδιαίτερα ευμετάβλητου έτους συναλλαγών.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν ισχυρά κέρδη τη Δευτέρα, ωστόσο, η Wall Street, αν και σημείωσε σημαντική άνοδο άνω του 1%, εντούτοις δεν «είδε» το μεγαλοπρεπές ράλι που πολλοί θα ανέμεναν.
Μάλιστα, η όποια αισιοδοξία εξανεμίστηκε εξ ολοκλήρου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου η Wall κατέγραψε ένα ισχυρό sell-off, τόσο λόγω αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα της εμπορικής εκεχειρίας, όσο και της αντιστροφής στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, που θα μπορούσε να αποτελεί πιθανό προάγγελο ύφεσης.
Οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν ασκήσει επί μήνες πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές, επομένως η εκεχειρία θα έπρεπε να «ανακουφίσει» τους επενδυτές.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, περί νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών ήταν περισσότερο μέρος μιας διαπραγματευτικής τακτικής.
Συνεπώς, η νέα εξέλιξη, που ενδεχομένως να αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχει δυνατότητα για κάποιου είδους συμφωνία, κάτι που μόνο ως θετικό μπορεί να ληφθεί.
Ωστόσο, υπάρχουν οι ανησυχίες ότι η «εκεχειρία» το μόνο που κάνει είναι να αναβάλλει την ημέρα της… τελικής αναμέτρησης.
Είναι αλήθεια ότι η συμφωνία αυτή καθυστερεί νέες αυξήσεις δασμών.
Ωστόσο, η απειλή τους παραμένει, παρατείνοντας την αβεβαιότητα που δημιούργησε η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια νοικοκυριών.
Εάν αυτή η συμφωνία αποτύχει, οι προοπτικές για μια οποιαδήποτε μόνιμη «ειρήνη» ενδέχεται να «σβήσουν» εξ ολοκλήρου.
Επιπλέον, πέρα από την αναβολή της αύξησης του δασμού, στο 25% από 10%, σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολ., άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία που οι δύο πλευρές πέτυχαν στο Μπουένος Άιρες παραμένουν ασαφείς.
Εξάλλου, τα δύσκολα τώρα δείχνουν να αρχίζουν για τις δύο πλευρές, αφού έχουν στη διάθεσή τους μόνο τρεις μήνες για να επιλύσουν βαθιές διαφορές.
Ενδεικτικό της δυσκολίας των διαπραγματεύσεων είναι ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν αναγνώρισαν ότι αποδέχονται την ατζέντα διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ ή οποιαδήποτε προθεσμία για συνομιλίες.
Επίσης, δεν είναι σαφές ποιος συμβιβασμός εκ μέρους της Κίνας θα μπορούσε να αποδειχθεί επαρκής για να κρατήσει τις ΗΠΑ μακριά από μια αύξηση των δασμών όταν λήξει η προθεσμία.
Επιπλέον, αμφίβολο παραμένει εάν το Πεκίνο θα δείξει την οποιαδήποτε προθυμία για να προβεί στους συμβιβασμούς που επιζητά η Ουάσιγκτον.
Ο γνωστός επενδυτής Mark Mobius, αν και παραδέχτηκε ότι η εκεχειρία συνιστά μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, προειδοποίησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν έχει τελειώσει.
Απαισιόδοξη εμφανίζεται και η Goldman Sachs.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ομίλου η πιθανότητα εντός των επόμενων δύο μηνών οι υποσχέσεις Trump και Xi να γίνουν πράξη δεν ξεπερνά το 20%.
Οι αντιδράσεις των επενδυτών και των αναλυτών στην εκεχειρία δείχνουν ότι οι αγορές είναι απίθανο να βρίσκονται στην αρχή ενός μακροχρόνιου ράλι.
Εξάλλου, οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις καθώς προχωρούν προς το 2019, με πρώτη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι σχετικά με την πορεία νομισματικής σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), όπου μια πιο «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να ασκήσει ισχυρές πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές.
Οι προκλήσεις δεν λείπουν ούτε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπου η επίμονη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και το εάν η συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού θα μπορέσει να περάσει από το κοινοβούλιο της χώρας, καθώς και η συνεχιζόμενη κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό, θέτουν σε κίνδυνο τις ευρωαγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης